Hjem NyhetssakerSpørsmål og svar om munnbindpåbudet

Spørsmål og svar om munnbindpåbudet

Etter at formannskapet innførte et påbud om bruk av munnbind onsdag 16. desember er det kommet en rekke spørsmål om hvor og når dette påbudet gjelder. I denne saken kan du lese svarene fra fungerende kommuneoverlege Elizabeth Kimbell.

Foto av Elizabeth Kimbell
Fungerende kommuneoverlege Elizabeth Kimbell svarer her på publikums spørsmål om hvem, hvor og når folk skal bruke munnbind.

Munnbind skal brukes på steder der du ikke klarer å holde en meters avstand, både innen- og utendørs. Er du i tvil, bruk munnbind. Bruk sunn fornuft. Det er bedre med litt for mye munnbindbruk, enn litt for lite. Husk at munnbindet ikke skal berøres. Tar du det av kan det ikke benyttes igjen.

Her er en samling av spørsmålene og svarene fra Kimbell:

Skal de som jobber på kjøkkenet på restauranter og kantiner bruke munnbind?

Nei, ikke så lenge de er i “arbeidssone” der gjester ikke ferdes. Her følger de sine vanlige hygienerutiner. Går de ut i arealet der gjester sitter skal munnbind brukes.

Skal ansatte som står i kassa med plexiglass foran bruke munnbind?

Dette er ikke nødvendig dersom man sitter bak plexiglass.

Er det påbud om munnbind for ansatte og gjester (når de ikke sitter ved bordet) i kantiner som ikke er offentlige, men som fungerer som kantine for flere bedrifter eller bedrifter med flere avdelinger?

Påbudet gjelder offentlig rom. Men smittevernprinsippet blir det samme, dvs. at munnbind kan forebygge smitte i situasjoner som er uoversiktlige, der det kan forekomme trengsel og der det er vanskelig å smittespore i etterkant.

Hei, gjelder det nye tiltaket med munnbind i kontorlandskap?

Nei, dette er ikke offentlig plass.

Det står blant annet at det ikke gjelder idrettsutøvere. Mener dere da inkludert de på treningssenter også? Mye forvirring her rundt dette.

Munnbindpåbudet gjelder ikke under utøvelse av idrettsaktivitet. Men det gjelder når man kommer og går til aktiviteten og ellers oppholder seg i offentlige lokaler.

Betyr dette at vi som driver serveringssted må avvise gjester som ikke har munnbind? Er det vi som serveringssted eller gjesten som er ansvarlig for at påbudet etterfølges?

Den enkelte person har ansvar for å etterleve forskriften, men serveringsstedet har også ansvar for at virksomheten følger gjeldende smittevernrutiner. Så begge parter har et ansvar. Enkelte personer kan ikke benytte munnbind av medisinske årsaker, og dette må også respekteres. Det er ikke stilt krav om legeerklæring i forskriften.

Må jeg bruke munnbind når jeg går til frisøren min?

Ja. Men munnbindet kan tas av når det er nødvendig for å gjennomføre klippingen.

Skal frisøren bruke munnbind?

Ja.

Hva med fysioterapeuter og andre helsearbeidere som skal drive behandling?

Helsepersonell skal følge egne anbefalinger for bruk av munnbind. Men påbudet gjelder for pasienter i venterom.

Jeg tenker å delta på en gudstjeneste i kirken min, skal jeg ha på meg munnbind da?

Munnbind skal benyttes når du kommer og går og dersom det er vanskelig å holde 1m avstand til andre. Når du sitter på plassen din og har god avstand til andre er det ikke nødvendig med munnbind. Men husk at når du har tatt av munnbindet må det byttes.

Jeg er prest, og skal holde gudstjeneste på søndag. Skal jeg bruke munnbind?

Som prest regnes man som “utøver” og trenger ikke benytte munnbind. Men det er viktig at man holder anbefalt avstand til menigheten.

Gjelder påbudet om munnbind på biblioteket?

Ja, dette regnes som offentlig sted og påbudet gjelder.

Hva med vi som jobber på bibliotek, eller andre kulturinstitusjoner, skal vi bruke munnbind?

Når du står bak disken, evt. bak pleksiglass, og kan holde god avstand er ikke munnbind nødvendig. Men dersom du beveger deg rundt i arealet bør munnbind brukes.

Jeg arbeider i kassen på en butikk, synes du jeg skal bruke munnbind?

Se svar om ansatte på bibliotek.

Anbefaler kommunen at vi også bruker munnbind på kontoret der vi jobber?

Nei, dette er ikke offentlig plass og omfattes ikke av anbefalingen.

Jeg skal på et møte i neste uke med noen kolleger og eksterne forbindelser. Dette er innenfor smittevernreglene. Skal vi ha på oss munnbind under møtet?

Nei, det er ikke nødvendig med mindre møtet skjer på offentlig plass. Det er derimot viktig at alle som møter er friske og at man holder god avstand til hverandre. Arrangøren skal ha oversikt over alle møtedeltakere.

Jeg ser mange går med munnbind i bygatene, er det noe dere anbefaler?

Påbudet gjelder ikke generelt ferdsel utendørs. Men dersom du beveger deg i områder med mye trengsel - f.eks. i travel gågate eller julemarked - gjelder anbefalingen.

Jeg har lungesykdom og får problemer med pusten når jeg bruker munnbind. Gjelder anbefalingen også for meg?

Nei, personer som av medisinske grunner har problemer med å bruke munnbind, trenger ikke bruke dette. Disse må i stedet være ekstra påpasselig med å holde god avstand til andre og prøve å unngå situasjoner der det samles mye folk. Det er ikke behov for legeattest.

Jeg har et munnbind som en venn har sydd til meg. Kan jeg bruke det eller må jeg bruke de kostbare som selges på apoteket?

Du kan bruke munnbind som er selvsydd. Det anbefales da tre lag med stoff for at det skal beskytte tilstrekkelig. Du kan lese mere om bruk av munnbind på Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Jeg skal besøke mamma på sykehjemmet, skal jeg ha munnbind på meg mens jeg er der?

Det er ingenting i veien for å bruke munnbind under besøket dersom du selv og den du besøker er komfortabel med det. Men vi anbefaler ikke generelt bruk av munnbind til besøkende i sykehjem. For mange sykehjemsbeboere er det å se hele ansiktet en viktig del av kommunikasjonen. Munnbind kan også gjøre det vanskelig å høre tale dersom hørselen er svekket.

De viktigste smitteforebyggende tiltakene er at du holder god avstand under besøket og ikke kommer på besøk dersom du har symptomer på luftveisinfeksjon eller har vært utsatt for smitte. Dersom du har vært i situasjoner der det har vært vanskelig å holde 1m avstand til andre (enn de du bor sammen med) bør du helst utsette besøket, alternativt holde minst 2m avstand.

Trenger jeg munnbind når jeg henter ungene i barnehagen?

Nei, men du skal holde god avstand til de ansatte, andre barn og deres foreldre. Barnehagen skal ha smittevernrutiner på plass for å ivareta dette.

SE OGSÅ (Ekstern lenke): Ordfører Rita Ottervik og Helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen svarer her i Adresseavisen på spørsmål om munnbind.

LES OGSÅ:

Trondheim kommunes samleside med koronainformasjon

Disse koronareglene gjelder i Trondheim nå

Trondheim kommune har innført påbud om bruk av munnbind

VIDEO: Ikke gi bestemor korona i julegave

De første vaksinene i Trondheim er like om hjørnet

VIDEO: Pressekonferanse om koronasituasjonen, vaksine og julefeiring 17/12

Sist oppdatert: 17.12.2020

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.

A03-P1-EPI004