Hjem Koronainformasjon fra Trondheim kommuneInfo til deg som skal ta koronatest

Info til deg som skal ta koronatest

Informasjon til dere som blir testet for korona ved en prøvetakingsstasjon i Trondheim kommune

Information to people being tested for covid-19 in Trondheim.

Hva skjer nå?

Du skal nå ta en test for å se om du kan være smittet med koronaviruset.

Hvor finner jeg svar på testen?

Du finner svaret på testen ved å gå inn på helsenorge.no og logger deg inn med BankID. Svaret legges der så snart prøven er analysert og besvart fra laboratoriet.

Du kan få et varsel til din mobiltelefon eller e-post når prøvesvaret er klart.

Hvis du har problemer med å finne prøvesvaret ditt på helsenorge.no eller har spørsmål om prøvesvaret eller om din helsetilstand, så ta kontakt med fastlegen din per telefon.

Hva skjer etter at jeg har bestilt en test?

Som hovedregel skal du holde deg hjemme fra du har bestilt testen til du har fått svar.

Du skal ikke gå på jobb eller skole, du skal ikke ta offentlig transport eller oppsøke offentlige steder, og du skal holde god avstand til alle andre enn dine nærmeste.

Hvis du tester positivt

Hvis du tester positivt på prøven blir du kontaktet av Smittevernkontoret for videre oppfølging.

Hvis du tester negativt

Hvis du tester negativt og du allerede er i karantene på grunn av utenlandsreise eller nærkontakt med personer med covid-19, så skal du likevel fullføre karantenetiden.

Dette gjelder:

• Alle reisende fra land/områder som ikke har karantenefritak ved hjemkomst, skal være i hjemmekarantene i sju dager etter hjemkomst, se folkehelseinstituttets nettsider for å følge med på hvilke land som har karantenefritak og ikke.
  • Alle nærkontakter skal være i karantene i ti dager etter siste smitteeksponering.
  • Husstandsmedlemmer til person med covid-19 skal være i karantene i 15 dager etter at den siste syke i husstanden ble isolert.

Karantenetiden kan forkortes hvis test tatt dag 7 etter ankomst Norge/kontakt med den smittede, er negativ.

For husstandsmedlemmer til en med covid-19 kan karantenetiden forkortes med negativ test tatt dag 12 etter den smittedes symptomdato (ev prøvedato).

Hvis du ikke er i karantene og har testet deg på grunn av symptomer på luftveisinfeksjon skal du holde deg hjemme. Hold avstand og vær nøye med hygiene for å unngå å smitte de du bor sammen med.

Dette er også viktig for å hindre smitte med andre typer virus og bakterier. Du kan gå tilbake til jobb, barnehage eller skole når du føler deg i god form og har et negativt testresultat.

Hvis du er testet fordi du kan ha blitt utsatt for smitte, men ikke er i karantene og ikke har symptomer, kan du leve som vanlig. Men det er ekstra viktig at du holder god avstand til andre.

Dersom du får symptomer skal du holde deg hjemme og melde deg for ny test.

For helsepersonell

For helsepersonell gjelder følgende: Følg rutinen ved din enhet. For helsepersonell som ankommer fra utlandet gjelder det egne rutiner (egenerklæringsskjema).

Hva er en nærkontakt?

Med nærkontakter menes personer som har hatt tett kontakt med en person som er bekreftet syk med covid-19, fra 48 timer før vedkommende fikk de første symptomene (for asymptomatiske; fra 48 timer før prøvetaking), og til personen er avisolert.

Oppdatert 26. mai 2021 Eli-Anne Skaug, smittevern

Last ned pdf-versjon av dette skrivet.

Sist oppdatert: 26.05.2021