Hjem NyheterDrikkevannet i Trondheim er trygt og godt

Drikkevannet i Trondheim er trygt og godt

Trondheim kommune har gode vannkilder, moderne og omfattende vannbehandling, og det jobbes kontinuerlig med å redusere risiko og øke sikkerheten til vannforsyninga.

- Rent vann er vår aller viktigste ressurs og vår hovedprioritet er å ivareta denne ressursen på best mulig måte, sier avdelingsleder for vann og avløp, Odd Atle Tveit i Trondheim Bydrift.

Jonsvatnet og Benna i Melhus er Trondheim kommunes drikkevannskilder. Det ligger rør langt ute i vannene for å få inn best mulig vann, med minst mulig påvirkning fra mennesker og dyr. Vann fra Jonsvatnet tas inn på 50 meters dyp. Før det havner i springen hjemme hos deg, går det gjennom flere behandlingstrinn. Første trinn er en grovsiling hvor fisk og store partikler blir fjernet, videre går vannet gjennom et filterbasseng. For å drepe virus, bakterier og parasitter tilføres klor og vannet UV-bestråles.

Illustrasjonsfoto av Jonsvatnet.

Jonsvatnet har helt siden 1964 vært Trondheims største og viktigste drikkevannskilde. Omkring 200 000 personer i Trondheim og Malvik får daglig sitt vann fra Jonsvatnet. I 2016 ble Benna i Melhus og Jonsvatnet knyttet sammen med vannledningen som er lagt gjennom MeTroVann-prosjektet. Det er et samarbeidsprosjekt mellom Melhus og Trondheim som sørger for at disse to kommunene skal kunne gi reservevannforsyning til hverandre.

Trondheim kommune har 12 høydebasseng i sitt vannforsyningssystem. Det tilsvarer ca ett og et halvt døgns vannforbruk. Høydebassengene utjevner trykk i vannledningsnettet. I tillegg fungerer de som vannmagasin i tilfelle beredskapssituasjoner og som reserve i tilfelle brann. Alle høydebassengene er underlagt rutiner for rengjøring, sikring og testing. Vann og avløp i Trondheim kommune er ISO-sertifisert etter internasjonale standarder for kvalitetsstyring og miljø.

Mattilsynet fører tilsyn med at vi oppfyller kravene i drikkevannsforskriften. Skulle det skje noe som gjør at vannkvaliteten endrer seg vesentlig eller medfører helsemessig risiko, vil du som innbygger bli varslet.

Mer informasjon om vann og avløp i Trondheim

Publisert: 11.06.2019

Hva forsøkte du å finne?