- Er du godt nok forberedt på en krise?

Du er en viktig del av Norges beredskap under en krise. - Har du alt du trenger for å klare deg selv hvis vann og strøm plutselig blir borte?

Sist oppdatert: 02.11.2022

Foto av Camilla Storseth Moe
Konstituert sikkerhets- og beredskapssjef i Trondheim kommune, Camilla Storseth Moe, er opptatt av at byens innbyggere er så godt rustet som mulig dersom det skulle oppstå en krise.

Spørsmålet stilles av konstituert sikkerhets- og beredskapssjef Camilla Storseth Moe i Trondheim kommune. Hun er opptatt av at byens innbyggere er så godt rustet som mulig, dersom det skulle oppstå kriser.

- Med enkle grep kan du sørge for at du og dine nærmeste kan klare dere selv i minst tre døgn, og det trenger ikke være verken kostbart eller tidkrevende, sier Storseth Moe.

Sjekk din egen beredskap

Egenberedskapsuka 2022 arrangeres denne uka av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og landets kommuner. Målet er å skape større bevissthet rundt beredskap i eget hjem.

Du har nok allerede mye av det du trenger for å klare deg selv i tre dager, men det er fornuftig å ta en regelmessig gjennomgang på egen beredskap.

- Ofte er det ikke så mye som skal til for å være enda litt bedre forberedt. For eksempel er det lurt å ha et vannlager i tilfelle vannforsyningen stenges. Det er også lurt å ha noe mat med lang holdbarhet på lur. Stearinlys, lommelykt, batterier og batteribanker er andre eksempler, sier Storseth Moe.

Trygt land, men sårbart likevel

Pandemien og krigen i Ukraina har ført til at egenberedskap er mer aktuelt enn på lenge. Cybertrusler og mer ekstremvær gjør også sitt til at faren for krise føles nærmere hos mange.

- En krise kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, for eksempel strøm, vann og mobilnett, sier konstituert sikkerhets- og beredskapssjef.

Moe understreker at vi i utgangspunktet lever i et trygt land, men at uønskede hendelser også kan ramme Norge. Alle land er sårbare dersom tjenester og funksjoner vi er avhengige av, blir slått ut.

- Ved å være forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap, poengterer Storseth Moe.

Du finner gode og viktig tips på Trondheim kommunes nettside om egenberedskap.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har også en egen nettside om dette temaet.

Næring, miljø og samferdsel

Oppvekst og utdanning

Helse og velferd

Byutvikling

Idrett, kultur og fritid

Fant du det du lette etter?

Gå til toppen

arrow_upward