Hjem NyheterPandemien har forandret hverdagen vår. Det merker også kjæledyrene våre

Pandemien har forandret hverdagen vår. Det merker også kjæledyrene våre

Flere har skaffet seg kjæledyr under koronapandemien. Her får du noen tips og råd til hva det er lurt å tenke på når det kommer til dyrevelferd. Det er konstituert leder i Dyrebeskyttelsen Norge Sør-Trøndelag, Anita Fossdal, som svarer på alle våre spørsmål.

Foto av kattunge
Kattunge fotografert i brakke hos dyrebeskyttelsen. Foto: DNST

1. Hvordan er hverdagen til dyrebeskyttelsen i disse Korona-tider? Er trykket på dere større eller mindre enn tidligere?

Vi opplever at det er mange som ønsker å adoptere katter i disse dager, og har relativt få dyr inne akkurat nå. Det virker som om korona-situasjonen har fått flere til å ta valget om adopsjon nå, men de har gjerne tenkt på å adoptere en katt lenge slik at avgjørelsen er gjennomtenkt. Ellers virker det som om mange har bedre tid i hverdagen, og vi får inn mange observasjoner av katter som mistenkes å være uten eier.

2. Hva er spesielt viktig for dere i disse tider?

Nå som alltid er vi opptatt av dyrevelferd og at dyr har egenverdi. I tiden framover vil det fødes mange kattunger både av eide og forvillede katter. Mange av disse kan få vanskelige liv, enten ved at de vokser opp utendørs eller at de gis bort til noen som ikke har tenkt gjennom at det er en langsiktig forpliktelse å skaffe seg et kjæledyr. Ellers har vi som alle andre høyt fokus på smittevern og at vi skal kunne ivareta daglig drift på en måte som er trygg både for oss og dyrene. Våre frivillige gjør en fantastisk innsats!

Foto av Anita Fossdal med ei katt i hendene

3. Er det noen ekstra hensyn man bør ta for dyrene i denne perioden?

Dyr setter som regel veldig pris på å få av din tid og oppmerksomhet. Så benytt gjerne anledningen til å gi dem enda mer av det enn ellers. Enkelte dyr kan være litt vare på endringer og kan oppleve at det blir "litt for mye" når folk er hjemme hele tiden, så det er viktig at alt foregår på dyrenes premisser.

Samtidig er det dessverre slik at mer tid sammen med sin eier ikke er til fordel for alle dyr. Dyr som bor i hjem med ulike utfordringer kan være mer utsatt for vold eller vanskjøtsel. Det er påvist at det er en sammenheng mellom vold mot dyr og vold i nære relasjoner, og dette kan være noe å være mer oppmerksom på nå. Les gjerne mer i Veileder for veterinærer og deres medhjelpere.

4. Hva skjer om dyrene blir syke nå? Er veterinærtjenestene åpne som vanlig?

De fleste veterinærer er åpne, men de tar strenge smittevernshensyn. Informasjon om dette ligger som regel på hjemmesiden til veterinærkontoret.

5. Mange skaffer seg dyr i denne perioden. Hva tenker du om det?

Å ha kjæledyr er til stor glede for mange, ikke minst i en tid med ekstra usikkerhet rundt mye. Vi oppfordrer alle som vil skaffe seg dyr til å tenke igjennom at de har tid, kapasitet og økonomi til å ta seg av dyret også etter at denne perioden er over. En katt kan leve i 15-20 år hvis man er heldig, så det er en langsiktig forpliktelse.

Til slutt har Fossdal noen oppfordringer til alle:

Vi oppfordrer alle til å følge anbefalingene fra Folkehelseinstituttet om smittevern. Hold deg også gjerne oppdatert på anbefalinger om dyr og korona på Veterinærinstituttets temaside om koronavirus.

En av våre kjernesaker er at alle dyr bør ID-merkes, og dersom de ikke er avlsdyr bør de også kastreres. Da kan dyrene gjenforenes med eier hvis de kommer bort, samt at vi reduserer antallet «uønskede» kattunger som fødes. Ukastrerte katter som forvilles lever tøffe liv, der slåsskamper og lite mat er en del av hverdagen. Hvis alle ID-merker og kastrerer sine kjæledyr, samt er bevisste på ansvaret sitt som dyreeier ville mange triste skjebner kunne vært unngått.

Har du lyst til å bidra som frivillig eller på annet vis til arbeidet som Dyrebeskyttelsen Norge Sør-Trøndelag gjør? Les mer og finn kontaktinformasjon på www.dnst.no. Når smittevernshensyn etter hvert tilsier det kan dere også gjerne besøke hjelpesenteret vårt på Åpen dag. Følg med på våre hjemmesider eller følg oss på Facebook for informasjon om når vi åpner igjen.

Foto av kattunge

Sist oppdatert: 17.04.2020