Hjem NyheterNå er det påbudt å bruke munnbind

Nå er det påbudt å bruke munnbind

Nå må du bruke munnbind når du reiser med buss, trikk og båt i Trondheim.

Foto av kommunedirektør Morten Wolden fra formannskapsmøte 17.11.20. Foto: Øyvind Blomstereng.

Påbudet gjelder hverdager mellom klokka 07.00-09.00 og mellom klokka 14.00-17.00 og når du ellers ikke kan overholde en meters avstand til andre.

Det gjelder ikke barn under 12 år, eller de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind. Du må, fra og med i dag, bruke munnbind både når du reiser internt i Trondheim kommune og når du kommer med en regionbuss eller flybuss inn til Trondheim.

Det er også et påbud om bruk av munnbind i drosjene, både for passasjerer og sjåfører.

Elever over 12 år som reiser med egne skolebussruter i Trondheim må bruke munnbind, mens påbudet ikke gjelder for barn under 12 år.

Flere vil reise kollektivt

For en tid tilbake gikk Trondheim kommune ut med en oppfordring til innbyggerne om å bruke munnbind. Det viser seg at ikke mange nok har fulgt denne oppfordringen. Når vi nå går mot vinter og snø, er det grunn til å tro at enda flere vil ta buss og trikk. Dermed blir det vanskeligere å holde avstand.

Kommunedirektør Morten Wolden sier dette om vedtaket:

Trondheim har så langt unngått en ny stor smittebølge. Påbud om munnbind er et tiltak for å hindre smitteoppblomstring slik andre byer har opplevd. Vi vet også at de månedene som nå kommer er travle måneder for kollektivtrafikken og vil vil få flere avganger med fulle busser, så det er viktig nå at dette følges opp av alle, sier Wolden.

Folkehelseinstituttet har lagt ut mye god informasjon på sine nettsider om hvordan du bruker munnbind riktig. Her er FHIs tips om riktig bruk av munnbind.

Dette er vedtaket

Formannskapet, satt som bystyre i Trondheim, vedtok tirsdag følgende:

• Påbud om bruk av munnbind ved buss, herunder regionbuss og flybuss, samt trikk og båt.
  • Påbudet gjelder hverdager mellom kl. 07.00 og 09.00 samt mellom kl. 14.00 og 17.00, og ellers når passasjerer ikke kan overholde 1 meters avstand til hverandre.
  • Påbudet gjelder ikke barn 12 år og yngre, eller personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.
  • Påbud om bruk av munnbind for sjåfører og passasjerer i drosje. Kravet gjelder ikke barn 12 år og yngre, eller personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

Bystyret oppfordrer nabokommuner til å vedta tilsvarende forskrift, for å ivareta smittevern ved kollektivreiser på tvers av kommuner.

Videre heter det i vedtaket at transportselskapene pålegges å informere de reisende om god munnbind-hygiene, ved at munnbind byttes/vaskes før hver reise.

Formannskapet vedtok også at transportselskapene skal sørge for at munnbind er tilgjengelig i drosjer for sjåfører og passasjerer, og for sjåfører/ansatte i busser og andre kollektivtilbud.

Trondheim kommune vil i løpet av dagen komme med mer informasjon om bruken av munnbind.

Info på atb.no

Sist oppdatert: 30.11.2020