Hjem NyhetssakerVentekarantene avvikles

Ventekarantene avvikles

Regjeringen har bestemt at ordningen med ventekarantene avvikles. Dette gjelder også i Trondheim kommune.

Sist oppdatert: 02.07.2021

Kommuneoverlege Tove Røsstad
Kommuneoverlege Tove Røsstad sier den nye bestemmelsen om å avvikle ordningen med ventekarantene gjelder bare dersom personer i smittekarantene ikke har symptomer på covid-19.

Ventekarantene har vært karantene for de som bor sammen med noen som sitter i smittekarantene inntil den som har vært i karantene har et første negativt testsvar.

Personer som deler bolig med en som blir satt i smittekarantene, trenger ikke lenger å være i ventekarantene, så fremt husstandsmedlemmet som er i smittekarantene ikke har symptomer på covid-19. Dersom vedkommende utvikler dette, skal husstandsmedlemmer likevel gå i ventekarantene i påvente av testing.

- Dersom personen som er i karantene får suspekte symptomer, defineres dette som sannsynlig covid-19 og husstandsmedlemmer vil i slike tilfeller være i karantene til vedkommende som har symptomer har testet seg og fått svar på test. I de tilfellene blir det en midlertidig karantene, understreker kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad.

Stor byrde

Tidligere i vår innførte regjeringen en nasjonal ordning for ventekarantene. Ventekarantenen gjelder personer som deler bolig med en som er i smittekarantene, i påvente av negativ test eller utløp av karantene. Dette tiltaket innebærer en stor byrde for mange og anses å ha liten effekt for å hindre smittespredning slik smittesituasjonen er nå, skriver regjeringen på sine nettsider.

Ventekarantenen ble avviklet fra midnatt, natt til 1. juli. Personer i ventekarantene kunne gå ut av karantene på dette tidspunktet.

Kommunene kan selv innføre lokal ventekarantene dersom de anser det som nødvendig, slik tilfellet var før ordningen med nasjonal ventekarantene trådte i kraft 29. mars. Dette er på det nåværende tidspunkt ikke aktuelt for Trondheim kommune.

Korona