Hjem NyheterHer er de nye korona-reglene vi alle må forholde oss til

Her er de nye korona-reglene vi alle må forholde oss til

Regjeringen strammer inn korona-reglene. Trondheim kommune oppfordrer fra og med i dag alle som reiser med kollektivtrafikk i rushtiden om å bruke munnbind. Her er en oversikt over hvilke korona-tiltak som gjelder for oss alle.

Bilde av jente med ansiktsmaske på buss
PÅ MED MASKA: Alle i Trondheim som må reise kollektivt i rushtiden eller med drosje, oppfordres sterkt til å bruke munnbind.

Smittetallene i Trondheim øker. Onsdag 4. november ble det registrert 20 nye smittetilfeller i Trondheim. Det er det høyeste antall smittede på en dag siden august.

Det er også det høyeste tallet så langt i pandemien, men det går ikke an å sammenlikne med i vår da testingen da var begrenset til få grupper og testkapasiteten var en tidel av dagens.

Nye nasjonale tiltak

Regjeringen presenterte de nye innstrammingene på en pressekonferanse torsdag formiddag. Her der de viktigste tiltakene:

• Alle må i de kommende ukene i størst mulig grad holde seg hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker.
  • Unngå unødvendige innenlandsreiser.
  • Nasjonal skjenkestopp kl. 24.00 fra natt til lørdag. Serveringssteder med skjenkebevilling kan ikke slippe inn nye gjester etter kl. 22.00.
  • Grense på inntil 20 personer på private sammenkomster på offentlige steder og i leide lokaler og 50 personer på innendørs arrangement uten fastmonterte seter. Innendørs kan det være inntil 200 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.
  • Reisende fra røde land må fremvise attest på negativ covid-19-test når de kommer til Norge. Testen må være tatt under 72 timer før innreisen. Dersom personen ikke fremviser en slik test, kan vedkommende bli nektet innreise.
  • Personer som kommer til Norge må ha fast bopel i landet, eller arbeids- eller oppdragsgiver må gi garanti for egnet oppholdssted ved ankomst til Norge. Alle andre må oppholde seg på karantenehotell og teste seg i karanteneperioden.

For mer detaljer, se regjeringens oversikt over nye tiltak og anbefalinger.

- HOLD DERE HJEMME: Statsminister Erna Solberg oppfordrer folk flest til å holde seg mest mulig hjemme.

Munnbind på buss og i drosje

Nå anbefaler Trondheim kommune at alle som reiser kollektivt bruker munnbind i rushtrafikken. Ellers oppfordres alle til å forsøke å unngå å reise kollektivt i rushtiden så langt det lar seg gjøre. AtB har laget en oversikt over de bussavgangene som de ønsker at folk forsøker å unngå for å forhindre at for mange passasjerer er på bussene samtidig.

Trondheim kommune har i dialog med byens drosjenæring også besluttet å sende ut en oppfordring til alle drosjesjåfører og passasjerer om å bruke munnbind i drosjer.

Utover dette oppfordres alle til å bruke hjemmekontor dersom de har mulighet til det.

Nasjonale regler

Trondheim og Stjørdal kommune arbeider sammen om å få flere som kommer med fly fra utlandet til å teste seg ved ankomst. Mye av smitten som kommer til Trondheim nå kommer via personer som har reist fra røde land.

- Vi har kontroll, men det er en økning i antall smittede fra utlandet. Vi vet ikke om alle som kommer for å jobbe i Norge tester seg ved ankomst. Vi frykter derfor ukjent smitte blant utenlandske arbeidere i Trondheim, sier kommuneoverlege Tove Røsstad.

Trondheim kommune har derfor, sammen med en rekke andre aktører, etterlyst en nasjonal forskrift som kan bidra til at det ikke  kommer smittede personer inn i landet. Nye nasjonale regler  av 5.11.20 krever at alle reisende fra røde land må fremvise dokumentasjon på fersk covid-19 test ved ankomst. Til tross for negativ test, kan de reisende likevel være smittet og bli smitteførende på et senere tidspunkt og må derfor likevel være i karantene i 10 dager.

Reglene gjelder fortsatt

Fortsatt gjelder de vanlige smittevernstiltakene. Vær nøye med håndhygiene, hold avstand til hverandre. Hold deg hjemme om du er syk, og ta kontakt for å teste deg om du har symptomer. I tillegg gjelder det å begrense antall nærkontakter, altså folk du har kontakt med, til et minimum.

Trondheim kommune oppfordrer alle til å følge med på hvilke retningslinjer og anbefalinger nasjonale helsemyndigheter sender ut. Disse gjelder også i Trondheim. Du kan til enhver tid lese om de gjeldende restriksjonene på Lovdata (covid-19 forskriften), Folkehelseinstituttets hjemmesider, Helsedirektoratets nettsider og Trondheim kommunes samleside for korona-informasjon.

Ellers er det en god ide å holde seg orientert om korona-situasjonen gjennom lokale og nasjonale medier. Situasjonen kan endre seg raskt, det samme kan tiltakene og reglene som iverksettes.

ØKNING I SMITTE: Ordfører Rita Ottervik og Trondheim kommune holdt onsdag pressekonferanse for å redegjøre om smittesituasjonen i Trondheim.

Pressekonferanse

Onsdag denne uken arrangerte Trondheim kommune, AtB, NHO og Næringsforeningen i Trondheimsregionen en pressekonferanse om nye råd og tiltak. Du kan se pressekonferansen via denne lenken.

Sammen med utelivs- og serveringsbransjen har Trondheim kommune revidert veilederen for bransjen. Du kan lese hvilke regler som gjelder for bransjen og deg som besøker utestedene via denne lenken.

Sist oppdatert: 13.11.2020