Hjem NyheterØnsker tettere nordisk idrettssamarbeid

Ønsker tettere nordisk idrettssamarbeid

Danmark trekkes frem som et eksempel på et land der de lykkes med å sikre seg store, internasjonale idrettsarrangement.

Under den andre og siste dagen av “Et bærekraftig Norden”- seminaret sto idretten i fokus. Tove Moe Dyrhaug, daglig leder i Rosenborg Ballklub, fortalte om hvordan klubben arbeider med og praktisk gjennomfører ulike bærekraftsmål. I tillegg orienterte hun om etableringen av RBKs kvinnelag, til stor jubel fra salen. Deretter ble ballen sparket videre til et panel der temaet var nordisk samarbeid om store idrettsarrangement.

Illustrasjonsfoto paneldebatt

Norden har et godt rykte. Det er alltid en fordel å samarbeide, ikke minst innenfor idretten, sa generalsekretær i Nordisk råd, Britt Bohlin.

Nettopp samarbeid var gjennomgående for samtalen. Også kjent som bærekraftsmål 17 – Samarbeid for å nå målene. Paneldeltakerne etterlyser flere og bedre strategiske møteplasser og plattformer for fremtiden. Bohlin viser til Danmark og VM i ishockey.

– De organiserer meget godt, og er best på dette, sier Bohlin. Danmark ble ved flere anledninger trukket frem som et prakteksempel når det kom til gjennomføring av større idrettsarrangement i Norden. I København har de blant annet bygget en hall der ishockey-VM ble avholdt. Den samme hallen ble senere benyttet til kortbane-VM i svømming. Slike løsninger er bærekraftige og smarte, noe panelet kunne enes om. Og det er slike løsninger som kan være resultatet av et tettere nordisk samarbeid.

– Regionalt fokus kan være et hinder

Erik Røste, president i Norges Skiforbund, mener at det er et veldig godt samarbeid mellom tillitsvalgte i idretten og politikere i Norge, men at et regionalt fokus kan være et hinder for å nå de store målene.

– Norge har et meget godt samarbeid med Sverige og Finland, og vi deler mange av de samme utfordringene. Han sa videre at samarbeidet mellom disse landene fungerer godt, da de deler mye av de samme verdiene og har samme ståsted.

– Vi står sterkere, når vi står sammen, uttrykte han.

Dette ble også understreket av Jorodd Asphjell, stortingsrepresentant for AP og medlem av Nordisk råd. Han opplever at det er få arrangementer med tanke på antall særforbund i Norge og Sverige (henholdsvis 54 og 92). – Vi har masse å hente på samarbeid over grensene, uttrykte Asphjell i samtalepanelet.

Oversiktsbilde fra bærekraft-seminaret

Bærekraftig idrett

I septembermøtet skal bærekraft opp. Norges idrettsforbund (NIF) har samlet alle sine internasjonale representanter for å snakke om hva Norge ønsker å formidle. Bærekraft er et av tre viktige punkter. Det dreier seg om hvordan Norge og Norden kan påvirke resten av verden i dette arbeidet, sa Karen Kvalevåg, generalsekretær i NIF.

Bærekraft har vært hovedtema for dette to-dagers seminaret på Scandic Nidelven. Røste hevdet at bærekraftsmålene er noe av det viktigste Norges skiforbund jobber med.

– Der trenger vi alle gode krefter. Norden sammen, kan jobbe med dette. Det er alle de små til de store tiltakene. Vi har en god plan på det. Det å kunne se på tvers av landegrensen er viktig. Vi er ikke like gode på det der. Vi er nødt til å sette kompetanseorden på et litt høyere nivå,  sa han.

– Man ser det internasjonale presset rundt idretten. Det å løfte gode verdier for idretten. Vi må sørge for å ha møteplasser på tvers av landene, sa Asphjell.

Han pekte videre mot VM 2027 i kvinnefotball som et naturlig arrangement de nordiske landene kan samles om, og bli verdens beste på samspill.

Endringsprosess

Avslutningsvis ble seminaret oppsummert av Terje Sørvik (leder i hovedutvalg for næring i Trøndelag fylkeskommune) og Jørn Arve Flått (Trondheim-ordførerens politiske rådgiver).

Vi står overfor en av verdens største endringsprosesser. Og da er det viktig at vi ser på hvordan vi snakker sammen, og hvordan vi samhandler. Klarer vi ikke dette, klarer vi ikke de nødvendige endringene, sa Flått.

I likhet med Trondheims ordfører, Rita Ottervik, var han opptatt av hvordan begrepet ”bærekraft” brukes. Han påpeker at begrepet har blitt nevnt utallige ganger i løpet av seminaret, men uten en klar definisjon. Bærekraftsmålene handler om mer enn miljø og klima, i følge Flått.

Scenebilde Terje Sørvik og Jørn Arve Flått

Sist oppdatert: 04.03.2020

Hva forsøkte du å finne? (ikke skriv personlig informasjon)