Hjem NyheterHva menes med 10 sosiale kontakter i uka?

Hva menes med 10 sosiale kontakter i uka?

Trondheim kommune har vedtatt en forskrift som sier at en husstand ikke skal ha mer enn 10 sosiale kontakter per uke. Her er noen tips og anbefalinger til hvordan du skal følge denne bestemmelsen.

Illustrasjonsfoto av to menn som albuehilser.
Med sosiale kontakter menes ganske enkelt folk du møter og har sosial omgang med.

For det første. Denne bestemmelsen har som hovedhensikt å redusere smittespredning mellom folk. Det er umulig å beskrive alle tenkelige aktiviteter og sosiale forbindelser et menneske har i løpet av en uke i en forskrift eller en slik artikkel. Det aller viktigste er å holde avstand til andre, og møte så få personer som mulig. Gjør vi det, vil smitten gå ned. Vi kommer langt med sunn fornuft og litt ekstra forsiktighet nå mens smittetallene er høye. 

En lokal forskrift regnes som en lov som gjelder midlertidig innenfor Trondheim kommunes grenser. Foreløpig gjelder dette ut januar 2021. 

Folk du møter

Med sosiale kontakter menes ganske enkelt folk du møter og har sosial omgang med. Antallet på 10 per uke gjelder samlet for alle som bor i samme husstand. Så det kan være lurt å snakke sammen med de du bor sammen med, og på den måten fordele antallet på 10 mellom dere. 

Sosiale kontakter er folk i alle aldre, også barn. Av alle praktiske hensyn gjelder dette mennesker du møter innendørs og nærmere enn 2 meter i mer enn 15 minutter. Da skal de regnes som en av de 10 du har på din “kvote” i løpet av en uke, altså sju dager. 

Så dersom du møter Per og Kari på en kafe i byen en mandag ettermiddag, så regnes de som to sosiale kontakter. Møter du den samme Kari senere i samme uke til en ny kaffekopp, så er du oppe i tre. Dersom du kjører en kveldstur i bil sammen med Ole onsdag kveld, har du registrert en fjerde sosial kontakt. Dersom sønnen i huset drar på besøk til en kompis og har kontakt med tre som bor der, kommer tre nye kontakter i tillegg. 

Slik teller dere som bor sammen antall sosiale kontakter  innenfor en uke til dere kommer til tallet 10. Har dere møtt 10 innenfor denne perioden på sju dager, må dere vente med nye kontakter til sjudagers perioden er gått. Når sju dager er gått, har dere nye 10 kontakter dere kan møte. 

Ikke de på jobb og skole

  • Du skal ikke telle med de du møter i forbindelse med jobb og skole. 

  • Du skal heller ikke telle med de personene du bor sammen med, altså i din egen husstand. Du skal heller ikke telle med de du møter på butikken (som du selvsagt holder god avstand til).

  • Du skal heller ikke telle med personer som befinner seg i for eksempel samme treningslokale som deg selv (som du også holder avstand til) eller som du møter på andre fritidsaktiviteter. 

  • Barn som drar på trening og lignende,  og som møter andre der, skal heller ikke regnes inn i dette tallet. 

Du kan enklest forholde deg til dette ved å regne sosiale kontakter som personer du har sosial kontakt med nærmere enn to meter over en periode på mer enn 15 minutter. 

  • Går du tur utendørs, og holder avstand til de andre, trenger du ikke å regne dette med i antallet. 

  • Deltar du på en spinningtime (eller andre gruppetimer) på et treningssenter, og holder mer enn to meters avstand til andre, regnes ikke dette som en sosial kontakt.

  •  Det samme gjelder også for kinobesøk, en tur i svømmehallen og lignende aktiviteter. 

Nasjonale pålegg kommer i tillegg

På toppen av dette, som et nasjonalt pålegg som gjelder hele landet, har regjeringen bestemt at  maksimalt fem personer kan møtes i private sammenkomster utenfor eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale. Hvis man er flere enn fem i samme husstand, kan selvfølgelig alle i husstanden møtes. Dette må du også forholde deg til som gjeldende bestemmelser. Det vil si at du ikke kan invitere mer enn fem personer utenfor din egen husstand til en middag på byen, en kopp kaffe eller i andre sosiale sammenhenger så lenge denne bestemmelsen gjelder. 

Nasjonale anbefalinger du bør følge

I tillegg til den lokale forskriften - eller den lokale, midlertidige loven - har regjeringen gitt nasjonale råd. Det er viktig å skille mellom det som er nedfelt i en forskrift, og det som er generelle råd til befolkningen. I denne sammenhengen er det på sin plass å minne om det nasjonale rådet om å unngå å ha besøk, eller besøke andre og som foreløpig gjelder til og med 17. januar. 

Dette rådet gjør unntak for nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboende kan ha besøk eller gå på besøk med en til to faste venner eller til en fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.

Formannskapet i Trondheim har i et vedtak understreket betydningen av sosial distansering og oppfordrer sterkt kommunens innbyggere å slutte lokalt opp om nasjonale myndigheters anbefalinger om å ikke ha gjester i hjemmet de neste 14 dagene (til og med 17. januar), med de unntak som følger av nasjonale anbefalinger.

Den lokale forskriften i Trondheim gjelder foreløpig ut januar, men kan bli forlenget. Det kommer an på smittesituasjonen. Vi vet at avstand, spriting av hender og å begrense sine sosiale kontakter er våre beste bidrag til å bli kvitt koronapandemien. Kommunen stiller opp med testing, smittevern og tiltak for å bidra til dette. Du hjelper best til ved å følge rådene og har mindre sosial omgang nå enn det vi vanligvis bruker. 

Vi vet dette er krevende, men det må dessverre til for å komme oss gjennom denne perioden. 

Mer informasjon

Trondheim kommunes samleside om korona

Disse koronareglene gjelder i Trondheim nå 

 

Sist oppdatert: 06.01.2021

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.

A03-P1-EPI006