Hjem NyheterInfluensaen nærmer seg

Influensaen nærmer seg

Foreløpig er det influensaviruset A H3N2 som er mest i omløp, og det er kjent for å gi tøffere influensa enn den vi hadde i fjor. Personer i risikogruppene bør vaksinere seg snarest for å kunne oppnå beskyttelse.

Folkehelseinstituttet kan ikke si noe om hvordan influensasesongen vil bli, før det store utbruddet kommer. Instituttet anbefaler imidlertid årlig vaksine for utsatte grupper. Vaksinasjon er spesielt viktig for personer over 65 år, gravide etter uke 12 og personer i alle aldre - barn og voksne - med enkelte kroniske sykdommer

I tillegg anbefales helsepersonell med pasientkontakt og pårørende til personer med svekket immunforsvar, å ta vaksine. Dette for å hindre smitte og med det beskytte sine pasienter og sine nærmeste.

Hva kan du gjøre for å unngå å smitte andre?

Hosting og nysing er en effektiv måte å spre influensavirus på. Bruk derfor papirlommetørkle når du hoster/nyser, og vask hendene etterpå. Har du ikke papirlommetørkle, gjør det til vane å hoste/nyse i albuen. Da unngår du å få masse virus på hendene som lett spres til andre ved for eksempel håndhilsning eller via gjenstander (dørhåndtak mv). Brukte lommetørklær er en ”virusbombe”.

Om man selv er smittet bør man forsøke å unngå å smitte andre. Reduser omgangen med andre, spesielt personer med risiko for å få komplikasjoner som følge av influensa.

Hvis du får influensa…

For de fleste vil ikke influensa være noe særlig mer enn en svært ubehagelig sykdomsopplevelse, men for noen vil influensa kunne gi mer alvorlige følger. Disse plagene kan kreve behandling ved sykehus, og kan i verste fall være livstruende.

Risikogruppene er mest sårbare for alvorlig sykdom. Risikogruppene kan også få en forverring av sin grunnsykdom som følge av influensainfeksjon. Det er sjelden at friske personer får alvorlige komplikasjoner etter influensainfeksjon.

De vanligste komplikasjonene som følger av en influensa er bronkitt og lungebetennelse. Særlig har eldre personer, astmatikere og personer med svak helse en høyere risiko for alvorlige komplikasjoner i forbindelse med influensa. Dødsfall forekommer først og fremst ved forverring av underliggende sykdommer eller etter komplikasjoner av influensainfeksjon. Det er beregnet at det i Norge dør om lag 900 mennesker årlig som følge av influensa, men dette kan variere veldig fra år til år. Det hender at ellers friske barn og unge voksne dør av influensa, men det er svært uvanlig.

Fastlege og legevakt

Hvis den som er syk er gravid, eller i en av risikogruppene for å utvikle alvorlig sykdom eller få andre komplikasjoner av influensa, anbefales det å ringe fastlege eller Legevakta for å få nødvendig behandling og oppfølging.

Kontakt alltid lege hvis tilstanden til den/de som er syke forverrer seg.

Publisert: 19.12.2019

Hva forsøkte du å finne? (ikke skriv personlig informasjon)