Hjem NyheterKommunen vil snakke med folk i gata om psykisk helse

Kommunen vil snakke med folk i gata om psykisk helse

Nå vil Trondheim kommune høre dine meninger om hva som er viktig for å ha ei god psykisk helse. - Vi ønsker å utvikle tilbudet vårt innen psykisk helse og rus, sammen med folket, sier kommunepsykolog Viviann Sandberg Larsen.

Lørdagene 29. februar og 14. mars (kl. 12-14) vil ansatte og enhetsledere i Trondheim kommune servere kaffe og vafler til forbipasserende i Nordre gate. I retur håper de å få folks tanker og meninger om psykisk helse- og rusarbeid i Trondheim.

- Vi håper flest mulig vil stoppe opp og slå av en prat. Alle slags innspill er viktige og verdifulle for oss, sier Larsen, som er russpesialist og ansatt ved kommunens Enhet for psykisk helse og rus.

Kampanjen “Ka mene DU?”

Trondheim kommune har aldri forsøkt en slik tilnærming før, i sitt arbeid med psykisk helse og rus, og Larsen er spent på om folk vil komme til standen på Nordre. Målet er at kampanjen som er kalt “Ka mene DU?”, skal gi viktige bidrag til arbeidet med å utvikle tjenestene og til kommende planer om psykisk helse og rus.

- Det er viktig for oss å få vite hva folk mener om det kommunale psykisk helse- og rustilbudet. Hvordan kan vi hjelpe folk på en best mulig måte? Hva kan og hva bør folk gjøre selv?

Larsen forteller at de håper å kunne kontakte noen av de forbipasserende, eller andre engasjerte innbyggere, også senere.

- Vi har en tanke om å etablere et innbyggerpanel som kan bidra med innspill på senere tidspunkt når kommunen vil utvikle sine psykiske helse -og rustjenester, sier Larsen.

Lovpålagt med kommunepsykolog

Fra 1. januar 2020 ble alle kommuner lovpålagt å knytte til seg egen psykolog. Dette er et ledd i den helhetlige nasjonale satsingen på psykisk helse, og statsminister Erna Solberg trakk det også fram i sin nyttårstale.

Trondheim kommune har hatt psykologer tilsatt i voksen-tjenestene i fem år, og i dag har kommunen åtte kommunepsykologer. Som en av få kommuner i landet, ansatte Trondheim dessuten to eldrepsykologer for to år siden. Med i overkant av 200.000 innbyggere i Trondheim kommune, er det vanskelig for psykologene å gi individuell oppfølging til mange.

- Vi bruker derfor mye tid på kompetanseheving og veiledning av ansatte i psykisk helse- og rusfeltet, men også ellers i kommunen, som for eksempel i hjemmetjenesten, poengterer Larsen.

Sist oppdatert: 04.03.2020

Hva forsøkte du å finne? (ikke skriv personlig informasjon)