Hjem NyhetssakerKorona-utbruddet i Trondheim knyttes til ny undervariant

Korona-utbruddet i Trondheim knyttes til ny undervariant

Smittevernlegenes mistanke om at korona-viruset i tilknytning til det pågående utbruddet i Trondheim er en ny undervariant, er nå bekreftet.

Sist oppdatert: 02.03.2021

Foto av kommuneoverlege Tove Røsstad
Kommuneoverlege Tove Røsstad hadde rett i sine mistanker om at det nå finnes en ny undervariant av koronaviruset i Trondheim som vi ikke har sett i Norge tidligere.

Det var i forrige uke at smittevernlegene i Trondheim fikk mistanke om at viruset som var i omløp hadde andre egenskaper enn det vi var vant til å se.

Nå er viruset analysert ved FHI. Deres foreløpige konklusjon er at det dreier seg om en variant av viruset vi ikke tidligere har sett i Norge. Det skal understrekes at dette ikke er et nytt virus, men viruset har små endringer i genmaterialet som muligens kan gi noe andre egenskaper. Koronaviruset muterer hele tiden, men som regel gir ikke dette vesentlige endringer i egenskaper.

- Det er foreløpig ikke avklart om denne mutasjonen er mer smittsomt enn den virusstammen som er vanligst i Norge , eller hvilke andre egenskaper denne utgaven eventuelt har, sier Tove Røsstad. FHI vil arbeide videre med genmaterialet i løpet av uken.

Åtte nye smittede

I løpet av helga 16.-18. oktober fikk åtte personer personer i Trondheim påvist koronasmitte. Sju av de åtte er i 20-årene og en i 40-årene. Alle har mildt forløp.

Fredag ble det påvist smitte hos én person i 20-årene med kjent nærkontakt til smittet person.

Lørdag fikk fem personer påvist smitte, alle fem er i 20-årene. Alle har hatt kjent nærkontakt med smittet person.

Søndag ble smitte konstatert hos to personer. En av disse er i 20-årene, den andre i 40-årene. En av de to har vært på reise i utlandet, testet seg på Værnes og gikk rett i karantene.

Seks av de smittede i helga er knyttet til det pågående utbruddet som omfatter blant annet Lille London og Barmuda.

I alt ble det foretatt 2166 tester i løpet av de tre dagene.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.

A03-P1-EPI004