Hjem Nyhetssaker- Fullvaksinerte har litt mer romslighet for sosial omgang

- Fullvaksinerte har litt mer romslighet for sosial omgang

Trondheim kommune har anbefalt folk om å begrense sine sosiale kontakter til fem i uka, og at du ikke har mer enn to gjester på besøk hjemme. De som er fullvaksinerte har litt mer romslige regler i sine private hjem, men foreløpig ikke ute i det offentlige rom.

Sist oppdatert: 27.05.2021

Foto av kommuneoverlege Tove Røsstad
Kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad, sier at de som er fullvaksinert har noe mer spillerom på å invitere gjester hjemme enn de lokale anbefalingene i Trondheim legger opp til.

Kommuneoverlege Tove Røsstad i Trondheim kommune sier det er åpnet opp for at de som er fullvaksinerte kan være friere i private hjem når det kommer til å invitere gjester, enn det de lokale anbefalingene legger opp til.

- Det er mulig for de som har fått to vaksinedoser å invitere flere enn to gjester, forutsatt at også gjestene er fullvaksinerte, sier Røsstad.

Ikke lettelser i nasjonal forskrift

Kommuneoverlege sier det ikke er gjort lettelser for fullvaksinerte i den nasjonale forskriften, så de bestemmelsene som er nedfelt der gjelder også for denne gruppen.

- Men når det gjelder de anbefalingene som Trondheim kommune vedtok onsdag 25. mai, har de som er fullvaksinert litt større spillerom enn andre. Har du fått to vaksinedoser, og det har gått mer enn en uke etter den siste sprøyta, kan du invitere flere enn to gjester uten at du bryter anbefalingene, sier Røsstad. Dette gjelder altså om også gjestene er fullvaksinert.

Fullvaksinerte skal telles med på arrangement etc.

Kommuneoverlegen understreker imidlertid at også fullvaksinerte teller fortsatt med i antallet når det gjelder regler for hvor mange som kan være til stede på samlinger/møter/arrangement som beskrives i den nasjonale forskriften.

- Ute i det offentlige rom (inkludert offentlig transport), er det uendrede råd og regler. Dette gjelder for eksempel råd og regler om avstand, antall på arrangementer, håndhygiene, og bruk av munnbind som også fullvaksinerte må følge, sier Tove Røsstad.

- Når det gjelder karantene er det lettelser for fullvaksinerte og personer som har fått en vaksinedose, sier hun.

Røsstad viser til arbeidet med et koronasertifikat for fullvaksinerte.

- Den saken har nylig vært på høring. Her vurderes lettelser for vaksinerte, de som har gjennomgått sykdom siste seks måneder og de som nylig har testet negativt. Hvordan dette vil slå ut i praksis er ennå ikke helt avklart. Det får vi komme tilbake til når ting er klart, sier kommuneoverlegen.

LES OGSÅ: Her finner du råd og regler fra Folkehelseinstituttet for deg som er vaksinert eller har gjennomgått covid-19

Korona