Hjem NyheterSlik forbereder barnehagene seg på å åpne igjen

Slik forbereder barnehagene seg på å åpne igjen

Som følge av regjeringens beslutning skal barnehagene åpne opp sin virksomhet førstkommende mandag. Det foregår nå et omfattende arbeid i Trondheim kommune for å gjøre barnehagene klare til å ta imot barna. Barnehagehverdagen blir annerledes men god, og selvsagt forsvarlig i henhold til smittevern.

Foto av barn i barnehage
Barnehagene i Trondheim åpner igjen mandag 20. april. Nå foregår det et omfattende arbeid for å gjøre alt klart, både for barna, deres foresatte og de ansatte.

Et godt samarbeid med foresatte er veldig viktig i dette arbeidet. De kan gi oss gode råd og innspill. Dette vil skje både lokalt gjennom brukerutvalgene i de enkelte barnehagene og sentralt gjennom kommunalt foreldreutvalg for barnehager.

I tillegg har kommunens administrative ledelse tett kontakt med de tillitsvalgte og verneombud for å sikre at denne gjenåpningen foregår på en så forsvarlig måte som overhodet mulig og at arbeidssituasjonen for de ansatte skal bli best mulig. 

Detaljene kommer på plass

Alle ansatte i de kommunale barnehagene skal gjennomgå et eget smittevernkurs før barnehagene igjen åpner.  Det samme kurset er også sendt til de private barnehagene i Trondheim kommune. Enhetslederne arbeider denne uka med å gjøre de siste forberedelsene. De nasjonale retningslinjene for barnehagene kommer 16. april. Det vil komme fortløpende orienteringer om dette til foresatte/foreldre og ansatte i løpet av denne uka. 

Økt fare for smitte?

Det er naturlig at noen er usikre og redde for å bli smittet når barnehagene igjen åpner. Barn i barnehagealder leker tett sammen og det er derfor nødvendig med skreddersydde retningslinjer for barnehagene.

Likevel er det både riktig og forsvarlig å åpne opp. Vi vet at få smittes i Trondheim nå, og det er derfor liten grunn til å tro at det er mange i kommunen som er smittet med koronaviruset. Barnehager og skoler har i all hovedsak vært stengt i en måneds tid og vil bli rengjort før åpning. Det vil være viktig å overholde smitteverntiltak og følge råd om ikke å møte i barnehagen ved gitte symptomer fra luftveiene. 

Risikogrupper

Likevel er det noen som er i risikogruppene, både blant barna selv, deres foresatte og blant kommunens ansatte, som ikke bør gå i barnehagen selv om den åpner førstkommende mandag. For de som tror de kan være i risikogruppen er det nødvendig med noen avklaringer i samråd med lege. 

 

  • Barn som kan være i risikogruppen må avklare med sin lege om hvilke retningslinjer som gjelder.

  • Foresatte/foreldre som kan være i risikogruppen bør søke råd hos sin lege om hvordan de skal forholde seg. 

  • Trondheim kommune jobber nå aktivt overfor de nasjonale helsemyndighetene for å få avklart detaljer om hvilke retningslinjer som gjelder for kommunalt ansatte i barnehagene som kan være i risikogruppene som ikke bør gå på jobb. En slik avklaring vil komme før barnehagene åpner neste uke.

Selv om barnehagene nå åpner igjen er det selvfølgelig grunn til å minne om at de som har milde luftveissymptomer (forkjølelse, sår hals, hoste)  og sykdomsfølelse, - det være seg barn, foresatte eller ansatte, ikke skal komme i barnehagen før de er symptomfrie.

Mye vil falle på plass i løpet av denne uka slik at barnehagene er godt rustet til å åpne dørene igjen fra og med mandag 20. april. Fra kommunens side vil det komme ytterligere informasjon om dette utover i denne uka. 

Spør ekspertene

Som en del av forberedelsene til å gjenåpne barnehagene vil kommunens ledelse og de helsefaglige ekspertene svare på spørsmål fra foreldre og foresatte med barn i barnehager i en direktesending torsdag 16. april klokka 10.00. Byens innbyggere kan allerede nå sende inn sine spørsmål på e-post: redaksjon.kontortjenesten@trondheim.kommune.no 


Sist oppdatert: 14.04.2020

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.

A03-P1-EPI006