Hjem Nyheter14 korona-råd fra Trondheim kommune

14 korona-råd fra Trondheim kommune

Kjære folk! Smittetallene er på vei opp igjen, og vi er nødt til å holde tunga rett i munnen. Det har seg slik at vi fortsatt befinner oss midt i en pandemi, om noen skulle ha glemt det. Først og fremst; takk for at dere fortsatt møter opp til dugnad! Husker dere de felles reglene vi alle må følge? La oss repetere litt og lære oss noen nye (som vi endrer hvis det trengs):

Illustrasjonsbilde av leger

1

Hold hodet kaldt og hjertet varmt, vær den rolige voksne som barn (eller urolige voksne) kan være trygg hos, vær den som ikke belaster samfunnet med SINTE ORD, fordømmelser og krav om ØYEBLIKKELIG SVAR i sosiale medier.

2

Det aller viktigste tiltaket for å forhindre smittespredning er at du må holde deg hjemme dersom du kjenner på luftveissymptomer eller andre ting. Ikke ta buss, ikke gå på jobb, ikke gå i butikken. Ta koronasjekken på Helsenorge.no og meld deg til testing hvis du får råd om det.

3

Ikke ring legevakten eller legekontoret hvis du er frisk.

4

Har du korona-spørsmål, ta deg tid til å lese kommunens koronainfo eller nettsidene til Folkehelseinstituttet, som gir nasjonale regler til oss alle sammen.

5

Har du ennå spørsmål, fyller du opp tålmodighetstanken og kaffekoppen og ringer korona-telefonen 905 09 052 (lokalt) eller 815 55 015 (nasjonalt).

Det er stort trykk på disse om dagen, og vi gjør vårt beste for å utvide bemanningen her. Vi er klar over at alle ikke kommer igjennom. På tirsdag vil vi publisere et digitalt skjema for å avlaste korona-telefonen. Der kan du melde deg selv for korona-test. Ta koronasjekken på Helsenorge.no før du melder deg til test.

6

Til hørselshemmede. Vi minner om NAVs hjelpemiddelsentral - SMS til 95 28 53 81. Det finnes også akuttvakt utenom tolketjenestens åpningstider - SMS til 95 83 52 01. Vakttelefonen er betjent når hjelpemiddelsentralene er stengt, også i helger og helligdager (fra tirsdag kan det digitale skjema benyttes).

7

Er du syk på andre måter, ring legekontoret. Hvis du er redd for at du kan være utsatt for smitte eller har feber eller symptomer fra luftveier er det viktig at du informerer om det. Er du alvorlig syk ringer du legevakten 116 117. Ring 113 når det er akutt og står om liv.

8

Vil du bidra som frivillig? Tusen takk! Sjekk med lokale frivillige organisasjoner, mange av dem har meldt fra til kommunene om at de ønsker å bidra. Kanskje de trenger dine (rene) hender også?

9

Det er det samme om noen har reist til Spania eller vært på fest. Å peke finger hjelper dessverre ingen nå, men det gjør fellesdugnaden. Det er lett å forstå at du begynner å bli lei, men det er ikke over enda.

10

Alle som kan, bør sykle eller gå til jobb slik at de med samfunnskritiske yrker kan prioriteres i kollektivtrafikken.

11

Til våre kjære studenter. Delta gjerne på organiserte fadderaktiviteter, men dropp den private festen etterpå. Det kan ødelegge for mange andre festligheter i ukene som kommer. Mange av dere er flinke og tar hensyn. Tusen takk!

12

Vask hender grundig og lenge med såpe, -- og ofte hvis huden din tåler det. Ha antibacen i lomma når du er rundt omkring. Host i papir som du kaster etterpå eller i albuen.

13

Begrens de nære kontaktene til de du bor sammen med og et lite utvalg personer du omgås mye. For alle andre gjelder minst 1 meters avstand, og ingen berøring eller deling av mobil eller andre gjenstander.

14

Ble du urolig nå? Gjenta punkt 1.

Hilsen (men ikke håndhilsen)

kommunen din

Sist oppdatert: 14.08.2020