Hjem NyhetssakerKorona-utbruddet i Trondheim knyttes til ny undervariant

Korona-utbruddet i Trondheim knyttes til ny undervariant

Smittevernlegenes mistanke om at korona-viruset i tilknytning til det pågående utbruddet i Trondheim er en ny undervariant, er nå bekreftet.

Sist oppdatert: 02.03.2021

Foto av kommuneoverlege Tove Røsstad
Kommuneoverlege Tove Røsstad hadde rett i sine mistanker om at det nå finnes en ny undervariant av koronaviruset i Trondheim som vi ikke har sett i Norge tidligere.

Det var i forrige uke at smittevernlegene i Trondheim fikk mistanke om at viruset som var i omløp hadde andre egenskaper enn det vi var vant til å se.

Nå er viruset analysert ved FHI. Deres foreløpige konklusjon er at det dreier seg om en variant av viruset vi ikke tidligere har sett i Norge. Det skal understrekes at dette ikke er et nytt virus, men viruset har små endringer i genmaterialet som muligens kan gi noe andre egenskaper. Koronaviruset muterer hele tiden, men som regel gir ikke dette vesentlige endringer i egenskaper.

- Det er foreløpig ikke avklart om denne mutasjonen er mer smittsomt enn den virusstammen som er vanligst i Norge , eller hvilke andre egenskaper denne utgaven eventuelt har, sier Tove Røsstad. FHI vil arbeide videre med genmaterialet i løpet av uken.

Åtte nye smittede

I løpet av helga 16.-18. oktober fikk åtte personer personer i Trondheim påvist koronasmitte. Sju av de åtte er i 20-årene og en i 40-årene. Alle har mildt forløp.

Fredag ble det påvist smitte hos én person i 20-årene med kjent nærkontakt til smittet person.

Lørdag fikk fem personer påvist smitte, alle fem er i 20-årene. Alle har hatt kjent nærkontakt med smittet person.

Søndag ble smitte konstatert hos to personer. En av disse er i 20-årene, den andre i 40-årene. En av de to har vært på reise i utlandet, testet seg på Værnes og gikk rett i karantene.

Seks av de smittede i helga er knyttet til det pågående utbruddet som omfatter blant annet Lille London og Barmuda.

I alt ble det foretatt 2166 tester i løpet av de tre dagene.