Hjem NyhetssakerHurtigtester for barn og unge skal bedre kapasiteten

Hurtigtester for barn og unge skal bedre kapasiteten

Trondheim kommune sender nå ut hurtigtester til skoler med smitte for at elever kan teste seg hjemme med foreldre og foresattes hjelp.

Sist oppdatert: 23.09.2021

Foto av ung gutt som tar koronatest
Trondheim kommune sender nå ut hurtigtester til byens skoler.  Disse skal deles ut til elever på skoler der det forekommer smitte. På den måten kan barn og unge raskt teste seg ut av smittekarantene.

Skoler der det forekommer smitte vil nå få tildelt hurtigtester som skal deles ut til elevene for testing hjemme med foresattes hjelp. Foreldre og foresatte sender Smittevernkontoret beskjed på e-post dersom denne testen er positiv.

Send inn beskjed på e-post

Melding om positiv hurtigtest skjer gjennom sikker innlogging via ID-porten til Trondheim kommunes side. For å melde inn positiv hurtigtest for deg eller ditt barn, gå til https://minside.trondheim.kommune.no.

Trykk deretter på "korona" og "meld inn positiv hjemmetest".

En positiv hurtigtest vil bli fulgt opp av smittevernkontoret. Den som tester positivt på hurtigtest vil bli prioritert og satt opp til PCR-test fra smittevernkontoret. De trenger ikke å bestille test-time selv, men får beskjed om test-time.

Smittesporingsteamet prioriterer å kontakte personer under 20 år med positiv covid-19 test på telefon. Smittesporingen vil da avklare om skoler er berørt og sette i gang nødvendige tiltak.

Hjemme eller på teststasjon

Hurtigtesting av barn i barneskole kan enten gjøres som hjemmetest, eller foregå på kommunens teststasjoner. Hvis foresatte ønsker at hurtigtesten skal foregå på teststasjon, må de bestille test via kommunens hjemmeside.

Her kan du bestille koronatest

Testpakken for hjemmetesting vil inneholde tre tester per elev. Testene distribueres via skolen. Skolen avtaler tidspunkt for utlevering.

Første test tas så raskt som mulig

Første gang du tester deg regnes som dag 1.

• Ved negativ test kan barnet komme tilbake til skolen.
  • Ved positiv test må barnet være i karantene. Foreldre må varsle på e-post til positiv-hurtigtest@trondheim.kommune.no. I emnefeltet skriver du "Skoleelev". Du må oppgi telefonnummeret ditt i e-posten. Smittevernkontoret vil ta kontakt og fortelle hva dere skal gjøre videre.

I påvente av svar på denne testen er de øvrige husstandsmedlemmer (også søsken) i karantene etter vanlige retningslinjer gjeldende for voksne. Dette avgjøres ut fra om husstandsmedlemmer er vaksinert etc.

Test 2 tas tredje dag etter eksponering og test 3 tas femte dag

• Ved negativ test kan barnet fortsette i skolen som vanlig

I påvente av svar på denne testen er husstandsmedlemmer i karantene etter vanlige retningslinjer gjeldende for voksne.

For berørte ansatte i skoler gjelder følgende:

Fullvaksinerte: Skal ikke i karantene, ingen tiltak. Ved symptomer er reglene som før: karantene og PCR-test så raskt som mulig.

Delvaksinerte (minst 3 uker og ikke lenger enn 15 uker siden første dose): Disse skal ikke i karantene. Skal ta test (PCR) mellom dag 3 og 7 etter siste eksponering men kan jobbe i påvente av svar. Ved symptomer er reglene som før: karantene og PCR-test.

Uvaksinert: Ansatte skal i karantene som før, de kan teste seg ut av karantene gitt negativ PCR-test tatt dag 7 etter eksponering.

Dersom ansatt får påvist positiv korona-test skal vedkommende umiddelbart gå i isolasjon som beskrevet i regler som gitt av FHI, og husstandsmedlemmer skal i karantene. Ansatt varsler rektor og sine nærkontakter utenfor skolen og ber dem teste seg. Rektor iverksetter tiltak som beskrevet ovenfor i denne meldingen.

Oppvekst og utdanning

Korona