Hjem NyheterPå disse stedene må du nå bruke munnbind

På disse stedene må du nå bruke munnbind

Formannskapet vedtok onsdag påbud om bruk av munnbind på en rekke steder i Trondheim. I de aller fleste tilfellene gjelder påbudet steder innendørs som er åpen for publikum. Påbudet gjelder fra onsdag 16. desember. Brudd kan føre til bøter eller fengsel.

Illustrasjonsbilde av Morten Wolden med munnbind

En sterk anbefaling om bruk av munnbind, ga ikke den effekten kommuneledelsen hadde håpet. Det har vært en økning i smitten den siste tida, og kommunen skjerper nå smitteverntiltakene.

Onsdag 16. desember vedtok formannskapet, på vegne av bystyret, Kommunedirektørens forslag om en midlertidig forskrift om smitteverntiltak.

Påbudet om munnbind gjelder:

• i butikker
  • i fellesarealer på kjøpesentre
  • på serveringssteder med og uten skjenkebevilling unntatt når man sitter ved bordet. Påbudet gjelder både ansatte og gjester.
  • i frisør- og skjønnhetssalonger og andre virksomheter med en-til-en kontakt som f.eks. tilbyr hudpleie, tatoveringer, hulltaking (piercing). Både ansatte og kunder er omfattet av påbudet.
  • tros- og livssynslokaler
  • lokaler for kultur-, sports-, trenings- og fritidsaktiviteter, for eksempel på kino eller i idrettshaller. For utøverne gjelder ikke dette under selve aktiviteten.
  • utendørs i tett befolkede områder (som for eksempel julemarkedet).
  • kjøreskoler og annen føreropplæring. Påbudet gjelder både ansatte og elever.
  • på buss og trikk, hverdager i tidsrommene 07.00-09.00 og 14.00-17.00, og ellers når passasjerer ikke kan holde minst én meters avstand til hverandre. Påbudet gjelder i Trondheim, og i tillegg bussruter som også omfatter andre kommuner.
  • all transport med drosje i Trondheim kommune. Både sjåfør og passasjerer skal bruke munnbind.
  • venterom hos leger, tannleger og annet helsepersonell.
  • fellesarealer i offentlige bygg som er åpen for publikum.

Påbudet gjelder alle som er født før 2008, men ikke personer som av helsemessige, eller andre årsaker, ikke kan bruke munnbind. Det er ikke innført krav om legeattest for slike medisinske unntak.

Elever og ansatte i skoler, SFO og barnehager er heller ikke omfattet av påbudet.

Barnehager oppfordres til å forsøke å legge til rette for at henting og levering av barn kan foregå utendørs, men formannskapet har ikke vedtatt et påbud om bruk av munnbind ved levering og henting av barn. Hver enkelt barnehage i dialog med kommunalsjefen vurderer hvilke ordninger som passer på hvert enkelt sted.

Den midlertidige forskriften gjelder til 9. januar 2021, men kan bli forlenget ved behov.

Her kan du lese hele vedtaket.

Les mer om munnbind her:

Oversettelser

الآن يجب عليك ارتداء الكمامة - arabisk

Maintenant, vous DEVEZ porter un masque - fransk

در این اماکن باید اکنون ماسک بزنید - persisk

Teraz MUSISZ nosić maseczkę - polsk

Теперь Вы должны использовать маску - russisk

ئێستا ئەبێ لەم جێگایانەدا کەڵک لە دەمامک وەربگیررێت - sorani

ሕጂ ማስኬራ ግድን ክትጥቀም ኣለካ - tigrinja

Link to english translation (article)

Gå til vår samleside for korona

Sist oppdatert: 16.12.2020