Hjem NyheterComeback for torgkona

Comeback for torgkona

Savner du torgkona? Da har vi en gladnyhet til deg. I juni kommer hun nemlig tilbake til Torvet. Hun skal ikke stå der hun tidligere sto, men det er sannelig ikke langt unna. Bilde av torgkona
DU HAR VEL IKKE GLEMT denne damen, selv om hun har vært borte fra Torvet i noen år...

Når det nye Torvet blir innviet 13. juni, er torgkona på plass igjen. Sommeren 2017 ble den robuste dama flyttet fra sin plass ved Matzowgården, hvor byens turistinformasjon tidligere holdt hus. Torgkona måtte vike fordi Torvet skulle saumfares av arkeologer i forbindelse med utbyggingen av Torvet.

Populær byskulptur

Go’dagen, som er skulpturens egentlig navn, ble laget av billedhugger Tone Thiis Schjetne i 1980. Tre år senere ble den kjøpt av Trondheim kommune, i hard kamp med Drammen. I oktober 1984 ble den endelig plassert i det sørøstlige hjørnet av Torvet. I alle år har både turister og fastboende lagt sin elsk på den gamle kona. Kanskje er hun den mest fotograferte av alle byens skulpturer. Med all respekt, Olav Tryggvason.

Etter snart tre år ved Trøndelag folkemuseum, skal torgkona hjem til kjente trakter igjen. Anna Kornelia Holm, som var modell for skulpturen, pleide å gå rundt på Torvet å hilse på folk. Selvsagt skal Torgkona tilbake til Torvet.

Det var kunstneren selv som valgte plassering i 1983. Restaurantene som nå har inntatt Matzowgården skal ha uteservering i sommerhalvåret der torgkona tidligere har stått. Derfor vil hun ikke få samme plassering som før.

PÅ MUSEUM: Torgkona har vært på besøk ved Trøndelag Folkemuseum de siste årene.

Flyttes 12 meter

Formannskapet behandlet tirsdag torgkonas videre skjebne. Skulpturen flyttes 12 meter, og vil stå ved den lille steintrappa på Hornemansgårdens vestlige side.

Her vil folk få fri tilgang til torgkona, slik som før. Dessuten blir hun godt synlig fra alle kanter av Torvet.

Målet med utformingen av det nye Torvet i Trondheim har vært å styrke bylivet i Trondheim. Samtidig som det legges til rette for restauranter og næringsliv, skal Torvet også gi kunst- og kulturopplevelser til folket. Den populære Torgkona er et viktig element i dette.

VED DENNE TRAPPA skal skulpturen Go'dagen nå plasseres, med god utsikt over Torvet.

Trondheim kommune har gjort befaringer på Torvet sammen med kunstnerens etterkommere. Kommunedirektøren gikk inn for ny plassering ved Hornemannsgården, der torgkona ikke vil bli en del av uteserveringen og heller ikke være til hinder for redningsetater.

PS! Visste du at det finnes ei torgkone til? Billedhugger Tone Thiis Schjetne laget to like eksemplarer av skulpturen Go’dagen, og den ene havnet i Stavanger etter kronerulling blant innbyggerne. “Kånå”, som hun kalles, sto på byens torg i over 20 år, men i forbindelse med byggingen av Tusenårsstedet ble hun i 2005 flyttet til et annet sted i sentrum.

ROGALANDS AVIS I 1983: I Stavanger var det stor oppstandelse rundt den trønderske skulpturen, som fikk navnet Kånå.

Det finnes også en mindre versjon av den gamle kona, som ble kjøpt av Nasjonalgalleriet i 1980. Den fullreiste Go’dagen har også stått utstilt blant annet i Karl Johans gate i Oslo og under Festspillene i Bergen. Heldigvis endte dette eksemplaret i Trondheim til slutt.

Sist oppdatert: 05.03.2020

Hva forsøkte du å finne? (ikke skriv personlig informasjon)