Hjem NyheterFikk medhold i krav om stenging av barnehage

Fikk medhold i krav om stenging av barnehage

Fylkesmannen i Møre og Romsdal har avvist klagen fra barnehagekjeden Gnist. Det betyr at barnehagen Gnist Trøa blir stengt fra 1. mars neste år.

- Dette bekrefter at fylkesmannen i likhet med kommunen er opptatt av god barnehagekvalitet. Avgjørelsen er en seier for barna og en anerkjennelse av de private og kommunale barnehagene som hver dag jobber med å skape god kvalitet for barn i barnehage, sier direktør for oppvekst og utdanning, Camilla Trud Nereid i Trondheim kommune.

Kommunen som tilsynsmyndighet vedtok å stenge barnehagen i februar i år på grunn av dårlig kvalitet og uforsvarlig drift. Kommunen har påvist mangler i barnehagens omsorg og oppfølging av barn I tillegg er barn blitt krenket, og mange foreldre har over lengre tid meldt bekymring for kvaliteten på barnehagetilbudet. De første bekymringene kom allerede i 2014, men til tross for at kommunen gjennom flere møter med råd og veiledning har forsøkt å hjelpe barnehagen, har barnehagen fortsatt sin uforsvarlige praksis.

Gnist klaget på vedtaket om stenging, og barnehagen fikk tillatelse til å holde åpent mens Fylkesmannen behandlet klagen. I denne perioden og tidligere har kommunen hatt observatører i barnehagen for å påse at det ikke er fare for barns liv og helse.

Nye barnehageplasser
Mange av foreldrene i Gnist søkte om overflytting til andre barnehager, da kommunens stengingsvedtak kom i vinter. Barnehagen har fortsatt å ta opp nye barn, og kommunen skal nå finne plasser til omtrent 90 barn. Skolestarterne vil få et tilbud på Kattem skole mens Myrskogen kan ta imot rundt 50 barn. Dersom dette ikke er nok, vil kommunen bistå foreldre med å finne plasser i andre barnehager med ledig kapasitet.
-Vi skal gi alle barna et godt barnehagetilbud, sier Camilla Nereid. De nye plassene vil være klare umiddelbart, og for å gjøre oppstarten så bra som mulig for både barn, foreldre og ansatte legger vi nå en plan for opptak og oppstart for barna ved Gnist Trøa.

Seier for alle barnehager
Nereid håper fylkesmannens avgjørelse vil skape presedens.
- I vårt tilsyn har vi hele tida hatt fokus på barnas beste. Det er første gang vi har opplevd at en barnehage, det være seg privat eller kommunal, ikke har fulgt opp tilsynsmyndighetens råd, men i stedet fortsatt med en praksis der barna blir skadelidende. Vi har hele tida ment at lovens vilkår for stenging er oppfylt. Derfor er Fylkesmannens avgjørelse viktig og riktig, sier Nereid.

Publisert: 29.11.2019

Hva forsøkte du å finne? (ikke skriv personlig informasjon)