Hjem Koronainformasjon fra Trondheim kommuneTesting og vaksine - her finner du viktig informasjon

Testing og vaksine - her finner du viktig informasjon

Vi har samlet opp en rekke spørsmål rundt koronatesting, karantene og vaksine. I denne artikkelen får du trolig svar på mye av det du måtte lure på.

Illustrasjonsfoto av spyttest

Jeg må ta en test – hvilken test skal jeg bestille?

1. Hvilke tester finnes?
 • Hurtigtest for selvtest. Dette er en test du foretar selv. Du kan kjøpe en slik test privat. Er du student, vil du kunne motta et slikt test-kit på studiestedet. Grunnskoler og videregående skoler i Trondheim hvor det forekommer smitte, vil dele ut slike tester til elevene. Du analyserer prøven selv og får svar i løpet av 15-20 minutter.
 • Pinnetest PCR. Dette er en test du tar på våre teststasjoner på Leutenhaven. Testen tas av de som har symptomer, voksne personer som trenger test for å slippe karantene på grunn av nærkontakt med smittet person samt voksne og barn som må testes i forbindelse med reisekarantene. Testen tas ved å stikke en vattpinne inn i nesa/hals og utføres av utdannet helsepersonell på teststasjonen. Prøven må analyseres på lab. Du må bestille time for en slik test på kommunens nettsider.
 • Spytt-test PCR på teststasjon. Dette er en test der du spytter i et tilpasset prøveglass. Slike tester kan brukes av voksne personer som trenger test for å slippe karantene på grunn av nærkontakt med smittet person samt voksne og barn som må testes i forbindelse med reisekarantene. Den skal bestilles av de som ikke har symptomer på covid-19, men som likevel er innkalt til test. Spyttest er en fullverdig PCR-test på lik linje med pinnetest.
 • Spytt-test PCR som selvtest. Torsdag 2. september åpnet Trondheim kommune et tilbud om spyttester som selvtester. Utstyr for slike tester deles ut på Leüthenhaven og Leangen. Også de som har symptomer på covid-19 kan ta slike tester som selvtest. Den ferdig avlagte testen leveres inn i bodene i Munkegata og på Leangen.

2. Jeg har symptomer, hvilken test må jeg ta?

Da trenger du en PCR-test. Dette kan gjøres på følgende måter:

 • pinne-test på teststasjon Leuthenhaven: krever timebestilling via kommunens elektroniske bookingside
 • spyttest som selvtest via utleveringsstasjon på Leüthenhaven (ukedager kl. 08.30-21.30, helg kl. 11.15-17.45) eller Leangen (kl. 08.15-15.15). Utstyr for spyttest hentes på utleveringsstasjon, og testen tas hjemme. Det følger med instruksjoner for hvordan den skal tas. Navn og persondata blir registrert når du leverer inn testen. Dersom du har symptomer må noen som er frisk hente og levere prøven for deg. Det er mulig for en og samme person å hente og levere prøver for flere av sine nærmeste, men du må da ta ansvar for å merke prøveglassene selv slik at de ikke forveksles før innlevering.

Du må holde deg hjemme inntil du har fått negativt svar på testen.

3. Jeg er symptomfri, men trenger en test for å få fritak fra smittekarantene (gjelder de som har fått en vaksinedose for minst 3 og høyst 15 uker siden)

Da trenger du en PCR-test. Dette kan gjøres på følgende måter:

 • spyttest på bemannet teststasjon Statens Hus: Krever timebestilling via kommunens elektroniske bookingside
 • spyttest som selvtest via utleveringsstasjon på Leüthenhaven (ukedager kl. 11.00-21.30, helg kl. 11.00-17.45) eller Leangen (kl. 08.15-15.15). Utstyr for spytt-test hentes på utleveringsstasjon, og testen tas hjemme. Det følger med instruksjoner for hvordan testen skal tas. Navn og persondata blir registrert når du leverer inn testen.

Du trenger ikke å være i karantene mens du venter på svaret på testen.

4. Jeg er symptomfri, men trenger en test fordi jeg er i innreisekarantene (gjelder uvaksinerte og de som har fått en vaksinedose)

Da trenger du en PCR-test. Dette kan gjøres på følgende måter:

 • spyttest på bemannet teststasjon Statens Hus: Krever timebestilling via kommunens elektroniske bookingside
 • spyttest som selvtest via utleveringsstasjon på Leüthenhaven (ukedager kl. 11.00-21.30, helg kl. 11.00-17.45) eller Leangen (kl. 08.15-15.15). Utstyr for spytt-test hentes på utleveringsstasjon, og testen tas hjemme. Det følger med instruksjoner for hvordan testen skal tas. Navn og persondata blir registrert når du leverer inn testen.

Uvaksinerte kan teste seg ut av karantenen tidligst dag 7.

De som har fått en vaksinedose for mellom 3 og 15 uker siden kan teste seg ut av karantene tidligst dag 3.

Du må være i karantene inntil du har fått negativt svar på testen.

5. Jeg er symptomfri, men har vært på et sted der det har forekommet smitte og er bekymret

Du trenger ikke teste deg i denne situasjonen, med mindre du utvikler symptomer.

Dersom du likevel er bekymret og ønsker en test, kan du vurdere å ta en hurtigtest. Dette tilbys per nå ikke generelt til voksne i Trondheim kommune, men derimot målrettet til spesielle grupper som for eksempel studenter.

Hurtigtester kan tas på eget initiativ hos ulike private helsetjenester eller kjøpes over disk på apotek. De kan gi en indikasjon på om du er smittsom med covid-19 i det øyeblikket testen tas, men negativt svar kan ikke garantere at du ikke er smittet.

6. Jeg er student og har fått tilbud om screeningtesting

Trondheim kommune tilbyr nå screeningtesting til studenter i samarbeid med studiestedene. Dette er selvtesting med hurtigtest som hentes på utvalgte utleveringsplasser. Det følger med informasjon om hvordan testen skal tas og hva du skal gjøre dersom den er positiv. Vær oppmerksom på at denne testen kan gi en indikasjon på om du er smittsom med covid-19 i det øyeblikket testen tas, men negativt svar kan ikke garantere at du ikke er smittet. Testen er ment for personer uten symptomer.

7. Jeg er under 18 år og skal testes som erstatning for karantene

Dette er testing med hurtigtester for barn og unge under 18 år, som erstatter karantene. Denne testingen skjer hovedsakelig via skolen og baserer seg på at en utfører testingen hjemme med hjelp av selvtestkit. Det følger med instruksjoner, og testene er enkle å bruke. Barn i ungdomsskolealder og eldre kan som oftest utføre testen selv. Yngre barn må hjelpes av sine foresatte. Ønsker dere ikke å gjøre selvtesting kan dere benytte egen teststasjon for hurtigtesting på Staten Hus (kun for barn og ungdom <18 år).

Dersom dette gjelder deg eller ditt barn vil du få informasjon fra skolen om hvordan testingen skal foregå.

Les mer om hurtigtester i skolene her.

Dersom din skole er berørt av smitte, vil testingen organiseres på skolen. Dersom du har fått beskjed om at du er nærkontakt utenom skolesammenheng, kan du bestille time for hurtigtesting på teststasjon Statens Hus. Dette krever timebestilling via kommunens elektroniske bookingside.

Testing som erstatning for karantene er frivillig. Dersom du ikke ønsker test er alternativet vanlig karantene i 10 dager fra siste kontakt med smittede.

8. Hvordan skal jeg komme meg til teststasjonen?

I Trondheim kommune har vi teststasjoner/utleveringspunkter for testutstyr i midtbyen (Leuthenhaven, Statens Hus) og på Leangen.

Dersom du skal teste deg fordi du har symptomer eller er i karantene (smittekarantene eller reisekarantene) skal du ikke benytte kollektivtransport. Vår erfaring er at de fleste benytter egen bil, sykkel/elsparkesykkel eller kommer til fots.

Dersom du er symptomfri og skal teste deg for å slippe karantene (gjelder deg som har fått en vaksinedose og er nærkontakt til en smittet person), kan du benytte kollektivtransport.

9. Hvordan får jeg svar på PCR-testen min?

Du finner svaret på testen din ved å gå inn på helsenorge.no og logge deg inn med BankID. Svaret legges der så snart prøven er analysert og besvart fra laboratoriet ved St. Olavs hospital. Du får et varsel til din mobiltelefon eller e-post når prøvesvaret er klart.

Hvis du har problemer med å finne prøvesvaret ditt på helsenorge.no eller har spørsmål om prøvesvaret eller om din helsetilstand, så ta kontakt med fastlegen din per telefon.

Information in english

If you have either a Norwegian Identification number or a D-number, you can get the results of your test by logging in at helsenorge.no using your BankID. The results will be shown there soon as the test has been analysed and the laboratory at St. Olav’s Hospital has sent the response. You will get an alert on your mobile phone or by email when the test results are ready.

If you do not have either a Norwegian Identification number or a D-number, you need to call Trondheim kommune’s Covid hotline. Please, keep in mind that as the infection rate is rising so do the number of phone calls they recieve. It might take a while for you to get through, so please stay patient while you wait.

10. Jeg har hørt at hurtigtest for korona kan kjøpes på apotek og butikk. Hva kan jeg bruke denne til?

Hurtigtester er nå tilgjengelige for kjøp over disk i en rekke butikker. Disse testene er mindre følsomme enn PCR-tester til å plukke opp koronainfeksjon. Er testen positiv kan du være rimelig sikker på at du er smittsom med korona. Men du kan også være smittet med korona uten at hurtigtesten plukker det opp. Derfor anbefaler vi i Trondheim kommune som hovedregel at disse testene ikke brukes ved symptomer.

I smittesporingsarbeidet benytter vi hurtigtester som screening av grupper uten symptomer for å fange opp personer som er smittsomme uten å vite det. Gjentatt testing gir da et mer pålitelig svar enn en enkelt test. Et slikt testregime brukes blant annet i skoler og barnehager.

11. Mer informasjon om testing

Mer informasjon om testing og hvem som bør teste seg, finner du på helsenorge.no.

Vaksinering

12. Jeg er student i Trondheim - når kan jeg få vaksine?

Studenter kan få vaksine på vaksinasjonsstasjon Sluppen så snart de har fått SMS med beskjed om at booking er åpnet. Du kan da gå inn i bookingprogrammet og bestille time selv.

Hvis du ikke får bestilt time kan det være fordi det ikke har gått 6 uker siden første dose, eller at det ikke er ledige timer. Det legges imidlertid ut timer fortløpende etter hvert som enkeltdager er fylt opp, så prøv igjen litt senere.

Du vil ikke motta SMS før du har betalt semesteravgift og er registrert hos studiestedet.

13. Hva må jeg tenke på dagen jeg skal vaksineres?

Før du møter opp til din tildelte time for vaksinering mot koronaviruset, er det viktig at du husker på følgende:

 • Møt opp 10 minutter før avtalt time. Husk munnbind.
 • Ta med gyldig legitimasjon med bilde og personnummer.
 • Ha på deg klær som gjør at vi enkelt kan sette vaksinen i overarmen.
 • Vær obs på at du må sitte minimum 20 minutter til observasjon etter vaksineringen.
 • Av hensyn til andre som vaksinerer seg samt de ansatte, ber vi om at du ikke tar bilder eller filmer på vaksinestasjonene.

Du skal ikke møte opp til vaksinasjon dersom du på vaksinasjonsdagen

 • har forkjølelsessymptomer, feber over 38 °C eller andre tegn på infeksjonssykdom
 • er i karantene
 • venter på prøvesvar på koronatest
 • er i isolasjon
 • har blitt vaksinert med annen vaksine i løpet av siste 7 dager
 • det har gått mindre enn 3 måneder siden du var ferdig med isoleringsperioden etter koronasykdom

Husk å avbestille vaksine timen din dersom du ikke kan møte.

14. Jeg er student og er redd og bekymret og trenger noen å snakke med. Kan jeg ringe noen?

Det er helt forståelig at du kjenner på uro og bekymring rundt den pågående koronapandemien. Sit har Studentenes Korona-telefon og her kan du snakke med noen om bekymringstankene dine eller få svar på studentrelaterte Korona-spørsmål.

 • Ring Studentenes Korona-telefon: 48 50 46 50
 • Åpningstider: Mandag til fredag: 08.30-15.30, lørdag og søndag: 11.00-18.00
15. Hvor kan jeg finne mer informasjon om korona og hvilke regler som gjelder?

Informasjon fra

Hvem får koronavaksine nå?

Vaksinering i aldersgruppen 12-15 år er i gang. Vaksinering foregår på Sluppen.

Alle andre personer over 16 år, som ikke allerede har vaksinert seg, kan også bestille time.

Tredje vaksinedose

Regjeringen har bestemt at personer med alvorlig svekket immunforsvar skal få tilbud om tredje dose koronavaksine.

Mer informasjon om tredje dose på Folkehelseinstituttets nettsider.

Trondheim kommune har startet vaksinering med tredje dose med koronavaksine for voksne personer med alvorlig nedsatt immunforsvar. For å få tilbud om dose tre med koronavaksine, kreves det dokumentasjon på at man tilhører de utvalgte gruppene med alvorlig nedsatt immunforsvar. 

Har du mottatt brev fra St. Olavs hospital eller annen spesialisthelsetjeneste om at du er anbefalt en tredje vaksinedose må du registrere deg via kommunens nettside ved å gå inn på minside.trondheim.kommune.no

Mer informasjon om tredje vaksindedose finner du her.

Vaksiner som brukes i Trondheim

Det er vaksine fra Pfizer og Moderna som nå brukes i Trondheim. Du kan i utgangspunktet ikke velge hvilken vaksine du får. Det kan godt hende du får Moderna som andre dose selv om du fikk Pfizer som første dose. Les mer på Folkehelseinstituttets nettsider.

Disse har fått vaksine

Samlet status vaksinering. (Kilde: Sysvak)

I alt er det satt 296 541 doser i Trondheim. Det er registrert 487 nye førstedoser og 2588 nye andredoser siden 24.09. 

Hele befolkningen:

 • 1. dose: 77,0%  (159 839 personer)
 • 2. dose:  65,9% (136 702 personer)

Befolkningen over 18 år:  

 • 1. dose: 93,2%  (153 717 personer)  
 • 2. dose: 82,3%  (135 754 personer)

Sist oppdatert: 27.09.21.

Sist oppdatert: 23.09.2021

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.

A03-P1-EPI004