Minnested etter 22. juli

Minnested etter 22. juli

Minnestedet ligger i Tordenskioldsparken ved Vår Frue kirke, sentralt i Trondheim.

Terroranslaget mot regjeringskvartalet i Oslo og AUF sin sommerleir på Utøya den 22. juli 2011 var et traume for mange mennesker og en tragedie for hele samfunnet. Et ukjent territorium åpenbarte seg plutselig midt i livene våre, i vår felles sosiale og politiske hverdag. På gamle kart betegnes ukjente, ennå ikke kartlagte territorier som Terra Incognita - ukjent jord, og markeres med hvite felt.

Terra Incognita er utformet av kunstnerne Anders Krüger og Marianne Levinsen.

Prosessen fram mot Trondheims minnested har vært preget av medvirkning for å få innspill fra byens befolkning om hvordan de ønsker et minnested skal være. Det har vært arrangert åpne møter, og spesielt skoleungdom har bidratt med sine ideer om dette minnestedet. Elever fra Lade og Rosten skoler har hatt skriveverksted der de har formidlet sine tanker om 22. juli. Et utvalg av deres tekster fins på en av betongøyene på minnestedet. I vannbassenget på stedet er det 77 lys - ett lys til minne om alle som ble drept i terroren 22. juli 2011.

Fem unge mennesker fra Trondheimsområdet ble drept under AUFs sommerleir på Utøya:

  • Gizem Dogan - 17 år
  • Håkon Ødegaard - 17 år
  • Sondre Kjøren - 17 år
  • Rolf Christopher Johansen Perreau - 25 år
  • Snorre Haller - 30 år

Engasjerte ungdommer som brukte fritiden sin på politikk og samfunnsspørsmål. Det er et ønske at minnestedet skal bli et godt sted for ungdommers demokratiutøvelse og at det også skal kunne brukes av folk i alle aldre; til aktiviteter og arrangement, til læring og refleksjon - og til å minnes alle som ble rammet av terroren 22. juli 2011.

Minnestedet ble åpnet 18. oktober 2016.

bilde fra minneparken en sommerdag

Minnestipendet

Formannskapet i Trondheim har vedtatt å opprette et minnestipend med bakgrunn i terrorhandlingene som rammet Norge 22. juli 2011.

Stipendet er på kr 15 000,- og gis til en ungdom mellom 13 og 25 år, eller en ungdomsorganisasjon i landsdelen. Formålet er å styrke og stimulere det demokratiske engasjementet blant ungdom.

Roser på minnestedet etter 22. juli

Formidling

Trøndelag senter for samtidskunst (TSSK)

TSSK, i samarbeid med Den kulturelle skolesekken (DKS) Trondheim, har laget et undervisningsopplegg med omvisning på Minnestedet for elever på ungdomstrinnet. Alle elever på 8. trinn, får høsten 2021 eller våren 2022, omvisning på Minnestedet med kunstformidler fra TSSK, som engasjerer elevene til å delta i observasjon og dialog. Målet er å få elevene til å benytte egen kunnskap, erfaringer og opplevelser av minnestedet for å reflektere og snakke sammen om stedet og terrorhendelsene som kostet 77 unge livet.

I tillegg kan også 9. og 10. trinn besøke Minnestedet på egenhånd, med arbeidshefte eller bestille en omvisning med kunstformidler fra TSSK.

Les mer om besøket på Minnestedet for skolene.

Læringsressurser om 22. juli (generelt)

Den kulturelle skolesekken (DKS) Trondheim viser to aktuelle filmer for ungdomstrinnet høsten 2021:

  • 9. trinn får i uke 37, 38 og 39 se filmen “Rekonstruksjon Utøya” og får møte filmskaper og to av medvirkende i filmen for samtale etter visning. Om filmen: Seks år etter terrorangrepet kommer fire overlevende fra Utøya sammen i et filmstudio i Nord-Norge. De er sammen med tolv ungdommer som ønsker å forstå og hjelpe. En psykolog er til stede i hele prosjektet. Sammen i studioet rekonstruerer de overlevende sine minner om hva som skjedde på Utøya. Denne filmen dokumenterer prosessen.
  • 8.-10. trinn får se filmen “Generasjon Utøya”, som er ny i år. To av Norges fremste dokumentarister, Aslaug Holm og Sigve Endresen har laget filmen 10 år etter massakren på Utøya. Vi får møte et knippe AUFere. Filmen skildrer hverdagen deres nå. Til tross for traumene de bærer på, og hatet de utsettes for, imponeres vi av deres mot og pågangsvilje som gjør at de har fortsatt sin politiske aktivitet og sitt samfunnsengasjement. Denne blir et tilbud i DKS til ungdomstrinnet under Kosmorama for skoler nå i høst.

Støttegruppen etter 22. juli

Nasjonale nettressurser

Utøya

Roser på minnestedet etter 22. juli

Sist oppdatert: 20.12.2021

Fant du det du lette etter?

Gå til toppen

arrow_upward