Hjem NyhetssakerByens sjette fribyforfatter på plass

Byens sjette fribyforfatter på plass

Iranske Marjan Poursharifi er Trondheims nye fribyforfatter, den sjette i rekken. Poursharifi er poet, skribent og illustratør. 25. november ble hun ønsket velkommen av ordfører Rita Ottervik under et arrangement i Rådhuset.

Sist oppdatert: 21.04.2021

Foto av ordfører Rita Ottervik, Marjan Poursharifi, Asieh Amini og Ola Lund Renolen. Fotograf: Øyvind Blomstereng
Ordfører Rita Ottervik ønsker Marjan Poursharifi velkommen til Trondheim. Her sammen med fribyforfatter Asieh Amini og Ola Lund Renolen fra bystyrets komité for kultur, idrett og friluftsliv. (Foto: Øyvind Blomstereng)

Marjan Poursharifis første diktsamling ble utgitt etter at mannen hennes ble dømt til 20 års fengsel i Iran, for å ha offentliggjort regimekritiske synspunkter på Facebook. Han slapp ut etter å ha sonet to år, men også Marjan ble forfulgt og straffet. De klarte ikke lenger å bo og arbeide i hjemlandet, så i 2017 forlot familien Iran.

Marjan søkte etter hvert status som fribyforfatter gjennom International Cities of Refuge Network (ICORN). Søknaden ble innvilget, og i august i år kom hun og familien til Trondheim.

Velkommen til Trondheim

- Dette nettverket gir en mulighet for forfattere og kunstnere som ikke får lov til å uttrykke seg fritt i sitt hjemland. Og for byer som Trondheim gir det mulighet til å stifte bekjentskap med interessante og talentfulle mennesker fra andre land og kulturer. Dette er spennende og til stor berikelse for byen og samfunnet vårt, understreket ordfører Rita Ottervik, som ønsket Marjan Poursharifi hjertelig velkommen til Trondheim.

Seks fribyforfattere

Trondheim har siden 2004 vært med i fribynettverket ICORN, som tilbyr langvarige opphold til forfattere, skribenter og kunstnere som forfølges og må forlate hjemlandet.

Trondheim tok imot sin første fribyforfatter, Musa Mutaev fra Tsjetsjenia, i 2004. Marjan Poursharifi er den sjette i rekken av fribyforfatteren i byen vår, og den tredje som kommer fra Iran. Også Libya og Egypt er representert blant byens seks fribyforfattere.

Over 70 byer i en lang rekke land er nå med i ICORN, som har ytringsfrihet, demokratiske verdier og og internasjonal solidaritet som grunnleggende verdier.

Foto av Trondheims to kvinnelige fribyforfattere

Idrett, kultur og fritid

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.

A03-P1-EPI006