Hjem NyheterVinterferie? Ja, men ikke ferie fra covid-19

Vinterferie? Ja, men ikke ferie fra covid-19

Dra gjerne på vinterferie, men reis ikke utenlands. Og det er ingen skam å snu og endre planene, dersom forholdene tilsier at du bør det. Sett smittevern foran alt annet.

Bilde av noen som koker kaffe over et bål
NYT FERIEDAGENE, men glem ikke smittevernrådene.

I neste uke er det vinterferie i Trøndelag. Mange ser nok fram til et lite avbrekk i ei vanskelig tid, og det er ingen tvil om at en ferie kan være vel fortjent.

Test deg ved mistanke

- Selv om smittetallene har vært lave de siste dagene, har vi fortsatt smittsomme virusvarianter i Trondheim. Derfor er det viktig at vi fortsetter det gode smittevernarbeidet, både sammen og hver for oss, sier kommuneoverlege Tove Røsstad i Trondheim kommune.

Hold deg hjemme hvis du ikke er frisk, og husk alle smittevernråd du har lært det siste året.

Det er viktig å begrense antall personer du møter også i ferien. Hvis du har mistanke om at du kan være smittet, test deg så snart som mulig. Test-mannskapet har ikke tatt vinterferie.

Det finnes en rekke aktiviteter for barn og unge som er hjemme i Trondheim i vinterferien. Trondheim kommune har en oversikt over tilbudene som er i kommunal regi.

Nasjonale anbefalinger

Nasjonale myndigheter har gitt råd og anbefalinger om hvordan ferien kan planlegges og gjennomføres på en forsvarlig måte. Her er anbefalingene som er utarbeidet av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet:

Generelt

• Det er viktig å holde seg hjemme hvis man ikke er frisk, og teste seg så snart som mulig hvis man tror man er smittet med covid-19.
  • Alle må være forberedt på å endre planene for vinterferien dersom det oppstår lokale utbrudd enten der du bor eller der du skal reise. Da vil det kunne komme nye lokale råd og regler å forholde seg til.

Reiser

• Vi fraråder reiser til utlandet.
  • Du kan reise på hytta (eid eller leid) eller hotell innenlands, men unngå kollektivtransport hvis det er mulig.
  • Hvis du skal bo på hotell, må du være forberedt på å gå i karantene til situasjonen er avklart hvis det blir et smitteutbrudd der. Hold avstand til andre gjester, og følg hotellets smittevernregler. Du bør begrense opphold i fellesarealene for å redusere risiko for smitte der.
  • Det er viktig at du setter deg inn i og følger smittevernreglene som gjelder der du skal.
  • Personer som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak bør som en hovedregel følge anbefalingene som gjelder i kommunen de bor i til vanlig. Hvis det for eksempel i hjemkommunen din er krav om å bruke munnbind, bør du derfor gjøre det i de samme situasjonene også i kommunen du reiser til, selv om de ikke har et tilsvarende krav.

Sosialt

• Alle bør redusere antall personer man har kontakt med, og være sammen med få personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke. Man bør fortrinnsvis samles utendørs, der er smitterisikoen mindre. Hvis noen er i en risikogruppe, bør det tas ekstra hensyn.

Besøk

• De nasjonale anbefalingene som gjelder for besøk hjemme, gjelder også ved besøk til for eksempel hytta i vinterferien. Det betyr at det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk av flere enn fem gjester i tillegg til de som er i husstanden din, så lenge du kan holde minst én meters avstand til gjestene til enhver tid. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand, kan man være flere.
  • Begrens overnattingsbesøk. Anbefalingen om antall gjester på besøk og avstand gjelder også for overnatting. Personer fra ulike husstander bør ikke dele soverom. Sørg for god hygiene og godt renhold hvis personer fra ulike husstander må dele bad. Meteren gjelder på hytta også, og det begrenser muligheten for overnattingsbesøk for de aller fleste.

Butikker og aktiviteter

• Handle det du trenger på turen i hjemkommunen din før avreise. Hvis du må handle nødvendige varer andre steder, velg tidspunkter når det er lite folk, og gå helst kun én fra husstanden.
  • Velg helst aktiviteter som foregår utendørs. Ved besøk på alpinanlegg, badeland eller andre steder, må man følge virksomhetenes smittevernråd.
  • Unngå i størst mulig grad å oppsøke steder der mange er samlet og det ikke er lett å holde avstand, slik som serveringssteder og skistuer.
  • God håndhygiene og avstand til andre gjelder hele tiden.

Les også Statsforvalteren i Trøndelag sitt budskap om årets vinterferie, og deres kortfilm med gode tips.

På helsenorge.no finner du mer info og råd knyttet til vinterferien.

Sist oppdatert: 18.02.2021