Sterk gateutstilling om krigen i Ukraina

Nå kan du oppleve den gratis gateutstillingen “Ett år med krig i Europa” på Elsa Laula Renbergs plass. Dette er sterke fotografier som viser krigens alvor fra flere sider.

Sist oppdatert: 24.11.2023

Bilde som viser fotoutstillingen "Ett år med krig i Europa" på Elsa Laula Renbergs plass.
Gateutstillingen er plassert på Elsa Laula Renbergs plass, like utenfor Kjøpmannsgata Ung Kunst.

Utstillingen ble åpnet fredag 26. mai av ordfører Rita Ottervik og Olga Mosand, som er leder av Den Ukrainske Forening i Trondheim. Den vil bli stående fram til 19. juni.

Bakgrunnen for utstillingen er Russlands invasjon av nabolandet Ukraina natt til 24. februar 2022. Hendelsen rystet verden og har endret den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. “Ett år med krig i Europa” består av bilder og tekster fra krigens første år, og bildene er tatt i Ukraina, Polen, Russland og Norge, av Aftenpostens journalister og fotografer.

- Frihet er dessverre ingen selvfølge. Krigen i Ukraina er en ny påminnelse om at friheten er skjør og at den stadig vekk settes på prøver. Vi har igjen krig i Europa, og krigens konsekvenser kjennes på kroppen for mange i alle deler av verden. Det er viktig at vi markerer motstand, og det gjør vi blant annet gjennom å vise fram krigens alvor, slik det gjøres i denne utstillingen, sier ordfører Rita Ottervik.

Utstillingen fokuserer på menneskene som er påvirket av krigen, de som flyktet, de som ble igjen, ukrainere som skal starte livet på nytt i et land og russere som opplever at deres land har gått til angrep på nabolandet.

- Det bor mange ukrainere og russere i Trondheim. De er på trygg grunn her, men i tanker og følelser er de nok et helt annet sted. Dette gjelder også andre flyktninger og innvandrere i byen vår, som kommer fra steder i verden som herjes av kriger og konflikter. Jeg håper vi klarer å ta vare på dem - som naboer og som medmennesker, sier Ottervik.

Bildene og tekstene er alle av Aftenpostens journalister og fotografer, og gateutstillingen er initiert og gjennomført av Aftenposten selv. Utstillingen har allerede blitt vist i Oslo, Lillestrøm, Drammen, Kristiansand, Stavanger og Bergen. Målet er at den skal reise videre nordover, slik at flest mulig får ta del i de sterke bildene og historiene.

Utstillingen i Trondheim er et samarbeid mellom Trondheim kommune og Aftenposten.

Idrett, kultur og fritid

Fant du det du lette etter?

Gå til toppen

arrow_upward