Hjem NyheterHelseundersøkelse for hele Trondheim

Helseundersøkelse for hele Trondheim

Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) utvides nå til hele Trøndelag. I oktober inviteres 260 000 sørtrøndere til å delta i Helseundersøkelsen i Trøndelag.

I uke 42, fra 14. til 18. oktober, får alle sørtrøndere mellom 18 og 75 år en SMS med invitasjon og lenke til spørreundersøkelsen. Innbyggere som er 76 år eller eldre får invitasjon i posten sammen med undersøkelsen på papir. Det tar maksimalt en halv time å svare på spørreskjemaet.

- Og det er en halvtime som kan bidra til viktig helseforskning og bedre folkehelsearbeid der du bor, sier Steinar Krokstad, professor i samfunnsmedisin og daglig leder av HUNT Forskningssenter ved NTNU.

Til statistikk og forskning

Selve datainnsamlingen gjøres av HUNT Forskningssenter som lagrer og forvalter dataene.

- Ingen trenger å være bekymret for personvernet. Vi har lang erfaring med datasikkerhet og håndtering av sensitive helsedata, følger alle lover og forskrifter og NTNUs politikk for informasjonssikkerhet. Data benyttes kun til helseforskning og statistikk og alle data blir avidentifisert før de tas i bruk, forsikrer Krokstad.

Flere samarbeidspartnere

Det er Trøndelag fylkeskommune, Trondheim kommune, KS, og HUNT Forskningssenter ved NTNU som står bak denne store utvidelsen av HUNT. Kommunene i tidligere Sør-Trøndelag er viktige samarbeidspartnere. De vil bidra til å spre informasjon om HUNT til innbyggerne, og etablere hjelpesenter for innbyggere som trenger hjelp til å fylle ut spørreskjema.

Innbyggerne i Halsa kommune får også invitasjonen ettersom de blir trøndere i 2020.

Viktig kunnskap om folks helse

HUNT er godt kjent for nordtrønderne. 140 000 nordtrøndere har deltatt på fire helseundersøkelser siden 1984, og dermed bidratt til å skape en av verdens mest betydningsfulle samlinger av helseopplysninger om en befolkning. Det pågår en omfattende forskningsaktivitet med HUNT-dataene, og det publiseres rundt 100 vitenskapelige artikler årlig. Helseundersøkelsen sikrer samtidig viktige forskningsdata til folkehelsearbeidet i hver enkelt deltaker-kommune. Den gir også uvurderlig kunnskap om innbyggernes helse, som er helt nødvendig i samfunnsplanleggingen.

HUNT har også egen nettside og side på Facebook.

Publisert: 18.09.2019

Hva forsøkte du å finne? (ikke skriv personlig informasjon)