Hjem MiljøTrondheim kommunes energipris

Trondheim kommunes energipris

Formål

"Trondheim kommunes energisparepris" endret navn til "Trondheim kommunes energipris" 26.6.18. Samtidig ble også statuttene for prisen oppdatert.

Prisen er en hederspris som deles ut til virksomheter/prosjekter som går foran med fremtidsrettede løsninger for redusert energibruk i Trondheim. Det legges vekt på oppnådde og dokumenterte energibesparelser og omlegging til fornybar energi. Energiprisen deles ut høsten 2018.

Foreslå kandidater til prisen!

Alle kan foreslå kandidater til energiprisen og du kan også foreslå deg selv eller ditt eget prosjekt/tiltak. Fristen for å sende inn forslag for 2018 er gått ut.

Du kan allerede nå foreslå kandidater til energiprisen 2019 på følgende måter:

Statutter

Statutter for energiprisen

Statutter for Trondheim kommunes energipris fra 12.9.07, med endringer vedtatt av Formannskapet 20.12.2011, 4.3.2014 og 26.6.2018.

1. Formål

Trondheim kommunes energipris er opprettet av og blir delt ut av Trondheim kommune. Prisen er en hederspris som deles ut til virksomheter, prosjekter eller personer som går foran med fremtidsrettede løsninger for reduserte klimautslipp og mer effektiv energibruk i Trondheim.

2. Pris og prisutdeling

Prisen består av en plakett med innskrift som skal settes på eller i anlegget, samt et diplom til prisvinneren/prisvinnerne.

Trondheim kommune tar sikte på utdele prisen årlig. Dersom juryen ikke finner fram til et prosjekt som de mener har fortjent energiprisen, skal den ikke utdeles.

Prisutdelingen skjer som et selvstendig arrangement eller i forbindelse med en annen begivenhet i Trondheim.

3. Hedrende omtale

Det kan gis hedrende omtale i form av diplom til en eller flere av de kandidatene som ikke tildeles årets energipris.

4. Juryen

Vinneren/vinnerne av Trondheim kommunes energipris utpekes av en jury.

Juryen skal bestå seks personer med personlige vararepresentanter.

Formannskapet oppnevner to av jurymedlemmene, hvorav det ene skal være leder av juryen.

Formannskapet oppnevner også en miljøorganisasjon eller et aktuelt miljøprosjekt som skal være representert i juryen.

Fire jurymedlemmer oppnevnes av henholdsvis Enova, Næringsforeningen, NTNU og den oppnevnte organisasjonen eller prosjektet.

Funksjonstiden for juryen er to år.

Juryen bestemmer om prisen skal deles ut, og når det skal være utdeling.

Byens ordfører foretar normalt prisoverrekkelsen sammen med juryen/juryens leder. Ved uenighet i juryen kreves det simpelt flertall for å kåre en prisvinner. Det samme gjelder for hedrende omtale. Juryleders stemme teller dobbelt.

Juryen skal gi en skriftlig redegjørelse for valget av prisvinner.

5. Forslag til kandidater

Det er åpent for alle å komme med forslag til kandidater. Juryen kan i tillegg innhente begrunnede forslag fra enkeltpersoner, foreninger og faginstanser.

6. Kriterier for juryens bedømmelse

Energiprisen kan tildeles personer eller virksomheter, private eller offentlige, som gjennom planlegging og/eller gjennomføring har bidratt vesentlig til gjennomføringen av prosjektet som prisbelønnes.

Prisen skal tildeles et prosjekt/tiltak som er gjennomført i løpet av den forutgående femårsperioden.

Prisen kan gis til energi- og klimatiltak i bygninger, anlegg, industri og annen virksomhet i Trondheim. Tiltakene kan være av ulik karakter og det kan gjerne være prosjekter og tiltak som bidrar til energibesparelser i eksisterende byggverk og anlegg. Disse tiltakene kan være av både
teknisk karakter eller rettet mot brukeratferd.

I tillegg til energisparing skal det legges vekt på følgende kriterier ved vurdering av kandidater:

• omlegging til eller egen lokal produksjon av fornybar energi
  • smart energibruk, grad av tilført energi
  • oppnådde og dokumenterte resultater mht. energibruk og klimapåvirkning i et livsløpsperspektiv
  • materialbruk og materialforbruk
  • helse- og brukervennlige løsninger
  • innovasjon og teknologi
  • områdeperspektiv, arealeffektivitet, og mobilitet
  • forsyningssikkerhet og energifleksibilitet

7. Sekretariat

Energiprisens sekretariat er lagt til Trondheim kommune ved kommunaldirektøren for byutvikling. Sekretariatet skal utarbeide en beskrivelse av aktuelle kandidater samt en vurdering av disse.

Juryen

Jurymedlemmer 2018-2019

For perioden 2018-2019 har energiprisen følgende jurymedlemmer:

Funksjon

Personlig vararepresentant
Juryleder Ola Lund Renolen, bystyrerepresentant  (V) Michael Momyr (H)
Jurymedlem Magne Vågsland
Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag

Jurymedlem Marianne Langedal
Trondheim kommune
Trine Lill Johansen
Trondheim kommune