Hjem NyheterHvem kontakter jeg når jeg føler meg dårlig?

Hvem kontakter jeg når jeg føler meg dårlig?

Har jeg covid-19? Når kan jeg testes? Hvordan går jeg frem? Hva skal jeg gjøre når? Det er mange spørsmål som dukker opp i hodene våre nå om dagen. Her er siste nytt om hvordan du går frem. Bilde av tre leger som konsulterer. Vi ser de fra halsen og ned.
Har du behov for øyeblikkelig hjelp, skal du alltid ringe 113.

Til publikum.  Informasjon om korona pr. 26. juni 2020.

Når skal jeg kontakte fastlegen?

Du skal kontakte fastlegen din når du føler du har behov for en legevurdering - uansett grunn. På grunn av risiko for å spre smitte av koronaviruset, er det ikke lenger mulig å stikke innom legekontoret for å gjøre en avtale. Ring legekontoret ditt for dette.

Legen din vil vurdere tilstanden din per telefon eller gjennom videokonsultasjon og avgjøre om du skal møte opp til time. 

Hvis du har luftveissymptomer og fastlegen din avgjør ved telefon eller videokonsultasjon at du bør undersøkes av lege skal du først testes for covid-19 ved Prøvetakingsklinikken. Legen din melder deg  inn til testing. Du vil bli oppringt fra Prøvetakingsklinikken for tidspunkt og sted for test.

Når skal jeg kontakte legevakten?

Du skal kontakte legevakten på telefon 116 117 når fastelegekontoret ditt er stengt og du føler deg syk og trenger legevurdering. Legevakten vil vurdere din tilstand først per telefon. Følg videre instruksene du får av legevakten.

Det er viktig at du ringer legevakten først, og ikke møter opp direkte.

Har du behov for øyeblikkelig hjelp, skal du ringe 113. 

Bilde av inngangspartiet til legevakta i Trondheim. Du ser ryggen til en gammel mann med stokk som har gått inn.

Når kontakter jeg koronatelefonen 905 09 052?

 • Når du har symptomer på covid-19

 • Når du har hatt kontakt med en som har fått påvist koronaviruset, og har symptomer på luftveisinfeksjon/ forkjølelse selv. 

 • Når du har kommet hjem fra reise i utlandet og har symptomer på luftveisinfeksjon/ forkjølelse. 

 • Når du har underliggende risikofaktorer/ alvorlig sykdom og har fått symptomer på luftveisinfeksjon. 

 • Når du er leder for helsepersonell og melder arbeidstaker til prøvetaking pga symptomer på luftveisinfeksjon.

 • Når du er leder/ arbeidsgiver og har spørsmål om viruset eller testing

 • Når du har mer generelle spørsmål om koronaviruset og hvordan du skal forholde deg, og ikke har funnet svar på Helse Norges hjemmesider.

Hvem kan henvise til prøvetaking?

Helsepersonell på Koronatelefonen gjør avtale om prøvetaking  dersom de i løpet av telefonsamtalen finner ut at du bør testes. Du trenger ikke henvisning fra lege for å bli satt opp til en test, men legen din kan ringe oss dersom legen mener du bør testes.  

Hvilke grupper er det aktuelt å teste i Trondheim?

 • Alle med symptomer på covid-19 bør testes.Testkriterier for koronavirus 

 • Personer med behov for innleggelse på sykehus eller annen helseinstitusjon 

 • Pasienter/ beboere i helseinstitusjoner med symptomer på  luftveisinfeksjon eller nyoppstått endring av helsetilstand.   

 • Personer som har vært i nærkontakt med en som er bekreftet smittet av koronaviruset og har symptomer selv.

 • Ansatte i helsetjenesten/ institusjoner med pasientnært/ brukernært arbeid som har symptomer på luftveisinfeksjon. Ved smitte i institusjon gjelder egne rutiner. 

 • Personer med kroniske sykdommer, og eldre over 65 år med symptomer på lufteveisinfeksjon eller annen nyoppstått endring i helsetilstand.

 • Personer som kommer hjem til Norge etter opphold i utlandet og som får symptomer på luftveisinfeksjon. 

 • Personer som kommer til Norge for å jobbe skal testes etter egne regler. https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/reiserad-knyttet-til-nytt-koronavirus-coronavirus/#karanteneregler-naar-du-kommer-til-norge-fra-utlandet

 • nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon. 

Bilde av et stetoskop på en ryggtavle.

Hvordan får jeg svar på prøven min?

Noen må vente i to døgn, men de aller fleste får svar innen ett døgn.  

Tester du POSITIVT, det vil si at du får påvist og bekreftet at du er smittet med koronoaviruset, vil enten en lege eller en sykepleier fra Smittevernkontoret i Trondheim kommune kontakte deg per telefon. Da stiller vi en del spørsmål for å høre hvordan du har det, hvor du kan ha blitt smittet og om du kan ha vært i situasjoner der du kan ha videreført smitten til andre.

Hvis du tester NEGATIVT, det vil si at du ikke er smittet av viruset, vil du få beskjed av fastlegen din. Dersom du trenger videre legeoppfølging, kontakt fastlegen din. 

Hva gjør jeg hvis jeg tester positivt?

Hvis du har testet positivt, må du isolere deg hjemme. Smittevernkontoret eller fastlegen din vil ringe deg jevnlig for å høre hvordan du har det så lenge du er syk og sitter i hjemmeisolat. Fastlegen avgjør også, i samarbeid med Smittevernkontoret, når isolasjonen kan oppheves. Dersom du blir tungpustet eller allmenntilstanden blir betydelig forverret, kontakter du fastlegen eller legevakten som avgjør om du må legges inn på sykehus eller ikke. Ved akutt forverring kontakter du 113.

Regler du må følge når du er i hjemmeisolasjon:

 • Du må holde deg hjemme hele tiden og kan ikke gå ut.

 • Du skal holde 2 meters avstand til de du bor sammen med og ha eget rom og bad der dette er mulig.

 • Du må være nøye med hånd- og hostehygiene.

 • De du bor sammen med skal være i karantene.

Hva gjør jeg når testen er negativ?

Hvis du i løpet av de siste 10 dagene har kommet fra utlandet (gjelder alle som ankommer Norge fra utlandet, med unntak av gitte områder), skal du være i hjemmekarantene. Se karanteneregler når du kommer til Norge fra utlandet

eller 

Har du hatt nær kontakt med noen som har testet positivt, skal du være i hjemmekarantene. Karantenen varer i 10 dager fra sist gang du hadde kontakt med den som testet positivt. Dette gjelder også om du selv har testet negativt.

Regler du må følge når du er i hjemmekarantene:

 • Dere som bor sammen kan omgås normalt dersom ingen i husstanden er syke. 

 • Du skal ikke ta offentlig transport.

 • Du skal ikke oppsøke offentlige steder som butikker og kafeer. 

 • Det går an å gå tur ute, men hold minst 1 og helst 2 meters avstand til andre. Unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand. 

 • Bor du i samme hus som en som har testet positivt, gjelder egne regler for hvor lenge karantenen varer. Du vil da bli informert om dette per telefon fra smittevernenheten i kommunen.

 • Vær årvåken på egne symptomer. Dersom du har feber eller symptomer på luftveisinfeksjon, bør du isolere deg så snart som mulig. Ta kontakt for testing ved å ringe koronatelefonen, 905 09 052.

Her er mer informasjon om isolasjon og karantene.

Sist oppdatert: 22.09.2020

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.

A03-P1-EPI006