-Drivkrafta er å være til nytte

-Drivkrafta er å være til nytte

Da han var yrkesaktiv, jobbet Tore Ervik med IKT. Nå er han datahjelper, kursholder og veileder i Seniornett, en organisasjon som jobber for å inkludere seniorer i den digitale hverdagen. -Å være til nytte gir meg en meningsfull hverdag, sier Tore Ervik.

mann underviser om PC til kvinne
Tore Ervik og Marianne Fasting

Innhold

Vi møter den engasjerte 77-åringen i Hornemansgården. Der er han ofte, for mye av virksomheten til Seniornett foregår der. Når vi er innom, hjelper han Marianne Fasting med oppsett på ny PC. Hun måtte kjøpe ny PC etter å ha vært så uheldig å ha innbrudd i huset sitt. 

-Vår oppgave er å hjelpe så mange som mulig til å bli digitale, sier Ervik. Det gjør Seniornett på flere måter:

*“Onsdagsdata” er hjelp en til en. Her bidrar også studenter fra NTNU. 

*Temamøter: annenhver mandag på Biblioteket. Der kan de ta for seg ulike tema som for eksempel smartklokker, sikkerhet på nett, passord og passordadministrasjon, for å nevne noe. 

*Kursvirksomhet: Det kan være grunnleggende kurs i bruk av PC, smarttelefon og nettbrett. Vanligvis ett til todagers kurs i Hornemansgården på ettermiddager. 

Seniornett Trondheim sin nettside  fins mer utfyllende informasjon om tilbudene.  

 

Veilede, ikke overta

Tore Ervik mener den største fordelen ved å være medlem i Seniornett er at du er med i en landsomfattende organisasjon der du kan få gratis datahjelp på telefon daglig i “seniorfart”. 

Å gjøre ting i seniorfart betyr at alle skal mestre før man går videre. Det kan ta to timer eller fire timer. Alle skal oppleve mestringsfølelse. De skal lære og kunne praktisere. Dette gir trygghet. 

-Vi er også opptatt av å veilede framfor å gjøre. Vi tar ikke over PCen eller nettbrettet, men veileder slik at de kan klare det sjøl. Veldig ofte har de som kommer til oss fått hjelp av barn eller barnebarn til å fikse problemet, men når problemet oppstår på nytt vet de ikke hva de skal gjøre og vil ikke spørre på nytt. Da kommer de gjerne hit. 


-Det vi oftest må hjelpe til med er når “kundene” har mista kontakten med en konto. En konto krever brukernavn og passord, og vi merker at det ikke er så lett å ha oversikt over alle brukernavn og passord. 

Derfor har Tore Ervik et eget foredrag som heter “Passord - venn eller uvenn”   Det handler om å fortelle hvorfor passord er viktig, tips og råd om sikkerhet på nettet og hvordan du kan lage deg passordregler slik at de blir lettere å huske. 


Må ligge to cm foran

Også for en som er over gjennomsnittet datainteressert kan det være krevende å holde seg oppdatert. 

-Hver gang jeg skal holde kurs el foredrag bruker jeg en del tid på å forberede meg. Det er som regel alltid kommet noe nytt siden forrige kurs som jeg må sette meg inn i. Sånn lærer jeg også. Du må ligge to cm foran elevene og lese deg opp på ting.

Ellers er jeg vant til å ta i bruk nye applikasjoner og har en struktur på det. Jeg oppfordrer de jeg skal veilede/hjelpe til å ta en bit i gangen. De trenger ikke bruke flere meldingssystemer. Det er bedre å konsentere seg om en app og lære den skikkelig. På kursene prøver vi å forenkle og gjøre det overkommelig for folk. Du trenger ikke bruke alt, men det du trenger.  

Ervik synes det er ekstra givende når han ser at seniorene opplever mestring. 

- Det kan være noen som nærmest er redd for den nye telefonen, men plutselig får en aha-opplevelse og synes det er spennende. Vi må prøve å hjelpe dem over en barriere, sier han. 

Han forteller om en mann på 91 år som hadde bestemt seg for å lære seg å bruke en smarttelefon. I løpet av ett par dager var han “på”. Ervik tror det ofte har med innstilling og vilje å gjøre. 

-Samtidig må vi akseptere at for noen kan det være nok å bruke DORO-telefonen til å ringe og sende meldinger. Vi er forskjellige.  

Ta mer hensyn til de som ikke er digitale 

Ervik mener det offentlige må ta et større ansvar når det gjelder digitalt utenforskap.

-Vi må ha løsninger for de som ikke har smarttelefon. Jeg har vært i kontakt med Trondheim kommune i flere sammenhenger og spør “Hva gjør dere med de som ikke er digitale?” Jeg opplever ofte at de ikke har tenkt på det. Det er gått så langt over i det digitale at det nesten ikke tenkes på noe annet. Da blir det utenforskap, sier han. 

Når vi kommer inn på utenforskap blir 77-åringen ivrig. Han frykter det er alt for mange eldre som sitter hjemme og ikke kommer seg ut. Mange trenger hjelp til å komme seg over dørstokken. Hva kan vi som enkeltpersoner og samfunn gjøre? Han har tro på oppsøkende virksomhet og mener Infosenter for seniorer gjør en kjempejobb ved å tilby 80-åringer besøk hjemme. Han er også opptatt av at eldre med sine ressurser kan bidra mer til samfunnet. Kanskje skulle det vært en arbeidsplikt? sier han, halvt på alvor, halvt på spøk.  

mann som står på trappa utenfor Hornemannsgårdenr

Tore Ervik foran inngangen til Hornemansgården

“Du ska værra til nytte, gut”

Selv er han innprentet fra sin far “at du ska værra til nytte, gut”. Derfor var det et lite sjokk da det kom brev fra arbeidsgiver om sluttdato og at pensjonisttilværelsen nærmet seg. Selv om han visste at dagen snart var der, gjorde det vondt. “Har de ikke bruk for meg lenger?”, tenkte han. Heldigvis fikk han kort tid etter ansvar for et prosjekt på timesbasis, noe han holdt på med i fire år. Dermed ble overgangen til pensjonistlivet av den mykere sorten. Det bidro til å gjøre det enklere for en som alltid har vært vant til å jobbe mye. Etter at han ble pensjonist på heltid i 2018, engasjerte han seg i Seniornett. Ervik anslår at engasjementet i Seniornett tilsvarer omtrent en halv stilling. Jobben er ubetalt, men det er helt greit for Ervik. 


-Som pensjonist har jeg så jeg klarer meg. Jeg trenger ikke mer penger. Jeg er mer opptatt av å lage meg en hverdag som gjør at jeg har det bra. Jeg tenker her på Steinar Krokstads forskningsprosjekt Hodebra ABC for god psykisk helse, som handler om å gjøre noe aktivt, gjøre noe sammen med andre og å gjøre noe med mening.  Det virker for meg!

Det er viktig for meg å vite at det jeg står for kan brukes til noe. Engasjementet i Seniornett gjør meg godt, og jeg har noe å se fram til. Da kona ble alvorlig kreftsyk og døde i fjor, var Seniornett gull verdt. Det ble et stødig holdepunkt hvor jeg fikk brukt hodet på noe annet enn sykdom.    


Når Ervik ikke hjelper seniorer med det digitale, liker han å reise. Han har barnebarn han gjerne er sammen med og en hytte der han kan pusle med ting. Konserter står også høyt i kurs. Bare de nærmeste månedene har Tore Ervik billetter til åtte konserter. 

-Jeg må være aktiv og søke ut.  

-Og hvis jeg kan bidra til at andre kommer seg på nett ved å bruke min kompetanse samtidig som jeg holder egen kompetanse ved like, ja da er det  vinn-vinn, avslutter Ervik.  

Sist oppdatert: 24.09.2024

Fant du det du lette etter?