Hjem NyheterMå prioritere de mest utsatte gruppene

Må prioritere de mest utsatte gruppene

Den store økningen i antallet personer som ønsker å bli testet for covid-19, gjør at Trondheim kommune må prioritere de mest utsatte. Illustrasjon av covid-19-test
TEST: Trondheim kommune tester 4-5000 personer i uka, men må prioritere på grunn av den store pågangen.

Torsdag morgen sto 1234 personer på venteliste for å bli testet, og kommunen jobber på spreng for å ta unna køen så raskt som mulig.

- Ettersom pågangen er så stor nå, er det svært viktig at vi prioriterer de som er mest utsatt. For å få til det, må noen måtte vente litt lenger på test, sier helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen i Trondheim kommune.

Kommunen har en prioriteringsliste for prøvetaking, som legges til grunn når det inngås avtaler om testing.

Disse gruppene har høyest prioritet:

1. Pasienter med symptomer som har behov for innleggelse

2. Pasienter og beboere i sykehjem eller andre helseinstitusjoner med symptomer

3. Ansatte i helsevesenet, barnehager og skoler med symptomer

4. Personer (inkludert risikogrupper) med akutt luftveisinfeksjon og et eller flere av følgende symptomer: feber, hoste, tungpustethet, tap av smak- eller luktesans eller personer som er vurdert av lege og mistenkes å ha covid-19

5. Personer med symptomer som er i karantene på grunn av nærkontakt til et bekreftet smittetilfelle eller i karantene etter reise.

Disse gruppene har lavere prioritet:

6. Symptomfrie personer som prøvetas i forbindelse med innleggelse i helseinstitusjon, poliklinisk behandling eller planlagt innleggelse i sykehus. Alle som kommer fra utlandet og skal starte å jobbe i helsetjenesten skal testes for covid-19 før oppstart og på dag 3.

7. Symptomfrie nærkontakter som er ansatte eller beboere på sykehjem som har fått påvist smitte, og berørte enheter.

8. Personer med lette symptomer, inkludert barn/elever i barnehage, skole og SFO.

9. Person som trenger test av ikke-medisinske grunner. I noen tilfeller krever for eksempel studiesteder eller arbeidsgivere testing. Slike prøver dekkes ikke av det offentlige, og kan fortrinnsvis tas hos fastlege.

De med høyest prioritet vil bli undersøkt med en metode som gir svar etter 4-8 timer. For de andre gruppene vil analysetiden være 1-2 døgn.

Sist oppdatert: 20.08.2020