Hjem NyhetssakerSlik skal vi leve med korona framover

Slik skal vi leve med korona framover

Sjøl om samfunnet er åpnet vil vi fortsatt måtte forholde oss til koronasmitte. Isolasjon av den som smittes og testing av nærkontakter og personer med symptomer blir de viktigste grepene framover.

Sist oppdatert: 28.09.2021

Illustrasjonsfoto av spyttest
Hurtigtester for selvtesting kan hentes, eller timer bestilles på teststasjon, etter avtale med smittesporingen.

Smittekarantene er ikke lenger pålagt, men uvaksinerte nærkontakter som har hatt tett kontakt med den smittede anbefales å gjennomføre dette frivillig.

Den som er smittet vil også få i oppgave å varsle sine nærkontakter utenfor husstanden.

Samboende nærkontakter

Uvaksinerte nærkontakter som bor sammen med, eller har hatt tilsvarende nær kontakt (f.eks. kjæreste eller bestevenn) med en som er smittet, anbefales fortsatt karantene og vil bli fulgt opp av smittesporingen som tidligere. Men dersom man har boforhold som gjør det mulig å leve adskilt fra den som er smittet, anbefales ikke karantene dersom man tester seg daglig med hurtigtest i sju dager. Får man positiv test eller blir syk mens testingen pågår, skal man gå i isolasjon og melde seg til teststasjon for PCR-testing.

Hurtigtester for selvtesting kan hentes, eller timer bestilles på teststasjon, etter avtale med smittesporingen. Det er kun hurtigtester som er utført på teststasjon eller deles ut av kommunen som er godkjent til dette formålet. Testene er gratis.

Ikke samboende nærkontakter

Uvaksinerte nærkontakter som ikke bor sammen med, eller har hatt tilsvarende nær kontakt med den smittede, er ikke anbefalt karantene. De oppfordres likevel til å teste seg så snart som mulig og å begrense sosial kontakt fram til negativt svar. De skal være oppmerksom på egen helsetilstand og gå i isolasjon dersom symptomer oppstår i løpet av de første ti dagene.

Slike nærkontakter vil som hovedregel ikke lenger få varsling fra smittesporingen, men bli informert av den smittede de har hatt nærkontakt med.

Flytskjema smittehåndtering

Råd ved luftveissymptomer

Flytskjema luftveissymptomer

Regler for personer med påvist koronainfeksjon

Personer som får påvist korona skal fortsatt isolere seg, men får nå også ansvar for å varsle sine nærkontakter som de ikke bor sammen med. Dette er personer som man har hatt fysisk kontakt med eller vært i nærheten av (mindre enn to meter) i minst 15 minutter, enten de siste 48 timene før symptomene oppsto eller, før positiv test dersom man ikke har symptomer. Smittesporingen bistår med veiledning.

Korona

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.

A03-P1-EPI006