Hjem NyhetssakerAre er Trondheims nye byarkitekt

Are er Trondheims nye byarkitekt

Han får en jobb som bare det bare finnes én tilsvarende av i Norge. Are Risto Øyasæter (64) blir fra nyttår Trondheims første byarkitekt siden 1950-tallet.

Sist oppdatert: 04.10.2021

Portrettfoto av Are Risto Øyasæter
Fra områdeløft til byløft for arkitektur. Are Risto Øyasæter blir Norges andre byarkitekt. (Foto: Terese Samuelsen, Trondheim kommune).

- Det er en anerkjennelse av at faget behøver en bystemme som kan fortelle om hvilket potensiale som finnes i arkitektur, sier en glad og stolt Øyasæter.

Områdeløft blir byløft

Øyasæter er utdannet arkitekt fra NTNU, hvor han også har lang fartstid som underviser og prodekan ved det daværende Fakultet for arkitektur og billedkunst. Som avdelingsleder på Byplankontoret har Øyasæter jobbet med byutvikling og områdemetodikk over flere år. Han har tidligere vært prosjektleder for utvikling av Brøset som klimanøytral bydel.

De siste årene har han viet seg til områdeløft Saupstad-Kolstad, der han var programleder, inntil programmet ble avsluttet ved utgangen av fjoråret.

Eneste kollega i Bergen

Arkitekter er det mange i Norge, men byarkitektene får akkurat plass i en toseter. Eneste kollega finnes i Bergen.

- Det er flott av politikerne i Trondheim å opprette en slik stilling, og dermed anerkjenne at arkitektur er et viktig bidrag for å forme byen, sier Øyasæter.

Trondheim har ikke hatt egen byarkitekt siden midten av 1950-tallet. Den første som ble ansatt i denne stillingen var Sverre Pedersen, som var byarkitekt fra 1914 til 1920. Etter ham fulgte August Albertsen (1920-1926), Håkon Bleken (1946-1949) og Knut Bergersen (1950-1954). Tidligere ble også stadsarkitekt brukt som embedstittel.

Trondheim har allerede byantikvar, og byantikvarens kontor blir også byarkitektens arbeidsplass.

- Hovedforskjellen blir vel gjerne at byarkitekten vil være opptatt av oppføring i nye områder. Siden stillingen er ny vil nok min jobb og rolle måtte utvikles litt underveis, sier Øyasæter.

Byutvikling

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.

A03-P1-EPI004