Hjem NyheterKulturpris til Killi Olsen og Byåsen Husflidslag

Kulturpris til Killi Olsen og Byåsen Husflidslag

Kunstner Kjell Erik Killi Olsen og Byåsen Husflidslag får Trondheim kommunes kulturpris for 2019. Prisen deles ut under Nyttårskonserten i Olavshallen lørdag.

LYKKELIGE PRISVINNERE: Gisela Johannessen, varaordfører Mona Berger, Bente Øvlisen Bresges og Kjell Erik Killi Olsen.

- Trenger dere en vev, var det første Kjell Erik Killi Olsen sa da han møtte representantene fra Byåsen Husflidslag i rådhuset i Trondheim. Dermed ble han invitert til husflidslagets årsmøte for å “ta opp tråden”.

Varaordfører Mona Berger overrakte den gledelige nyheten til prisvinnerne mandag formiddag, og understreket at prisvinnere har gjort seg fortjent til prisen gjennom viktige og flotte bidrag gjennom flere år.

Hjelp til unge kunstnere

- Svært hyggelig at kunsten settes i fokus. Og pengene kommer også godt med, sier Killi Olsen, som står foran utbyggingen av kunstsenteret Kjøpmannsgata Ung Kunst.

Kjell Erik Killi Olsen regnes som en av våre største samtidskunstnere. Hans kunstinstallasjon “Salamandernatten”, et av norsk samtidskunsts hovedverk, er plassert i Sparebank1 sine lokaler i Søndre gate. Installasjonen ble laget til São Paulo-biennalen i Brasil i 1989, men Killi Olsen ga det i gave til Trondheim kommune i 2007. De siste årene har han jobbet med å etablere Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K). Dette er et kunsthus som henvender seg åpent ut mot et bredt publikum, og hvor unge og nyutdannede kunstnere har mulighet til å arbeide og vise fram sin kunst.

- Mange av vårt unge kunstnere får aldri mulighet til å vise fram kunsten sin. Hvis dere oppdager noen unge kunstnere, send dem til oss, sier Killi Olsen med klar adresse til Bente Øvlisen Bresges og Gisela Johannessen i Byåsen Husflidslag.

Kombinerer gammelt og nytt

Johannessen, som er leder i Byåsen Husflidslag, var også opprømt over prisen, og mener den gir laget mulighet til å markedsføre seg i enda større grad enn før.

- Vi skal bruke prisen og pengene til å jobbe videre med viktige prosjekter. Hente inn foredragsholdere og holde kurs, forteller Johannessen.

Siden kulturprisen ble innført i 1977, har den aldri tilfalt et husflidslag. Byåsen Husflidslag, som i fjor feiret 40-årsjubileum, har gått nye veier for å overbringe gammelt håndverk og tradisjoner til nye generasjoner. Dette har de gjort ved å sette det gamle inn i en moderne kontekst, blant annet gjennom samarbeid med Cosplay-miljøet i Trondheim. Cosplay er en form for performance-kunst, der man kler seg ut med avanserte kostymer og utstyr for å ligne en bestemt rollefigur fra film og tegneserier. Byåsen Husflidslag bidrar med overføring av tradisjonell sykunnskap til produksjonen av kostymer.

- For oss er det viktig å kunne ha et tilbud til ungdommer som faller utenfor den andre kulturtilbudene og som ikke finner seg til rette i idretten, understreker Johannessen

I tillegg til heder og ære består kulturprisen av en gavesjekk på 25 000 kroner og en miniatyr av statuen ”Go´dagen”, også kjent som Torgkona, laget av billedkunstneren Tone Thiis Schjetne. Kulturprisen er todelt. Den ene prisen går til en person innen det profesjonelle kunst- og kulturområdet, den andre til en person innenfor fritidskulturlivet.

Publisert: 06.01.2020

Hva forsøkte du å finne? (ikke skriv personlig informasjon)