Prosjekt Gløshaugen

På Gløshaugen har NTNU sitt eget energisamfunn. Nå forsker de på hvordan dette kan kobles sammen med Sluppen og Brattøra.

Illustrasjon av Gløshaugenprosjektet. Ser NTNU, Brattøra og Sluppen i sammenheng.
Foto: NTNU

NTNU campus på Gløshaugen er sitt eget konsesjonsområde for elektrisitet og fjernvarme. Det betyr at de, innenfor konsesjonsbestemmelser satt av staten, bestemmer mye om hvordan deres egne interne energinett bygges opp, fungerer og brukes. Gløshaugen fungerer dermed som et energisamfunn i miniatyr, eller et mikronett.

På Gløshaugen utvikler nå NTNU systemer for å sørge for at et utvalg bygg optimaliseres både med hensyn til energiforbruk og energiutnyttelse. Dette kan de siden skalere opp til å gjelde langt flere bygg på Gløshaugen, og dermed bidra til å redusere det totale energiforbruket i Trondheim.

Bilde av et bygg på Gløshaugen

NTNU utvikler nå også, og skal teste ut hvordan energisystemet og mikronettet på Gløshaugen kan kobles sammen med Sluppen og Brattøra for energiutveksling mellom disse.
Kanskje viser dette prosjektet og framtida at små konsesjonsområder er veien å gå for å utnytte energien mer effektivt, og dermed redusere energiforbruket i byen ytterligere?

Sist oppdatert: 02.06.2020

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.

A03-P1-EPI006