Hjem Koronainformasjon fra Trondheim kommuneHvilke smitteverntiltak skal studentene følge?

Hvilke smitteverntiltak skal studentene følge?

Hva menes med sosiale nærkontakter? Hvordan skal studenter som bor i kollektiv forholde seg til smittevern? Hva med de som har en kjæreste? Spørsmålene fra studentene er mange.

Bilde av kommuneoverlege Tove Røsstad
Kommuneoverlege Tove Røsstad.

I denne saken svarer kommuneoverlege Tove Røsstad og smittevernlegene på en rekke spørsmål om hvilke regler som gjelder, og hvilke praktiske råd studentgruppene bør følge.

Hva menes med sosial nærkontakter?

I Trondheim kommune har vi følgende definisjon av sosiale kontakter: Med sosiale kontakter menes folk du møter og har sosial omgang med. Sosiale kontakter er folk i alle aldre, også barn. Av alle praktiske hensyn gjelder dette mennesker du møter innendørs og nærmere enn 2 meter i mer enn 15 minutter. Da skal de regnes som en av de 10 du har på din anbefalte “kvote” i løpet av en uke, altså sju dager. Du skal ikke telle med de du møter i forbindelse med jobb og skole. Du skal heller ikke telle med de personene du bor sammen med, altså i din egen husstand.

Det er gitt et råd om å begrense antall sosiale kontakter til ti personer per uke. Hva med alle som bor i kollektiv, hvordan skal de tolke dette?

Hver person kan, etter kommunens anbefalinger, ha 10 sosiale kontakter utover bofellesskap/ jobb/ studieaktiviteter på campus. Men man skal huske på at det å ha kontakt med mange andre øker risikoen for å bli smittet av personer som ikke vet at de er smittet. Vi anbefaler derfor alle å begrense antall kontakter både i private sammenhenger, på arbeidsplass, studiested og arrangementer.

Dersom man bor i et kollektiv sammen med 10 andre, kan man ha andre sosiale kontakter enn disse?

Se over.

Hva med de som bor i kollektiv på flere enn 10 andre?

Se over.

Mange som bor i kollektiv har lite å gjøre med hverandre, foruten at de deler kjøkken og bad. Regnes disse som en husstand?

Ja, studenter som deler kjøkken og bad regnes som husstand i koronasammenheng.

Mange som bor i store kollektiv opplever ensomhet fordi de ikke kan ha kontakt med andre. Er det en ide at kollektivene lager gode rutiner for å sprite ned fellesareal mellom bruk?

Store kollektiv bør - hvis mulig - lage gode rutiner slik at ikke alle havner i karantene om en av dem blir smittet. Man kan for eksempel vurdere om beboerne kan deles inn i mindre grupper som har faste tider på kjøkkenet, faste soner på kjøkkenet og rutiner for vask med såpe og vann og/eller spriting av felles berøringspunkter før/etter bruk.

Hva med de som har kjærester de ikke bor i kollektiv sammen med, eller hvor kjæresten bor i et annet kollektiv. Kan de ha kontakt?

De kan selvfølgelig ha kontakt med kjæresten, men det anbefales å unngå å oppholde seg i fellesområdene i store bokollektiv annet enn der man selv bor.

Kan man omgås sosialt med de man har en student/ arbeidsrelasjon til siden de allerede er nærkontakter?

Man kan godt omgås sosialt med dem man har en student/ arbeidsrelasjon med. De regnes da blant ukens 10 sosiale kontakter.

Hva om man møtes i en studentorganisasjon? Telles disse som sosiale kontakter?

Det kommer litt an på møteformen. Dersom dette har preg av arbeid, regnes ikke dette som sosiale kontakter dersom deltakerne holder en meters avstand og er nøye med vask av felles berøringspunkter og håndhygiene.

Det er vanskelig å sammenligne det å bo i et kollektiv med de som bor hjemme med familien. Nå er det like regler for ulike boforhold. Må det være slik?

Hver person kan ha 10 sosiale kontakter enten de bor i en vanlig familie eller et bokollektiv. Vanlige familier kan (i følge nasjonale anbefalinger) ha inntil 2 gjester. Det bør ikke være flere totalt sett i mindre bokollektiv (5 eller færre beboere). Store bofellesskap bør i minst mulig grad ta imot gjester på grunn av potensialet for smittespredning.

Hva med besøk i private hjem? Hva er reglene for det? Kan man ha flere på besøk dersom alle gjestene bor i samme kollektiv?

I private hjem er nasjonal anbefaling inntil 2 gjester, evt flere dersom gjestene tilhører samme husstand (bokollektiv). Størrelsen på det private hjemmet avgjør. Man må kunne holde minst en meter avstand til personer fra annen husstand.

Hva gjør jeg dersom en jeg bor sammen med i kollektiv havner i karantene?

Da vil du bli satt i ventekarantene inntil den du bor sammen med tester negativt. Studenten som er i karantene vil bli tilbudt å flyttet til karantenehotell (gratis) dersom ikke vedkommende kan ha et eget bad i karanteneperioden og ellers holde seg på rommet sitt.

Hvilke råd gir Trondheim kommune om hjemreiser nå? Kan jeg reise hjem og være sammen med familien min?

Ja, det er ikke forbud mot å reise i Norge. Anbefalingen går på minst mulig reisevirksomhet, særlig til og fra områder med mye smitte. Anbefalingen gjelder ikke studenter og enslige, men disse skal være oppmerksomme på at dersom hjemreisen går til et område med høy smittespredning eller man omgås folk som kommer fra et slikt område, er sjansen relativt stor for å bli smittet. Det anbefales derfor at man holder seg mest mulig for seg selv de 5-7 første dagene etter man har kommet tilbake, og tester seg ved den minste mistanke om at man kan ha blitt smittet.

Hvilken informasjon gis til utenlandske studenter?

Utenlandske studenter følger samme regler. I den grad de reiser hjem, er det karanteneplikt når de kommer tilbake til Norge.

Mange reagerer på at at informasjon og tiltak endrer seg fort. Et studieliv varierer ofte fra uke til uke. Når situasjonen endrer seg fort blir man veldig låst i en situasjon der man ikke kan gjøre noe. Er det mulig å få på plass mer forutsigbarhet?

Det er dessverre fortsatt vanskelig med noe særlig forutsigbarhet ettersom situasjonen endrer seg hele tiden og reglene og anbefalingene tilpasses situasjonen man er i.

Her kan du lese mer om sosiale kontakter.

Trondheim kommunes oppdaterte råd om smitteverntiltak, med blant annet definisjon av sosiale kontakter.

Mer informasjon om situasjonen i Trondheim finner du på kommunens korona-side.

Her finner du informasjon fra NTNU om koronareglene på campus.

Sist oppdatert: 08.04.2021

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.

A03-P1-EPI004