Hjem NyheterLave smittetall, men smittevern er fortsatt viktig

Lave smittetall, men smittevern er fortsatt viktig

Fungerende kommuneoverlege i Trondheim, Elizabeth Kimbell, mener korona-situasjonen i Trondheim er god for øyeblikket. Men hun advarer mot å slippe opp på smittevernstiltak. Da kan smittetallene øke fort og kraftig.

Foto av Elizabeth Kimbell
Fungerende kommuneoverlege i Trondheim, Elizabeth Kimbell, orienterte om smittesituasjonen i Trondheim på en pressekonferanse fredag.

Kimbell orienterte på en pressekonferanse fredag om situasjonen. Her er det viktigste i hennes budskap.

- Vi hører fra rundt omkring i landet om at smitten øker. Men hvordan er situasjonen her i Trondheim?

- Vi har en god situasjon for øyeblikket. Vi tester mange, kanskje 5 ganger flere enn vi gjorde før sommeren, men finner likevel få smittede. De høye smittetallene man hører om andre steder i landet er i stor grad knyttet til utbrudd i bestemte miljøer. Når dette skjer i en situasjon der det øvrige smittetallet er lavt vil det se dramatisk ut. Men det er klart at det er en skjør situasjon, og myndighetene følger nøye med for å kunne fange opp raskt dersom situasjonen utvikler seg til det verre, sier Ellizabeth Kimbell.

- Betyr det at man bør unngå å dra til f.eks. Oslo, Østfold eller Bergen?

- All reiseaktivitet innebærer en viss risiko for å bli smittet eller at man smitter andre selv, særlig dersom man benytter kollektivtransport som tog, fly eller buss der man kan bli sittende tett på andre over tid. Men det gjøres mye forebyggende arbeid for å redusere smitterisikoen, og per i dag er det ikke slik at myndighetene fraråder reiser innenlands i Norge. Men man skal følge med på råd fra den kommunen man reiser til. Det kan f.eks. være anbefaling om å bruke munnbind ved bruk av kollektivtransport. Dette kan endre seg raskt, så det er viktig å holde seg kontinuerlig oppdatert, sier kommunelegen.

- Men her i Trondheim er altså smitten lav - betyr det at vi kan begynne å slappe av med smittevernreglene nå?

- Nei, absolutt ikke. Når vi har en såpass gunstig situasjon som vi har nå er det desto mere å vinne på å følge disse tiltakene strengt. Det betyr at vi kan fortsette å leve livene våre mest mulig normalt og slippe nedstenging på den måten vi hadde i vår. God avstand, rene hender og det å holde seg hjemme og teste seg når man er syk er noe vi kommer til å måtte gjøre i lang tid framover.

- Nå på høsten er det mange som blir forkjølet. Men det er vel ikke det samme som at man bør mistenke korona?

- Det aller fleste forkjølelser skyldes andre og mindre farlige virus enn korona. Men vi har etter hvert snakket med mange personer som har vært koronasyke, og veldig mange av dem har hatt milde symptomer som er vanskelig å skille fra forkjølelse, særlig fra sykdomsstart. Derfor er det viktig at alle voksne tester seg så snart som mulig når man blir syk og holder seg hjemme inntil man har fått negativt svar på prøven - også dersom du har blitt frisk i mellomtida, understreker Kimbell.

- Men det er vel ikke greit å holde seg hjemme fra jobb eller skole med mindre man ikke er ordentlig syk?

- Jo, det er faktisk det vi blir bedt om å gjøre nå! Og nå har vi testkapasitet i Trondheim som gjør at hvis du melder deg til prøvetaking på morgenen får du tatt prøven samme dag og svar som oftest innen et døgn. Du kan teste deg på drive-thru stasjon på Leangen eller på vanlig teststasjon på Leuthenhaven. Og for studentene har vi en egen testbil som reiser ut på campus. Du melder deg til testing på nett og velger tidspunkt samtidig, så det er ingen ventetid i telefon. Så snart du har testet deg og fått negativt svar kan du gå på jobb eller skole så fremt du føler deg i god form og bare har lette symptomer. Men hvis du har feber eller vedvarende hoste bør du holde deg hjemme. For selv om du ikke har korona kan du være smittsom med andre luftveisvirus, sier hun. -

- Gjelder det også barn?

- Det samme gjelder for eldre barn, men barn i barnehage og barneskolealder trenger ikke alltid testes. De bør holdes hjemme dersom de har feber eller er slappe og ikke leker og spiser som vanlig, men dersom formen blir bedre innen et par dager kan de gå tilbake til barnehage og skole uten test. Men dersom en voksen i familien også blir syk skal vedkommende testes. Og små barn som ikke blir bedre innen et par dager skal også testes, sier Elizabeth Kimbell.

- Torsdag ettermiddag kom det et skip til Trondheim Havn. Der har det vært en korona-smittet om bord. Nå skal mannskapet testes og skipet ligger i karantene til resultatene foreligger. Hva vet du om situasjonen om bord?

- Det er en person som har testet positivt for korona etter å ha forlatt skipet, men man må ta høyde for at vedkommende kan ha vært smitteførende om bord. Derfor er skipet rutinemessig satt i karantene, og vi har testet alle om bord. Dette ble gjort i går kveld, og svarene kom ved lunsjtid i dag. Alle prøvene er negative, men skipet er fortsatt i karantene i påvente av avklaring fra Folkehelseinstituttet på hvorvidt det kreves en andre testrunde.

Du kan se opptak av pressekonferansen ved å klikke på denne lenken.

Sist oppdatert: 11.09.2020