Klart for hopping allerede til vinteren

Nye Granåsen idrettspark har gjort et nytt hopp framover. Bygninger og installasjoner i hoppanlegget begynner å ta form, og den første hopperen setter utfor allerede denne vinteren.

Sist oppdatert: 05.07.2022

Foto av de nye overrennene i Granåsen
TAR FORM: De nye hoppbakkene i Granåsen skal være klare for hopping til vinteren.

Det ser ganske kaotisk ut i Granåsen akkurat nå, men prosjektleder Svein Arne Henriksen i NCC og utbyggingsleder Mona Åsgård i Trondheim kommune, bedyrer at arbeidet går etter planen. Det blir prøve-VM i 2024, og det blir VM i 2025.

- Målsetningen vår er det skal være hopping i Granåsen allerede denne vinteren, forteller Henriksen.

Foto fra toppen av overrennet
IKKE HØYDESKREKK: De ansatte i Granåsen-utbyggingen lider neppe av fobi mot høyder.

Bakkene tar form

Forsinkelser på grunn av krevende grunnforhold og usikkerhet i levering av materiell på grunn av koronapandemien og krigen i Ukraina, har imidlertid ført til at Raw Air ikke blir arrangert i Trondheim i 2023. Hopparenabygget vil ikke være ferdig i tide.

Begge hoppbakke-konstruksjonene er reist, og det jobbes nå med å bygge ovarennene med alt det som må til, for at det skal bli nye, moderne hoppbakker. De gamle bakkene var i dårlig forfatning og måtte årlig ha dispensasjon fra det internasjonale skiforbundet FIS for å benyttes under World Cup.

For 80 år siden ble en hoppbakke i Bymarka stjålet. Medlemmene i Byåsen IL våknet til et tomt anlegg, og saken ble anmeldt til det daværende Kriminalpolitiet. I løpet av natta hadde noen tatt med seg hele ovarennet, sannsynligvis for å bruke det som brensel i den kommende vinteren. Det skjer neppe med dagens hoppanlegg, som er solid fundamentert og heller ikke like brennbart som bakken som ble stjålet i 1942.

Foto fra overrennet i Granåsen
TÅRNER SEG OPP: Dommertårnet ( i bakgrunnen) er en av flere installasjoner det nå jobbes med.

Et stort puslespill

Byggherren NCC har til daglig 70-80 ansatte i arbeid på byggeplassen i Granåsen idrettspark. Det jobbes også på lørdager, men da med et redusert skift. Det foregår mange prosesser samtidig for tiden. Det bygges blant annet hoppbakker, dommertårn, arenabygg og ny skibru. Likevel er det ikke plass til flere arbeidere. For mange personer i anlegget ville ført til mindre rasjonell og effektiv drift, blant annet på grunn av løftekapasitet. Antall heisekraner er førende for hvor mange det er formålstjenlig å ha på jobb.

Hoppanlegget i Granåsen er uansett et puslespill. Rundt om på byggeplassen går gulkledde arbeidere og legger på plass nye brikker. Det er et sammensatt og krevende arbeid.

Foto av Ola By Rise, Knut Kvaran, Mona Årgård, Stein Ove Brandslet og Svein Arne Henriksen
GRANÅSEN-GUIDE: Kommunens kultur- og idrettsdirektør Ola By Rise, enhetsleder Knut Kvaran, utbyggingsleder Mona Åsgård og prosjektutvikler Stein Ove Brandslet får en statusrapport fra NCCs prosjektleder Svein Arne Henriksen.

- Da jeg var liten, måket vi bare til en bakke og hoppet. Det er mer å tenke på her, innrømmer Henriksen.

Hoppgropa begynner også å ta form. Det er satt opp en solid støttemur som skal sikre mot ras. Dette var et problem i det gamle anlegget. Det nye arenabygget ved hoppbakken er også i ferd med å få høyde. Bygget blir både et senter for hopperne, og også en skytehall for skyttermiljøet i Trondheim. Etter hvert skal det bygges en stor tribune i stål (gitterrister) og tre i tilknytning til arenabygget.

Foto av kommende arenabygg i Granåsen
NYTT ARENABYGG: Det nye arenabygget er litt forsinket, og hovedårsaken til at Raw Air måtte avlyses i Granåsen denne vinteren.

Ny skibru til jul

Lengst nordvest i anlegget bygges det nå ei ny skibru, som skal koble løypene på Litjåsen sammen med skistadionområdet. Denne brua blir også en inngangsportal til Granåsen idrettspark fra den store parkeringsplassen.

- Vi regner med at skibrua vil være ferdig rundt juletider, sier Henriksen.

Utsikt fra toppen av ovarrennet i Granåsen
GOD UTSIKT: PÅ en godværsdag har hopperne i Granåsen “mye å se fram til”.

Dette avhenger av været utover høsten, fordi viktige deler av arbeidet er temperaturavhengig.

Til høyre etter at at du kommer inn gjennom denne inngangsportalen vil det bli anlagt en ny andedam. Den gamle dammen lå der fundamentet til den nye skibrua bygges. I nye Granåsen idrettspark vil det komme flere dammer og åpne vannveier, og biologiske mangfold er en viktig del av utbyggingsprosjektet i Granåsen.

Skiskytterstadion er flyttet. Det settes nå opp nye skiver, men dette arbeidet skal ikke være ferdig før til neste sommer.

Byutvikling

Idrett, kultur og fritid

Gå til toppen

arrow_upward
pd1mdwk0007MX