Hjem NyheterTrondheim kommune sier nei til deltakelse i Ungdataundersøkelsen

Trondheim kommune sier nei til deltakelse i Ungdataundersøkelsen

Oppvekst- og utdanningsdirektør Camilla Trud Nereid orienterte 28. januar politisk ledelse om beslutningen og ønsker med dette en offentlig debatt rundt denne typen undersøkelser velkommen.

- Vår innvending er at undersøkelsen er for ensidig innrettet mot det som oppleves som trist, tungt og negativt. Ungdata ber unge mennesker bekrefte symptomuttrykk på psykisk uhelse og gjør dette til en definisjon på hva det vil si å være ung. De spør barn og ungdom om de den siste uken har følt at alt er et slit, hatt søvnproblemer, følt seg ulykkelig, trist eller deprimert, følt håpløshet med tanke på framtida eller bekymret seg for mye om ting. Spørsmål og samtaler som fokuserer ensidig på vansker og bekymringer kan bidra til at man begynner å forstå seg selv på denne måten sier Nereid.

For litt over ett år siden vedtok et enstemmig bystyre den nye oppvekststrategien for sterkere barnefellesskap: Stein, Saks, Papir. Strategien er utarbeidet av innbyggere, forskere og ansatte i kommunen. Den handler både om kommunens tjenestetilbud, men også om hvordan vi som samfunn, i fellesskap kan bidra til å skape gode livsbetingelser for barn og unge. Alle barn er alle voksnes ansvar.

- Barn og unge fortjener at Trondheim kommune skaffer seg kunnskap om hva som er viktig for god psykisk helse. Dette har vært førende for utvikling av vår egen oppvekst-undersøkelse Stein, Saks, Papir som kartlegger hva barn og unge er fornøyd med, hva som gjør dem glade og hva de drømmer om. Vi mener at tradisjonelle undersøkelser i for stor grad bidrar til at barn, unge og deres foreldre ser oppvekst som et risikoprosjekt og at psykiske plager blir en del av mange unges identitet. Vi har ansvar for at våre barn og unge får forsvarlige tjenester i kommunen: hvordan kan vi videreutvikle god nok praksis uten å vite hva barn og unge selv gleder seg over og ønsker seg, sier Nereid.

- Trondheim har vært med på ungdataundersøkelsen siden 2010. Et slikt brudd i en tidslinje er uheldig i et forskningsperspektiv, men hensynet til barn og unge teller mest. Vi ønsker en nasjonal debatt om et viktig tema velkommen, dette er en debatt vi skylder barn og unge å ta, avslutter oppvekstdirektøren.

Publisert: 13.02.2020

Hva forsøkte du å finne? (ikke skriv personlig informasjon)