Hjem NyhetssakerHer er programmet for 17. mai i Trondheim

Her er programmet for 17. mai i Trondheim

Det skal både bli barnetog og musikk på nasjonaldagen. Det garanterer lederen i 17. mai-komiteen i Trondheim, Sissel Trønsdal. Her finner du lenke til programmet for dagen og smittevernsregler du bør følge.

Sist oppdatert: 12.05.2021

Foto av Sissel Trønsdal
Lederen i 17. mai-komiteen, Sissel Trønsdal, sier det vil bli barnetog og korpsmusikk på skolene på nasjonaldagen.

17. mai program for Trondheim 2021

Det legges opp til barnetog for de minste elevene på hver enkelt skole, og komiteen garanterer at alle barnetog skal få sitt eget korps til å spille på nasjonaldagen.

Her er Trondheim kommunes smittevernveileder for 17. mai

- FAU ved skolene samarbeider med skolene og korps om egne arrangement på hver enkelt skole. Dette tilpasses lokale forutsetninger. Smittevern må stå sentralt, men det er mulig for de minste elevene å gå i tog, sier Trønsdal.

I tillegg til barnetog vil det også i år bli gjennomført en kortesje gjennom byen med veteranbiler. Nytt av året blir at det blir to kortesjer, slik at flere bydeler blir besøkt.

Salutt og nasjonalsang

- Også blir det salutt fra festningen. Vanligvis gjennomfører vi salutten i Trondheim klokka 13.00, men i år er denne flyttet til klokka 12.00 for å koordinere med resten av landet. Når salutten er over skal nemlig hele nasjonen synge «Ja, vi elsker», sier Trønsdal.

Nasjonaldagen starter på tradisjonelt vis med kransenedleggelse og minnetaler på ulike steder i byen. I år vil det være mulig å holde talene ved disse seremoniene fysisk, men talen fra ordføreren og ordføreren i Ungdommens bystyre, samt dagens hovedtale vil bli digital og publisert på Trondheim kommunes nettsider.

Det endelige programmet for 17. mai i Trondheim vil bli lagt ut på kommunens hjemmesider så snart alle detaljene er på plass.

Ulikt fra skole til skole

Konstituert kommunalsjef for skole i Trondheim, Jannicke Akse, sier FAUene har ansvaret for arrangementene og samarbeider med skolene om dette. Det blir noe ulikt fra skole til skole, men hvordan nasjonaldagen gjennomføres på din skole vil bli informert om fra den enkelte skole.

- Vi er i full gang med planleggingen, det blir litt annerledes også i år på grunn av pandemien. Men det er gledelig at det kan gjennomføres arrangement for de minste barna på skolene, sier Akse.

Inntil 200 barn i toget

Kommuneoverlege for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune, Betty Pettersen, håper det både blir gnagsår på hælene, noen rifter i strømpebuksene og is i magen for barna 17. mai.

- Smittevern må fortsatt være i fokus, men et barnetog regnes som et utendørs arrangement der det kan delta inntil 200 barn. Voksne og større søsken kan selvsagt se på toget, men de må holde avstand. Det er en fin anledning til å bruke balkonger eller se ut på toget og vinke fra vinduet, sier Pettersen.

Det vil bli utarbeidet en egen smittevernveileder for FAUene i forkant av nasjonaldagen som skal fortelle hvordan barna kan leveres i skolegården, hvordan de skal holde seg i sine kohorter og grupper og hvordan eventuelle leker og utdeling av is etc. kan gjennomføres.

Ordfører Rita Ottervik er glad for at smittesituasjonen er slik at det lar seg gjøre å gjennomføre noen av de tradisjonelle aktivitetene på nasjonaldagen. Hun avsluttet pressekonferansen med å takke 17. mai-komiteen og alle de som jobber med tilrettelegging for fellesarrangement i bydelene. Ordføreren ser frem til feiringen.

- Det gleder meg at ungene får oppleve korpsmusikk denne dagen. Samtidig vil jeg skryte av korpsene i Trondheim. De har hatt en tøff tid under pandemien. Det er flott at de nå kan stille opp på nasjonaldagen, sier Ottervik.

Oppvekst og utdanning

Idrett, kultur og fritid