Vil jobbe smartere med å vaksinere mot smittsom hjernehinnebetennelse
Nå tar vi i bruk HelsaMi i massevaksinering av ungdom. Årskull 2004 og 2005 i Trondheim kommune får nå tilbud om gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse. Med en heldigital løsning gjennom appen HelsaMi håper kommunen at flere ungdommer bestiller time, vaksinerer seg og beskytter både seg selv og andre mot den alvorlige sykdommen.
Sist oppdatert: 06.02.2023
For tredje år på rad samarbeider Trondheim kommune med Trøndelag fylkeskommune for å få flest mulig til å ta vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse.
En kombinasjon av tett kontakt med andre ungdommer, festing og lite søvn gjør ungdommer mer mottakelig for smitte og er mer utsatt for å utvikle alvorlig sykdom. Vi oppfordrer ungdom som går vg2 og vg3 til å bestille time og ta vaksinen. Det er enkelt og gratis, sier helsesykepleier Kari Kirkvoll i Trondheim kommune.
Booke time til vaksinasjon i HelsaMi
For å booke time til vaksinasjon må ungdommen ha tilgang til pasientportalen HelsaMi.
Før bestilling oppfordrer vi ungdommen til å sjekke at kontaktinformasjonen er korrekt, spesielt telefonnummer og e-postadresse.
- Last ned HelsaMi appen, eventuelt logg inn på web-applikasjon
- Logg inn i HelsaMi med BankID
- Bestill time for vaksinasjon
Hvis du ikke får logget deg inn i HelsaMi, kan du benytte gjestebooking.
Noen korte spørsmål hindrer bomtur
Inne i HelsaMi finnes det en egen knapp som heter "Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse". Ved å svare på noen få og korte spørsmål kan kommunen sile ut dem som av ulike grunner ikke bør ta vaksinen. Det hindrer bomtur samtidig som kommunen kan jobbe mer effektivt.
Får gyldig fravær fra skolen
Trondheim kommune håper at den heldigitale løsningen med bruk av HelsaMi for timebestilling fører til at flere ungdommer vaksinerer seg enn tidligere år. I 2022 nådde kommunen 1200, men i år er målet at 1800 fra de to årskullene som vaksinerer seg mot smittsom hjernehinnebetennelse. Elever som bestiller time får gyldig fravær fra skolen. Be om bekreftelse når du møter til vaksinasjon.
Håper ny løsning kan inspirere andre kommuner
For Trondheim kommune er ny digital løsning for massevaksinering ved hjelp av HelsaMi en pilot som de vil bruke på flere områder etter hvert som kommunen får mer erfaring med mulighetene for samhandling med innbyggerne som ligger i HelsaMi. Erfaringene deler de gjerne med andre kommuner som enten har tatt i bruk eller planlegger å ta i bruk Helseplattformen, og dermed innbyggerportalen HelsaMi.
Helsesykepleier Kari Kirkvoll minner til slutt om hva det er lurt å passe på for å unngå sykdom eller å smitte andre - i tillegg til å ta vaksine:
- unngå å dele flasker og glass med andre
- få nok søvn og hvile
- unngå for mye alkohol, røyk og snus
- unngå å kline med mange personer
Fyllesyke, utmattelse og smittsom hjernehinnebetennelse kan likne på hverandre. Pass på hverandre og ta kontakt med helsepersonell dersom du tror noen av vennene dine kan være syke, særlig hvis de er «sløve» (har nedsatt bevissthet) eller har feber.
Nyttige lenker med mer informasjon
Helse og velferd