Hjem NyhetssakerStort trykk på koronatelefonen - slik kan du hjelpe

Stort trykk på koronatelefonen - slik kan du hjelpe

Trondheim kommune opplever for tiden stort trykk på koronatelefonen. Med økt smitte i samfunnet er det naturlig at mange har spørsmål. Men mange ringer også om ting som de strengt tatt ikke trenger å kontakte oss om. Her er noen tips til hvordan du kan hjelpe oss å redusere køen.

Sist oppdatert: 13.01.2022

Foto av person med munnbind
Trondheim kommune opplever stort trykk på koronatelefonen. Før du ringer bør du sjekke om du kan finne informasjonen du søker gjennom våre digitale løsninger og nettsider.

Har du tatt oppfriskningsdose, men likevel mottatt SMS om å bestille time?

Det kan være ulike grunner til å at du likevel får SMS fra oss om dette. Du kan se bort fra SMS dersom du allerede har bestilt time eller tatt oppfriskningsdose. Du trenger ikke ringe koronatelefonen for å varsle oss om dette.

Bestill time til vaksinering på nettet

Mange ringer koronatelefonen eller vårt sentralbord for å bestille time til vaksinering. Vi har digitale systemer for dette på våre nettsider, slik at vi skal unngå å belaste våre telefontjenester med dette. Mange ringer for å bestille time, uten først å ha prøvd å gjøre dette selv. Vi oppfordrer alle som kan, om først å prøve å bestille vaksinetime digitalt før de ringer oss. Pårørende kan bestille time på vegne av deg ved å logge seg på MinSide med sin digitale ID.

Må det gå 20 uker mellom dose to og tre?

Sentrale helsemyndigheter har slått fast at det skal ha gått minimum 20 uker fra du fikk dose nummer to til du kan få oppfriskningsdosen. Mange av innringerne ønsker å få vaksinen før det har gått 20 uker. Det kan du ikke.

Årsaken til intervallet er at vaksinen blir mest effektiv ved å vente i minst 20 uker mellom dosene. Går du inn på nettet og forsøker å bestille time før det har gått 20 uker, vil du ikke få mulighet til det, og du må da vente til det legges ut timer som passer ditt intervall.

Timene som er lagt ut passer ikke for meg

Det kan jo hende at de timene som er lagt ut ikke passer med din egen kalender. Dersom det ikke ligger timer ute som du kan benytte, kan du bare følge med på nettet og prøve senere. Det legges ut nye vaksinetimer fortløpende.

Jeg trenger en test - hvor får jeg det?

Mange ringer oss for å spørre om hvordan de kan få tak i hurtigtester og PCR tester. Dersom du har symptomer på korona, eller er nærkontakt med noen som har fått påvist korona, kan du hente tester på vår teststasjon på Leütenhaven. Du trenger ikke ringe eller bestille på forhånd.

Du kan ikke få hurtigtest av kommunen hvis du trenger å teste deg før et arrangement, før du skal ut på en reise eller for at du kjenner uro for å være smittet uten at du er definert som nærkontakt eller har symptomer. Nasjonale regler slår fast at slike tilfeller ikke kvalifiserer til gratis test. Ved slike ønsker/behov om testing så må du kjøpe tester på apoteket.

Dersom du trenger en PCR-test i forbindelse med utenlandsreise eller lignende, må du oppsøke private aktører som tilbyr slike tester. Det kommunale testapparatet er ikke dimensjonert for slik testing.

Mye info å finne på nettet

Før du ringer koronatelefonen kan det være lurt å sjekke om informasjonen du søker finnes på nettet. Trondheim kommune sin nettside har mye informasjon, både om bestilling av koronavaksine, koronatest, og hvilke pålegg og anbefalinger som gjelder.

Ellers er det masse informasjon å finne på nettsidene til Folkehelseinstituttet, Helsenorge, regjeringen og Helsedirektoratet.

Pust med magen

Vi forstår godt at du har mange spørsmål som det er vanskelig å finne svar på. Ofte kan det være komplekse saker som det ikke er så lett å lese seg til svarene på. Da kan du ringe oss på koronatelefonen. Det kan hende du må stå litt i kø, men vi jobber så fort vi kan og lover å gjøre alt vi kan for å hjelpe deg.

Dersom du ikke kommer i kontakt med koronatelefonen, og har problemer med bestilling av vaksinetime, kan du kontakte oss på e-post: korona.vaksine@trondheim.kommune.no.

Vi skjønner det kan være krevende, irriterende og vanskelig akkurat nå. Men pust med magen, vær litt tålmodig og overbærende. Vi skal klare dette sammen.

Korona