Hjem NyheterIngen bruk av bysykler eller elsparkesykler ut april

Ingen bruk av bysykler eller elsparkesykler ut april

Bysyklene har i mange år vært et sikkert vårtegn i Trondheim, og i fjor var også elsparkesykler en slager. På grunn av faren for koronasmitte vil utleie av sykler og sparkesykler ikke være tillatt ut april. Foto av bysykler i Trondheim
Formannskapet i Trondheim har vedtatt at bysykler og elsparkesykler ikke skal brukes i april. Dette på grunn av smittefare.

Forbudet ble vedtatt av formannskapet 26. mars, i form av en lokal forskrift med hjemmel i Smittevernloven. Forbudet  gjelder utleie og utlån av sykler/sparkesykler, med eller uten motor, eller lignende transportmidler. I særlige tilfeller kan kommunelegen gi dispensasjon fra forskriften.

Forbudet mot utleie trer i kraft umiddelbart, og gjelder ut april. Kommunen kan forlenge, oppheve og endre forskriften. 

Smittefare

Koronaviruset (SARS-CoV-2) kan smitte på tre måter: Dråpesmitte ved at en person kan puste inn viruspartikler som en smittet person puster ut, kontaktsmitte ved kroppskontakt mellom smittet og ikke-smittet person eller indirekte kontaktsmitte ved at en ikke-smittet person tar på gjenstander som er forurenset med virus fra en smittet person.  

Bruk av sykkel eller sparkesykler og liknende har et potensiale for indirekte kontaktsmitte. 

Miljøhensyn

- I  den grad utleie av sykler og elsparkesykler erstatter fossildrevne biler i sentrum, vil et forbud mot sykler være uønsket ut fra et klimaperspektiv. Hovedgruppen brukere er imidlertid ungdommer, og det er lite sannsynlig at fossildrevet bil er alternativ for de fleste i denne gruppen, skriver kommunaldirektøren for helse og velferd i saken som følger vedtaket fra formannskapet. 

 

Sist oppdatert: 14.05.2020

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.

A03-P1-EPI004