Hjem NyheterHva menes med 10 sosiale kontakter i uka?

Hva menes med 10 sosiale kontakter i uka?

OBS: Denne saken er utdatert. Etter revidering av forskrift i Trondheim er det nye  anbefalingene som gjelder for sosiale kontakter nå. Lenke til disse nye anbefalingene finner du nedenfor.

Illustrasjonsfoto av to menn som albuehilser.

Her er anbefalingene om sosiale kontakter som gjelder i Trondheim nå. Oppdatert 3. mars 2021

Trondheim kommune har vedtatt en forskrift som sier at en husstand ikke skal ha mer enn 10 sosiale kontakter per uke. Her er noen tips og anbefalinger til hvordan du skal følge denne bestemmelsen.

Bestemmelsen om 10 sosiale kontakter ble gjeninnført i Trondheim fra og med 10. februar og gjelder foreløpig til og med 17. februar 2021.

For det første. Denne bestemmelsen har som hovedhensikt å redusere smittespredning mellom folk. Det er umulig å beskrive alle tenkelige aktiviteter og sosiale forbindelser et menneske har i løpet av en uke i en forskrift eller en slik artikkel. Det aller viktigste er å holde avstand til andre, og møte så få personer som mulig. Gjør vi det, vil smitten gå ned. Vi kommer langt med sunn fornuft og litt ekstra forsiktighet nå mens smittetallene er høye.

En lokal forskrift regnes som en lov som gjelder midlertidig innenfor Trondheim kommunes grenser.

Folk du møter

Med sosiale kontakter menes ganske enkelt folk du møter og har sosial omgang med. Antallet på 10 per uke gjelder samlet for alle som bor i samme husstand. Så det kan være lurt å snakke sammen med de du bor sammen med, og på den måten fordele antallet på 10 mellom dere.

Sosiale kontakter er folk i alle aldre, også barn. Av alle praktiske hensyn gjelder dette mennesker du møter innendørs og nærmere enn 2 meter i mer enn 15 minutter. Da skal de regnes som en av de 10 du har på din “kvote” i løpet av en uke, altså sju dager.

Så dersom du møter Per og Kari på en kafe i byen en mandag ettermiddag, så regnes de som to sosiale kontakter. Møter du den samme Kari senere i samme uke til en ny kaffekopp, så er du oppe i tre. Dersom du kjører en kveldstur i bil sammen med Ole onsdag kveld, har du registrert en fjerde sosial kontakt. Dersom sønnen i huset drar på besøk til en kompis og har kontakt med tre som bor der, kommer tre nye kontakter i tillegg.

Slik teller dere som bor sammen antall sosiale kontakter innenfor en uke til dere kommer til tallet 10. Har dere møtt 10 innenfor denne perioden på sju dager, må dere vente med nye kontakter til sjudagers perioden er gått. Når sju dager er gått, har dere nye 10 kontakter dere kan møte.

Ikke de på jobb og skole

• Du skal ikke telle med de du møter i forbindelse med jobb og skole.
  • Du skal heller ikke telle med de personene du bor sammen med, altså i din egen husstand. Du skal heller ikke telle med de du møter på butikken (som du selvsagt holder god avstand til).
  • Du skal heller ikke telle med personer som befinner seg i for eksempel samme treningslokale som deg selv (som du også holder avstand til) eller som du møter på andre fritidsaktiviteter.
  • Barn som drar på trening og lignende, og som møter andre der, skal heller ikke regnes inn i dette tallet.

Du kan enklest forholde deg til dette ved å regne sosiale kontakter som personer du har sosial kontakt med nærmere enn to meter over en periode på mer enn 15 minutter.

• Går du tur utendørs, og holder avstand til de andre, trenger du ikke å regne dette med i antallet.
  • Deltar du på en spinningtime (eller andre gruppetimer) på et treningssenter, og holder mer enn to meters avstand til andre, regnes ikke dette som en sosial kontakt.
  • Det samme gjelder også for kinobesøk, en tur i svømmehallen og lignende aktiviteter.

Vi vet dette er krevende, men det må dessverre til for å komme oss gjennom denne perioden.

Trondheim kommunes samleside om korona

Disse koronareglene gjelder i Trondheim nå

Gå til korona samleside

Sist oppdatert: 03.03.2021