Hjem NyheterNår må jeg egentlig bruke munnbind?

Når må jeg egentlig bruke munnbind?

OBS: Formannskapet i Trondheim vedtok 2. mars at det ikke lenger er påbud om bruk av munnbind på offentlig sted i kommunen. Men det gjelder fortsatt en sterk anbefaling om å bruke munnbind. Denne artikkelen ble publisert mens påbudet fortsatt var gjeldende, men kan likevel brukes som rådgivende for munnbindbruk.

Illustrasjonsfoto av mann med munnbind
Det er ikke lenger plikt til å bruke munnbind når du er ute i det offentlige rom, men kommunen anbefaler likevel folk om å bruke det.

Munnbindpåbudet i Trondheim har vart siden desember i fjor. Folk er veldig flinke til å etterkomme påbudet, og det er et viktig bidrag for å redusere smitten. I det siste har det oppstått en del spørsmål om du må bruke munnbindet over alt, og hele tiden. I denne artikkelen får du svar på noen av spørsmålene du kanskje lurer på.

På offentlige steder

Det er fortsatt plikt til å bruke munnbind når du er ute i det offentlige rom. Det vil si steder der mange ferdes og hvor alle har adgang. Men den nye forskriften sier at dette påbudet gjelder når det ikke er mulig å holde minst én meters avstand, utover kortvarige passeringer til andre enn husstandsmedlemmer.

Sagt på en annen måte: Dersom du kan holde mer enn én meters avstand til folk du ikke bor sammen med, uansett hvor du befinner deg utendørs eller innendørs, trenger du ikke å bruke munnbind.

Det betyr at det skal brukes munnbind i butikker, i fellesarealene på kjøpesentre, på serveringssteder, i tros- og livssynshus og i lokaler for kultur-, sports- og fritidsaktiviteter. Men altså bare i de tilfellene der du ikke kan opprettholde en meters avstand til alle andre, i alle retninger og hele tiden.

Er du inne på en stor butikk, og det nesten ikke er andre der, så kan du la være å bruke munnbind. Men dersom du for eksempel står i en kassakø der du kommer tett på andre, må du ta på deg munnbindet. Selv om bruk av munnbind ikke lenger er påbudt i butikken, er det anbefalt at du likevel har det på deg hele tiden mens du handler. Tar du det av, for så å ta det på igjen, bør du sprite hendene før du setter det på. Da er det enklest å la det være på til handleturen er over.

På samme måte kan du ta av deg munnbindet når du sitter i stolen din i kino- eller konsertsalen (og andre lignende situasjoner), og holder minst en meters avstand til andre.

Er du i tvil, så bruk munnbindet. Og det er fortsatt nødvendig at alle har munnbind tilgjengelig dersom det oppstår en situasjon der du ikke lenger kan opprettholde én meters avstand til andre.

Hva med ansatte?

Plikten til å bruke munnbind, slik det er beskrevet ovenfor for offentlige steder, gjelder også for ansatte på steder hvor det ikke er mulig å holde minst én meters avstand fra besøkende.

Dette gjelder ikke ansatte på steder hvor det er iverksatt andre smitteverntiltak for de ansatte som bruk av visir, skillevegger o.l. i henhold til folkehelseinstituttets anbefalinger. Også her er det slik at plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller for de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

I lokaler for kultur, sport- og fritidsaktiviteter gjelder plikten ikke utøver under selve kultur- eller idrettsaktiviteten.

Når du reiser kollektivt

I den reviderte forskriften om smittevern i Trondheim kommune, vedtatt av formannskapet 16. februar heter det at du må bruke munnbind når du reiser kollektivt. Dette gjelder også innendørs på stasjonsområder. Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller personer som av helsemessige eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

Når du tar drosje

Passasjerer skal bruke munnbind i drosje. Munnbindet skal tas på før passasjeren setter seg inn i drosjen og skal ikke tas av før reisen er avsluttet og passasjeren har gått ut av taxien. Plikten til å bruke munnbind gjelder tilsvarende for sjåfør når det er passasjer i drosjen. Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller personer som av helsemessige eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.
Setet ved siden av taxisjåføren skal ikke brukes av passasjerer, og det skal være ledig plass mellom passasjerer i baksetet hvis de ikke tilhører samme husstand. Alle drosjer skal registrere alle kunder ved hver kjøring med navn og telefonnummer.

Når du er hos frisør og lignende

Det er plikt til bruk av munnbind ved frisør-, hudpleie-, tatoverings- og hulltakingstjenester m.v. Plikten gjelder både ansatte og kunder. Kunder kan ta av munnbindet der dette er nødvendig for å utføre behandlingen.

Sist oppdatert: 02.03.2021