Hjem NyheterForbereder seg på coronaviruset

Forbereder seg på coronaviruset

Det pågår for tiden et utbrudd av et nytt coronavirus i Kina. Trondheim kommune forbereder nå beredskap i tilfelle det kommer smittede personer hit.

Til tross for at det er påvist smittede personer i flere land, også europeiske, er det foreløpig ikke noe som tyder at det pågår utbrudd utenfor Kina. De smittede kommer fra eller har vært på reise i de berørte områdene.

Så langt har ingen fått påvist dette viruset i Norge. Likevel gjør Trondheim kommune nå helsepersonell og andre ressurspersoner i stand til å håndtere eventuelle smittetilfeller. Målet er å hindre at smittede som skulle komme til Norge, smitter andre.

Egen beredskapsplan

Trondheim kommune har en egen beredskapsplan for såkalte pandemier, og jobber med å forberede seg i henhold til denne.

Hvis coronaviruset kommer til Norge, skal Trondheim kommune være godt forberedt. Derfor planlegger kommunen mulige tiltak, sammen med andre helseaktører i området.

- Vi samkjører oss og ser på rutinene ved slike situasjoner. Selv om det ikke er noen tilfeller av smitte i Norge så langt, må vi være forberedt på at det kan komme smittede personer hit,  sier smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune.

Utover vinteren møtes smittevernansvarlige i Trondheim og Stjørdal kommuner, Legevakta og St. Olavs hospital jevnlig for å vurdere den lokale beredskapen.

Når bør du søke legehjelp?

De lokale helsemyndighetene oppfordrer deg til å ta kontakt med lege via telefon dersom du har mistanke om smitte.

Dette gjelder hvis du utvikler tegn på luftveisinfeksjon i løpet av de første 14 dagene etter hjemkomst fra berørte områder, eller etter nærkontakt med en person som har fått påvist viruset. Berørte områder er i første rekke fastlands-Kina.

Tegn på luftveisinfeksjon kan være hoste, feber og pustevansker. Det er viktig å informere om hvor og når du har vært på reise.

Undersøkelse av friske personer som returnerer fra Kina anbefales ikke.

Råd om hygiene

For å hindre smitte bør personer som er syke unngå å hoste eller nyse direkte på andre, og man bør, når det er mulig, holde 1-2 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå) eller i armkroken.

God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann.

Les mer om coronaviruset på Folkehelseinstituttets hjemmeside.

Publisert: 30.01.2020

Hva forsøkte du å finne? (ikke skriv personlig informasjon)