Hjem NyheterJovan Pavlovic er den nye bykunstneren

Jovan Pavlovic er den nye bykunstneren

Trondheim kommune har tildelt musikeren Jovan Pavlovic bykunstnerstipendet for 2020.

Foto av ordfører Rita Ottervik som deler ut prisen til Jovan Pavlovic Musiker Jovan Pavlovic er Trondheims nye bykunstner. Her får han prisen tildelt av ordfører Rita Ottervik under en markering i Dokkhuset onsdag 4. november.

Pavlovic fikk utmerkelsen under et arrangement i Dokkhuset onsdag 4. oktober. Du kan se streamen fra arrangementet via denne linken.

Bykunstnerstipendet er både en anerkjennelse og et insentiv, og kan deles ut til enkeltpersoner eller samarbeidende grupper som er bosatt i Trondheim kommune, og som i sitt virke holder et høyt kunstnerisk nivå. Bykunstnerstipendet inngår som en del av Trondheim kommunes ordninger der målet er å legge til rette for profesjonell og mangfoldig kunstnerisk aktivitet.

Jovan Pavlovic er komponist og en av Norges mest etablerte og etterspurte profesjonelle trekkspillere. Han har utmerket seg med sjangerbredde, allsidighet og kvalitet. Hans virtuose spill og lekne og utforskende musikalitet har gjort Jovan til en populær samarbeidspartner og brobygger mellom ulike stilarter og genre.

Jovan har samarbeidet med mange av Trondheims ledende orkester og band, i tillegg til å ha komponert for teaterforestillinger. Han er leder av Tutti Serbia, en serbisk organisasjon som med stort hell binder sammen musikere fra hele verden. Selv har han turnert i USA, Canada, Kina, Palestina, Russland og i store deler av Europa.

Bykunstnerstipendet er på 250 000 kroner.

Heder til forfatter

Forfatter Marte Huke ble tildelt Trondheim kommunes kulturlegat på 50 000 kroner under den samme markeringen. I begrunnelsen skriver juryen:

«Marte Huke har siden debuten i 2002 gitt ut fem diktsamlinger, en roman og en gjendiktning. I tillegg til egen litterær produksjon, har hun et utstrakt samarbeid med aktører innenfor andre kunstsjangre som musikk, dramatikk, dans og billedkunst. Hun samarbeider med Trondheims fribyforfatter Asieh Amini om gjendiktning av hennes dikt fra iransk, arbeider med manus til teater for barn og ungdom i tillegg til å arbeide med en ny diktsamling. Hun er også opptatt av litterær formidling og har hatt flere skrivekurs både for eldre og yngre».

Kulturstipend Ramallah

Kunstner Unnur Andrea Einarsdottir er årets mottaker av Ramallahstipendet. Hun har en bred kunstnerisk praksis som inkluderer film, musikk, installasjon og performance. I sitt kunstnerskap behandler hun blant annet tema som teknologi- og informasjonssamfunnets kontaktløshet og narsissisme, ofte med mørk humor och underfundighet.

Prosjektet hun tildeles stipendet for omfatter tre kulturarrangement i samarbeid med miljøer i Ramallah og Trondheim, og bygger videre på etablerte kontakter og tidligere samarbeid mellom de to byene. Formålet er å skape en plattform for kulturell utveksling mellom kunstnere i Trondheim og Ramallah, og samtidig skape en kulturopplevelse for lokalbefolkningen i Ramallah.

Kulturstipendene

Trondheim kommunes kulturstipend, hver på 35 000 kroner, tildeles denne gangen til åtte kunstnere innen ulike uttrykksformer. Stipendene gis med utgangspunkt i kunstnerisk virke og faglig utvikling, og skal bidra til inspirasjon og videreutvikling for mottakerne.

Mottakere av Trondheim kommunes kulturstipend 2020 er Guri Sørumgård Botheim, Mariia Drachuk, Hanna Fauske, Eva Holm Foosnæs, Anna Lian, Veslemøy Lilleengen, Petter Vågan og Berit Haltvik With.

Sist oppdatert: 06.11.2020