Hjem NyheterDu kan invitere familie og venner i jula

Du kan invitere familie og venner i jula

Jula i år blir spesiell og kanskje krevende for mange. Men dersom du tar de nødvendige forholdsregler kan du invitere slekt og venner til julefeiring, besøke de som bor på sykehjem eller ta dem med hjem på julefeiring.

Illustrasjonsbilde av eldre som pakker opp gaver
Det er ikke nødvendig å la bestemor eller en ensom onkel sitte alene på julekvelden

Sykehjemsoverlege i Trondheim, Elizabeth Kimbell, sier det ikke er nødvendig å la noen sitte alene i jula, så fremt alle er friske, holder avstand til hverandre og følger de reglene vi etter hvert har lært oss for å unngå smitte.

Du kan invitere til juleselskap, men forsøk å begrense antallet gjester så mye som mulig. Regjeringen har åpnet for at du ved to dager i jula kan ha selskap med 10 gjester totalt, men helst de samme gjestene ved begge anledningene.

Det er med andre ord ikke nødvendig å la bestemor eller en ensom onkel sitte alene på julekvelden, så fremt ingen er syke og at smittevernreglene opprettholdes. Men husk at dersom du kan ha vært utsatt for smitte, for eksempel ved reise til området av landet med høyere smittenivå, skal du holde minst 2 meters avstand til personer i risikogruppen.

Nye regler på sykehjemmene

Også på sykehjemmene i Trondheim forberedes julefeiringen. Her er det viktig å være oppmerksom på noen egne regler for besøk og for å ta med dine pårørende hjem til deg på besøk.

Ved besøk på sykehjemmet gjelder følgende regler:

• Du må avtale besøk på forhånd.
  • Du kan besøke på rommet dersom du er blant de 2-3 pårørende som har avtale om dette.Alle andre besøk kan gjøres i besøksrom.
  • Du skal ikke gå inn i fellesarealer.
  • Hvis du besøker på rommet avgjør den du besøker, evt. sammen med deg og personalet, hvor lenge besøket skal vare.

For de som ønsker å ta med seg sin nærmeste hjem i jula gjelder følgende:

• Du kan ta med din nærmeste hjem dersom du er blant de 2-3 pårørende som har avtale om dette.
  • Du må avtale hjemmebesøket på forhånd.
  • Under hjemmebesøket har du ansvar for at din nærmeste:
    • a. holder minst 1 meters avstand til eventuelle andre besøkende. Antall andre kontakter bør begrenses til et minimum og maks 10 ulike personer totalt over 1 uke
    • b. ikke har kontakt med personer som har symptomer på covid-19
    • c. ikke har kontakt med personer som har økt risiko for smitte pga reise til/fra deler av landet med høyt smittenivå eller utland siste 10 dager
    • d. får hjelp til å gjennomføre god håndhygiene
  • Dersom det oppstår utfordringer med å følge ovenstående, ber vi at du gir beskjed til sykehjemmet. Da vil din nærmeste oppfordres til å holde seg mest mulig på rommet og unngå fellesaktiviteter inntil det har gått 10 dager fra retur.
  • Vi fraråder overnattingsbesøk dersom du har andre overnattingsgjester samtidig.

Mest mulig normal julefeiring

Sykehjemsoverlege, Elizabeth Kimbell, sier at Trondheim kommune ønsker at julen skal bli så normal som mulig for kommunes beboere, og at det skal være mulig å være sammen i julen med sine nærmeste under trygge smittevernsforhold.

• Det aller viktigste er at personer som har symptomer fra luftveier, selv milde, ikke møter i juleselskapet. Dersom man tror at man kan ha blitt eksponert for smitte i forbindelse med f.eks. reise, skal man holde minst 2m avstand til personer som bor i sykehjem. Det er også viktig å begrense antall kontakter, og familieselskapet bør kanskje gjøres litt mindre i år, sier Kimbell.
  • For de som ønsker å komme på besøk på sykehjemmet kan vi legge til rette for en fin julestund på rommet eller i besøksarealet. Det er mange som ønsker å komme på besøk, så om man er mange i familien ber vi at besøkene spres utover romjula, sier sykehjemsoverlegen.

Se også videoen Trondheim kommune har laget med informasjon om hva du må tenke på under julefeiringen.

Sist oppdatert: 06.01.2021