Hjem NyheterTrøndelag må være bærekraft-lokomotiv

Trøndelag må være bærekraft-lokomotiv

Det var fremoverlente politikere, ambassadører og næringslivsaktører som stilte til samtaler og diskusjoner under “Et bærekraftig Norden” på Scandic Nidelven i dag. Og det er nødvendig skal vi nå FNs bærekraftsmål innen 2030.

Med fokus på Norden og hvordan vi sammen skal få til noe positivt la president for utvalget “for et bærekraftig Norden” under Nordisk råd, Ketil Kjenseth, vekt på det å se norden som en egen region. - Norden forbruker fra 2,4 til 3,6 jordkloder per år i de nordiske landene, og sånn kan vi ikke fortsette, sier Kjenseth.

Oversiktsbilde fra bærekraft-seminaret

Det at næringslivet og Trondheim kommune er foroverlente i dette arbeidet gjør at optimismen råder.

- Offentlig sektor har en helt avgjørende rolle ved å bruke innkjøpsmakten sin til å fremme innovasjon, sier fylkespolitiker fra Høyre, Henrik Kierulf.

- Det grønne skiftet kommer enten vi vil eller ikke, sier Ola Lund Renolen fra Miljøpartiet De Grønne. - Jeg opplever et næringsliv som er mer fremoverlente enn politikerne på Stortinget, fortsetter han.

Bilde fra paneldebatt

Det var ordføreren i Trondheim, Rita Ottervik, som åpnet det hele. Hun minnet alle på å bruke et forståelig språk, og kommunedirektør Morten Wolden ble personlig: - Snart må jeg svare mine barnebarn hva jeg gjorde på min vakt, hva visste jeg og hva gjorde jeg. Og hvorfor gjorde jeg ikke mer?

Sammen med professor Helge Brattebø ved NTNU fortalte Wolden om samarbeidet mellom kommunen og universitetet og hvordan de to partnerne sammen skal komme frem til nye, og mer energisparende løsninger.

Å koble fagmiljøet på NTNU nært sammen med direktører i kommunen fører  til et samarbeid som skal vise vei for både andre byer og land rundt om i verden. For verden ser til Trondheim og litt av grunnen til det er nettopp dette samarbeidet.

- Norge og Trondheim er gode til å utvikle metoder og konsepter som kan utvikles og brukes andre steder, sier professor ved NTNU, Helge Brattebø.

Illustrasjonsbilde, Morten Wolden

- Vi har det som preger en by og da kan vi lage byløsninger for andre, legger Wolden til.

Hva er FNs bærekraftsmål?

FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.

Les mer om FNs bærekraftsmål

Illustrasjonsbilde med logoer for FNs Bærekraftsmål

Presentasjonene fra Et bærekraftig Norden

Sist oppdatert: 04.03.2020