Hjem NyheterNatteravnene ut i gata igjen

Natteravnene ut i gata igjen

Fra 30. april åpnes det for at natteravnene igjen kan bidra til å skape trygghet i Trondheim. Bilde av natteravner
Natteravnene i Trondheim sørger for en tryggere by for ungdommene våre. Foto: Kirkens Bymisjon

Politiet og Trondheim kommune tok nylig initiativ til å få i gang natteravnordningen igjen. Natteravnene har vært “parkert” siden 13. mars på grunn av korona-situasjonen.

- Natteravnene bidrar til å skape trygghet. De er der ungdommen oppholder seg. Som trygge voksne bidrar de til å dempe eventuelle konflikter og hjelper ungdom med de utfordringer de møter ute i bydelene og i sentrum, sier SLT-kordinator Even Ytterhus i Trondheim kommune.

Ører og øyne

Even Ytterhus og politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon sendte nylig et brev til Natteravnrådet i Bergen, med oppfordring om å gjenoppta aktiviteten. “Både politiet i Trondheim og Trondheim kommune mener smitteverntiltakene kan oppfylles uten at natteravnene legger ned sitt viktige arbeid”, heter det blant annet i brevet.

- Natteravnene har vært våre ører og øyne ute i ungdomsmiljøene med korte kommunikasjonskanaler til både politi og kommunale tjenester. Det er ønskelig at dette kan opprettholdes også under nåværende situasjon, er budskapet fra Ytterhus og Nordtvedt.

Natteravnrådet har nå besluttet at det fra 30. april åpnes for at grupper kan gjenoppta vandringen, men rådet understreker at dette er frivillig.

Egne smittevernrutiner

Det er også vedtatt egne smittevernrutiner for natteravnene. Blant disse er regel om at maksimalt tre natteravner skal gå sammen, og at det skal være minst to meter mellom dem. Det er også egne rutiner for håndtering, vask og oppbevaring av utstyr som for eksempel refleksvester. Gruppene må selv sørge for at de har tilgang til hånddesinfeksjon.

Mai er en måned hvor mange ungdommer trekker ut og i større grad oppholder seg utendørs. For politiet og kommunen er det viktig at byens ungdommer kan føle seg trygge. Natteravnene gjør en uvurderlig innsats for å skape denne tryggheten.

I Trondheim koordineres natteravnordningen av Kirkens Bymisjon. Totalt er det 15 grupper i kommunen. En av gruppene er konsentrert om Midtbyen, mens de andre er ute i bydelene.

Trenger flere ravner

- Da natteravnordningen ble innstilt i mars, satte vi i Kirkens bymisjon inn et eget tiltak. Vi gjennomførte nærværsvandring i Midtbyen og omegn og på Saupstad, sier Karl Sellgren, fagansvarlig for natteravnene i Kirkens Bymisjon.

Han er glad for at den ordinære natteravnordningen kommer i gang igjen, for han ser at dette er et viktig tiltak i byen.

Even Ytterhus understreker at natteravnene i Trondheim har svært viktige oppgaver. I sentrum har de for eksempel hatt et ekstra ansvar for å se etter overstadig berusede jenter og etter folk som urinerer ved kaikanter og ved elva.

- Vi har fantastiske natteravner i Trondheim, men vi trenger hele tiden flere, så det er bare å melde seg, fremholder Ytterhus.

Sist oppdatert: 28.04.2020

Hva forsøkte du å finne? (ikke skriv personlig informasjon)