Hjem Nyheter6 ting du må vite om munnbind-påbudet

6 ting du må vite om munnbind-påbudet

Trondheim kommune har innført påbud om bruk av munnbind når du kjører kollektivt eller tar drosje. Her er seks viktige ting du må vite om dette påbudet.

Illustrasjonsfoto av mann med munnbind

Husk at munnbind ikke erstatter behovet for å holde avstand til hverandre. Det finnes folk som av medisinske grunner ikke kan bruke munnbind. Ser du noen på bussen uten munnbind, kan det skyldes at de rett og slett ikke kan bruke dem. Ha respekt for det.

1. Når og hvor gjelder påbudet?

Påbudet om bruk av munnbind gjelder hverdager for deg som er eldre enn 12 år og som reiser med buss, trikk og rutegående båt innenfor kommunens grenser mellom klokka 07.00 og 09.00 på morgenen og mellom klokka 14.00 og 17.00 på ettermiddagen.

Påbudet gjelder også når det ikke er mulig å holde minst en meters avstand til andre.

Det vil si at dersom du reiser med kollektivtransport klokka 12.00 på dagen, og denne bussen er stappfull av folk, så gjelder munnbindpåbudet da også. Tar du drosje, gjelder pålegget om munnbind hele døgnet.

Påbudet gjelder også for skoleskyss på egne skolebusser i samme tidsperiode som for all annen kollektivtrafikk. Barn under 12 år treger ikke bruke munnbind.

Det er ikke innført samme påbud på tog. Årsaken til det er at om bord på toget er det langt lettere å holde en meters avstand til andre.

2. Hvorfor innføres et påbud?

For en stund siden gikk Trondheim kommune ut med en oppfordring til byens innbyggere om å bruke munnbind når de reiser kollektivt. Det førte til at noen tok oppfordringen på alvor, men vi så at det ikke var mange nok som gjorde det når de reiste kollektivt i rushtrafikken.

Nå går vi vinteren i møte, og snart kommer snøen. Da vet vi at mange som til nå har syklet eller gått til og fra jobb og studier, kommer til å bruke buss og trikk. Når det blir flere passasjerer på bussene blir det vanskeligere å holde avstand. Derfor mener Trondheim kommune nå at det er nødvendig med et påbud.

Trondheim oppfordrer samtidig nabokommunene til å vurdere å innføre en lignende ordning.

3. Hvilke munnbind kan jeg bruke?

Reiser du kollektivt, kan du bruke både munnbind du kjøper på apoteket, tøymunnbind som du får kjøpt i rekke forretninger, eller som du har sydd selv.

Bruker du engangsmunnbind må du kaste dette forsvarlig i en søppeldunk når reisen er over. Bruker du tøymunnbind må det vaskes på 60 grader etter bruk. Tøymunnbind skal helst vaskes mellom hver gang du bruker det. Men om du bruker det noen ganger mellom hver vask vil det fortsatt beskytte andre mot smitte. Det er bedre å bruke et slikt munnbind flere ganger, enn å gå tom for munnbind.

4. Hvordan bruker jeg munnbind?

Her er noen enkle tips til riktig bruk.

1. Vask eller sprit hendene dine før du tar på deg munnbindet.

2. Engangsmunnbind skal ha den lyse siden mot ansiktet.

3. Etter at du har satt på deg munnbindet klemmer du det over neseryggen og drar munnbindet ned over haken.

4. Prøv å ikke berøre munnbindet når du bruker det.

5. Når du er ferdig med det skal det kastes i nærmeste søppeldunk. Du kan også putte det i lomma og kaste det når du kommer hjem.

6. Etter at du har tatt av deg munnbindet må du vaske eller sprite hendene dine.

5. Må jeg betale for munnbindene selv?

Ja, du må betale for munnbindene dine selv. På samme måte som i Oslo og Bergen, der det også er innført slike påbud, er det hver enkelt passasjer som har ansvaret for å skaffe seg munnbind selv.

Dette gjelder også for skoleelever over 12 år. Utdanningsdirektoratet har vurdert hvorvidt et pålegg om bruk av munnbind for skoleelever strider med gratisprinsippet i skolen, men har konkludert med at munnbind ikke er utstyr som er en del av undervisningen. Munnbind, på samme måte som klær, sko, gymtøy etc. som elevene bruker i skoletiden, omfattes ikke av gratisprinsippet og må dekkes av elevenes foresatte.

Selv om munnbind nå er pålagt, skal ikke elever som mangler dette nektes adgang til buss, men følges opp som når de mangler annet nødvendig utstyr.

6. Kan jeg få eller kjøpe munnbind på bussen?

Nei, bussene har ikke munnbind til salgs eller til utdeling. Dette må du ordne selv. Transportselskapene skal sørge for at munnbind er tilgjengelige i drosjer for sjåfører og passasjerer. På bussene og andre kollektivtilbud skal selskapene sørge for at munnbind er tilgjengelige for sjåførene og ansatte, men altså ikke for passasjerene.

Les mer om munnbindpåbudet her.

Sist oppdatert: 30.11.2020